ENDELIG TOPPBRETT MED ANDROID

– Xperia Tablet Z fyller hullet i premiumsegmentet innen Android-nettbrett, som har ført til at mange har endt opp med en Ipad.

Publisert Sist oppdatert

Det sier produktmarkedssjef Rikard Skogberg i Sony Mobile Norden. Han erkjenner at Apple med sin Ipad har vært dominerende i premiumsegmentet innen nettbrett.

– Android-nettbrett selger i store volum, men i lavere prissegment. Jeg tror mange har savnet et premiumprodukt innen Android når de skulle kjøpe seg et nettbrett, og derfor har endt opp med en Ipad. Sony er et premium varemerke, og vi vil tette hullet som har vært på Android-plattformen når det gjelder nettbrett av høyere kvalitet, sier Skogberg når fagbladet Elektronikkbransjen møter ham på Mobile World Congress (MWC) i Barcelona.

Sony Xperia Tablet Z har en skjermstørrelse på ti tommer, og har samme form som den fem tommer store smarttelefonen Xperia Z. De er begge bygd i glassfiberforsterket polyamid. I motsetning til Xperia Z har Tablet Z ikke herdet glass på baksiden, og den er med sine 6,9 millimeter én millimeter tynnere enn Xperia Z. Vekten er 495 gram.

I og med Tablet Z tar Sony Mobile over utviklingen av nettbrett

Foreløpig kun 5 og 10

– Her har man et nettbrett på ti tommer med all teknologi man kan tenke seg; den nyeste prosessoren, 4G og en fantastisk skjerm. Den er tynnest på markedet og veier under 500 gram. Vi tror den kommer til å stå seg bra i konkurransen. Etter min mening har markedet for Android-nettbrett vært umoden og utydelig, og her ligger det en ledig posisjon i premiumsegmentet for Sony med vårt varemerke, sier Skogberg.

Prosessoren er en 1,5 GHz asynkron quad-core Snapdragon S4 med 2GB RAM.

– Dere har nå en fem tommers smarttelefon og et titommers nettbrett i Xperia Z-familien. Vil det komme også en sjutommers Note-variant?

– Det får vi se, om det kommer noe midt mellom. Akkurat nå synes vi disse to kompletterer hverandre riktig bra. Tablet Z kan med sine 500 gram være med over alt, og det er ikke mye å tjene på å ha en mindre siden man likevel vil trenge en veske å ha den i. Dessuten er et nettbrett en enhet som ofte blir brukt hjemme, og da vil en titommer være et bedre alternativ, sier Skogberg.

Sony Mobile overtar nettbrett

– Sony Electronics har også nettbrett. Hvordan vil dere fordele markedet mellom disse og Sony Mobiles Tablet Z?

– I Norden samarbeider vi tett, og vi kommer til å selge den i fellesskap. Både via Sony Electronics brede kanaler, samt operatørkanalene der Sony Mobile står sterkt, sier kommunikasjonssjef Erik Yström.

– Hva skiller Tablet Z fra Sony Electronics nettbrett?

– Dette er neste generasjon. De tidligere nettbrettene er utviklet av Sony Electronics, mens mobiltelefonene er utviklet av Sony Mobile. I og med Tablet Z tar Sony Mobile over utviklingen av nettbrett, og de som har arbeidet med nettbrett i Sony Electronics flytter nå over i Sony Mobile. Dette vil styrke oss, blant annet når det gjelder operatørtesting, sier Skogberg.

Android-racet

– Hva betyr dette for Sony Mobile?

– Vi ser det som ett Sony, selv om folk i bransjen har et bilde av at det finnes flere Sony. Dette er et tydelig tegn på at Sony vil stå sterkere som ett varemerke, sier Yström.

Skogberg supplerer:

– At Sony Mobile lanserer et nettbrett med samme design og vann- og støvbestandigheten man kjenner fra mobilsiden, viser at vi for alvor er med i Android-racet. Selv om Android hovedsakelig handler om mobiltelefoner, er nettbrettene et viktig og voksende marked.

– Betyr dette at de eksisterende nettbrettene fra Sony Electronics vil forsvinne?

– Det er en naturlig konsekvens, men akkurat når det vil skje vet vi ikke, sier Skogberg.

Tablet Z kommer i første omgang i to versjoner, begge på 16 GB. Den ene har wifi og vil koste 4.000 kroner. Den andre har i tillegg LTE og vil koste 5.000 kroner. Xperia Z koster 5.500 kroner.

IP55 og IP57

– Er det fornuftig at det dobbelt så store nettbrettet, med samme innmat, koster mindre?

– Miniatyrisering har alltid kostet penger, men dette er også en tilpasning til de ulike markedene, sier Skogberg.

Xperia Tablet Z har IP55 og IP57, som skal innebære den høyeste grad av vann- og støvbestandighet tilgjengelig for smarttelefoner og nettbrett.

– Vi har rett og slett gjennomført to ulike tester. Vi tester dem både på én meters dyp i en halvtime og de utsettes for vannsprut en viss tid, sier Skogberg.

Tablet Z har en 10,1 tommer HD WUXGA-skjerm, drevet av Mobile Bravia Engine 2. Kameraet på baksiden er en 8 MP Exmor R for mobil, i front er et 2MP HD kamera. Sonys S-Force Front Surround 3D skal gi dynamisk lyd sammen med Sonys Clear Audio+. Wifi-varianten har mulighet for 64 GB ekstra lagringskapasitet med mikro SD-kort. Via Sonys NFC One-Touch er det mulig å flytte innhold sømløst fra HD-nettbrett til TV, nettbrett til høyttaler eller telefon til nettbrett, ved å la enhetene berøre hverandre.

Tablet Z leveres med Sonys media-applikasjoner Walkman, Movies og Album, der Sony Entertainment Network gir tilgang til 18 millioner sanger fra Music Unlimited, 100.000 filmer og TV-serier fra Video Unlimited, PlayStation Mobile og integrasjon med Facebook.

Xperia Tablet Z vil kjøre Android 4.1 (Jelly Bean) og bli oppgradert til 4.2 kort tid etter lansering for den nyeste Android-versjonen.

Powered by Labrador CMS