NORSK-SVENSK FORLOVELSE FORTSETTER

Johan Cheng Falkström (t. v.) i Gandalf Distribution og Tom Vedvik i TT Micro fortsetter samarbeidet, der målet er å etablere et fellesforetak. Foto: Stian Sønsteng

Norske TT Micro og svenske Gandalf Distribution har siden april i fjor vært lykkelig forlovet, og samarbeidet fortsetter med et fellesforetak som mål.

Publisert Sist oppdatert

Det var i april i fjor at TT Micro og Gandalf Distribution, sistnevnte eid av latviske Elko Group, offentliggjorde sine planer om å opprette et fellesforetak.

– Samarbeidet har utviklet seg jevnt og trutt, og vi her i Norge har forsøkt å finne noen nye og større kunder for Gandalf, og noen er allerede på plass. Vi har produkter som de ikke har, og vi er inne hos detaljistene på en helt annen måte enn dem. Vi kan lære av hverandre, og drar nytte av innkjøpsvolumet som Gandalf har, slik at vi blir en mye større spiller. Dette kan skaffe oss nye produkter og kapital, som gjør at vi kan vokse raskere, blant annet på radio. For Elkos del er nok Norden en naturlig retning å satse videre, siden dette er et stabilt marked i motsetning til hva som dessverre er situasjonen i Øst-Europa, sier Tom Vedvik.

Ti milliarder kroner

Han er styreleder, medeier og markedssjef i TT Micro, som kanskje er mest kjent for sine Pinell-radioer, og vi møter ham på et arrangement selskapet har for sine kunder i et konferansesenter i nærheten av selskapets kontorer på Skullerud i Oslo. Her deltar også salgs- og marketingdirektør Johan Cheng Falkström i Gandalf Distribution.

Samarbeidet har gitt Gandalf en betydelig sterkere posisjon i Norge

– Samarbeidet har gitt Gandalf en betydelig sterkere posisjon i Norge, og er det første steget mot at vi for alvor skal etablere oss her som en nordisk distributør. Våre eiere i Elko Group, som en gigantisk distributør innen IT og forbrukerelektronikk, omsetter årlig for rundt ti milliarder svenske kroner. Sverige står for 20-30 prosent av dette, med sin omsetning i Norden inkludert Island. Våre eiere ønsker at vi skal åpne kontorer i alle land, og for Norges del er samarbeidet med TT Micro og ansettelsen av Petter det første steget på denne veien, sier Falkström til fagbladet Elektronikkbransjen.

Petter, som heter Kvarme til etternavn, var tidligere ansatt i TT Micro og har fortsatt har kontorplass her, men står nå på lønningslisten til Gandalf som nøkkelkundesjef og forretningsutvikler for det norske markedet. Blant produktene han arbeider med er Roborock, som er et viktige varemerke for selskapet.

Bråstopp i Russland

– Power, Elkjøp og Komplett håndteres fortsatt fra Gandalfs hovedkontor i Sverige, sier Falkström.

– Hvor omfattende er samarbeidet mellom TT Micro og Gandalf i det daglige?

– Vi har en familiær stemning, og snakker sammen både titt og ofte, sier Falkström.

– Sentrale tema er hvordan vi skal få våre Pinell-radioer inn i Sverige og videre i Elko-systemet, og hvordan vi skal få økt distribusjon i Sverige av mobiltilbehøret vi selger fra italienske Cellularline, sier Vedvik.

Petter Kvarme (t. v.) og Johan Cheng Falkström mottok prisen for «Årets småelektriske 2021/2022» for Roborock S7/S7+ under kåringen av årets produkter i november 2021. Prisen ble delt med iRobot Roomba J7/J7+. Foto: Tore Skaar

En bredere distribusjon av Pinell var en viktig motivasjon for TT Micro til å inngå samarbeidet med Gandalf.

– Vi var på vei til å sende den første forsendelsen til Moskva, men så ble det bråstopp der på grunn av krigen i Ukraina. I de øvrige markedene har vi sendt vareprøver, så det blir spennende å se hvordan disse blir mottatt, sier Vedvik.

– Nedslagsfeltet til Elko Group er tradisjonelt Øst-Europa. Som en følge av krigen i Ukraina har de solgt ut virksomheten sin i Russland, og denne er nå på russiske hender, sier Falkström.

Startet med et bad

Han mener Pinell-radioene også er interessante i markeder uten dab, og Vedvik tror mange svensker med utenlandsk opprinnelse gjerne vil høre wifi-radio med nyheter hjemmefra.

Utgangspunktet for samarbeidet mellom TT Micro og Gandalf er et mangeårig bekjentskap mellom Vedvik og Falkström.

Derfor heter vi fortsatt Gandalf, som dessuten er blitt et innarbeidet navn gjennom 30 år

– Når Johan er i Norge, bor han hos oss, og vi startet dagen med et bad i fjorden, sier Vedvik.

– Vi er bransjeveteraner, og kjenner hverandre fra lang tid tilbake, bekrefter Falkström.

– Når vil et eventuelt fellesforetak bli etablert?

– Vi har inngått det man kan kalle en forlovelse, og skal en periode på et par år teste ut samarbeidet, sier Vedvik.

– Navnet er litt interessant her i Norden, siden det allerede finnes et selskap som også heter Elko, som leverer til produkter til elektrikere. Derfor heter vi fortsatt Gandalf, som dessuten er blitt et innarbeidet navn gjennom 30 år, sier Falkström.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2022, som ble distribuert 30. august. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS