Ingeniørene Jess Rowley og Ciaran McDaid fra Dyson viser fram de nye produktene Pure Cool Me og Dyson V11 under et arrangement i Oslo. Foto: Marte Ottemo

SMARTERE STØVSUGER FRA DYSON

Dyson lanserer ny, personlig vifte med luftrensing, og sin hittil kraftigste og mest intelligente trådløse støvsuger.

Publisert

– Dyson V11T er et resultat av over ti år med utvikling av trådløse støvsugere og Dysons digitale motorer. 315 ingeniører har vært involvert i prosjektet, og over 32.500 prototypedeler har blitt produsert, sier Ciaran McDaid, senior designingeniør i Dyson, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Ny digital skjerm

Ingeniør Ciaran McDaid demonstrere at sugekraften er like god, selv om støvbeholderen er full. Foto: Marte Ottemo

Han demonstrerte den nye støvsugeren under et arrangement i Oslo i mai.

Tre mikroprosessorer kontrollerer sugekraften og ytelsen i støvsugeren opptil 8.000 ganger i løpet av ett sekund. Mikroprosessorene er plassert tre ulike steder; en i det roterende High Torque-munnstykket, en i den digitale V11-motoren og en i selve batteriet. Sensorene sørger for at sugekraften automatisk justeres ut ifra av hvilken type underlag du støvsuger på, og du kan hele tiden se hvor mye batteritid som gjenstår. 

Den nye digitale skjermen skal gjøre det enklere å vite hvor mye batteri du har igjen, og guider deg om noe skulle gå galt med støvsugeren. Foto: Marte Ottemo.

– V11 har 20 ganger høyere sugekraft, og er også laget for å fungere optimalt med den nye batteripakken med sju celler. Vi har også forbedret sugekraften i selve støvsugerhodet, som nå er dobbelt så kraftig som noen annen trådløs støvsuger, sier McDaid.

En annen nyhet er den digitale skjermen, som kan vise deg enten hvor lang batterilevetid du har igjen, eller forteller deg hva som har gått feil dersom støvsugeren stopper opp.

– Om du har en blokkering, viser skjermen deg hvor den er og hvordan du fikser det. Den gir også beskjed når du må vaske filtrene, sier McDaid.

Personlig luftrenser

Ifølge en undersøkelse fra Dyson, oppholder vi oss innendørs opptil 90 prosent av dagen. Når vi snakker om forurensing snakker vi ofte om forurensningen som er utendørs.

Dyson er kjent for sine vifter og luftrensere som har et hull i midten, med Pure Cool Me har de kommet opp med en helt ny formfaktor. Foto: Dyson.

Men innendørs befinner det seg mer i luften enn hva det blotte øye kan se. I tillegg til at forurensing finner veien inn i hjemmet når vi lufter, bidrar hverdagslige aktiviteter og husholdningsutstyr til å forurense inneklimaet. Derfor har selskapet utviklet en ny type vifte og luftrenser beregnet for bruk på soverommet eller ved kontorpulten, Dyson Pure Cool Me.

– Dette er en helt ny formfaktor for Dyson, og med Pure Cool Me fokuserer vi mer på å rense luften enn tidligere. Core Flow er en ny teknologi for luftstrømming, hvor luften går inn i det runde hepa-filteret i bunn, og så blåses ut, sier ingeniør Jess Rowley.

Dette er en helt ny formfaktor for Dyson, og med Pure Cool Me fokuserer vi mer på å rense luften enn tidligere

Dysons ingeniører oppdaget at når to luftstrømmer møtes på en krum overflate, samles de til en høytrykkskjerne. Ved å ta i bruk dette fenomenet, utviklet de en måte å skape en fokusert luftstrøm for avkjøling, som skal gi deg renere luft hele året.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2019, som ble distribuert 13. juni. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Ved å justere kuppelen øverst på maskinen kan du bestemme vinkelen på luftstrømmen. Ifølge selskapet fanger hepa-filteret opp 99,95 prosent av de forurensede luftpartiklene.  Siden viften er beregnet for å stå på soverommet, er den designet for å være så stillegående som mulig. Et lag med akustisk dempeskum i maskinens underside absorberer overflødig støy fra motoren. Prisen på Dyson Pure Cool Me ligger rundt 3.700 kroner.

Powered by Labrador CMS