GRØNNERE HVITEVARER fra Whirlpool

Stekeovn med induksjon og bruk av kjøleskapets prosessor til å varme opp vannet som brukes i oppvaskmaskinen er blant Whirlpools grønne nyheter.

Publisert Sist oppdatert

Whirlpool var blant dem som så lengst inn i fremtiden på Eurocucina, men de presenterte også nye og grønne produkter som kommer i handelen i år. Det er fire år siden Whirlpool lanserte konseptet Green Kitchen, og i FTK-hallen (For The Kitchen) i Milano viste de blant annet en stekeovn med induksjonsplate.

– Vi er veldig stolte av å kunne være de første i markedet som introduserer dette. Folk tenker jo på induksjon på noe som går veldig raskt. Det vil jo være tilfellet også for denne ovnen, men her er det ikke bare snakk om spart tid men også energi, sier markedssjef Jon Haraldsen i Whirlpool Norge.

Selskapet inviterte og dekket reise og opphold for norske journalister i forbindelse med Eurocucina, så også fagbladet Elektronikkbransjen.

Dette resulterer i kortere vasketid og lavere strømforbruk

Haraldsen sier tids- og energibesparelsen med induksjonskomfyren er 30 prosent sammenlignet med konvensjonelle stekeovner.

– Vi har store forventninger til at dette skal være noe nytt og innovativt for forbrukeren, sier Haraldsen.

Andre kjeler kan brukes

Stekeovnen er utstyrt med en induksjonsplate man kan sette midt i ovnsrommet ved behov.

– Vi leverer også med et spesielt stekebrett som trengs for å utnytte induksjonsteknologien. Når induksjonsbrettet er satt i stekeovnen får man automatisk tilgang kun til de programmene som er beregnet på dette. Blant disse er et grillprogram man bruker for å få brunet maten. Når induksjonsplaten tas ut, er dette en vanlig Whirlpool-stekeovn der du kan steke i tre høyder, sier Haraldsen.

Nøkkelkundesjef for innbyggingsprodukter, Reidar Skage, legger til:

– I tillegg til stekebrettet som følger med kan man også bruke vanlige kjeler som er beregnet for induksjon, men man må selvsagt være forsiktig hvis de har plasthåndtak eller lignende.

Ny overflatebehandling

Stekeovnen har Whirlpools 6th Sense-teknologi som selskapets øvrige Fusion-serie, med varmluft og grillelementer. I tillegg introduserer Whirlpool på denne ovnen en ny overflatebehandling, kalt Ixelium, av det rustfrie stålet.

– Fordelen med dette er at overflaten tåler større ytre påvirkning, det vil si at det blir mindre riper, merker og sår. For det andre er den enkel å rengjøre og du får en veldig flott ståloverflate som i det profesjonelle kjøkken, mener Haraldsen.

Ixelium-belegget vil også introduseres i andre produkter, for eksempel en matchende mikrobølgeovn, side-by-side-skap og ventilatorer.

– Forbrukeren kan få det samme materialet og det samme designet på alle hvitevarene, sier Haraldsen.

I den nye Green Kitchen-linjen kommer det også en koketopp som skal gi 30 prosent energibesparelse, der forgjengeren sparte 20 prosent.

Kopler kjøl til oppvask

– Koketoppen har en fleksisone som virker slik at hvis du bruker en kjele på to av sonene, så koples begge automatisk inn. I tillegg øker effekten i platetoppen fra tidligere 7,2 kilowatt til åtte kilowatt. Dette medfører en økning av boosterfunksjonen, sier Skage.

Det er ventet at stekeovnen med induksjon kommer i handelen første kvartal 2013, mens den nye platetoppen vil være i norske butikker til sommeren.

I Milano viste Whirlpool en løsning der kjøleskap og oppvaskmaskin koples sammen.

– Dette er også en del av Green Kitchen-konseptet. Her handler det om å gjenbruke energien fra kjøleskapets kompressor som genererer varme. Vi setter inn en vanntank i kjøleskapet på cirka fire liter. Det oppvarmede vannet ledes inn i oppvaskmaskinen, som dermed kan starte med 40 grader varmt vann. Dette resulterer i kortere vasketid og lavere strømforbruk, sier Haraldsen.

Oppvask med A+++

Vanntilførselen koples til kjøleskapet og videre til oppvaskmaskinen. Avstanden bør maksimalt være to meter.

– Hvilke oppvaskmaskinmodeller kan brukes til dette?

– Vi introduserer modeller som bruker seks og syv liter vann, begge er tilpasset konseptet. Vi oppnår med denne løsningen energimerkingen A+++, sier Haraldsen.

– Hva kommer Green Kitchen til å bety for Whirlpool fremover?

– Jeg tror forbrukerne i større grad vil se Whirlpool som en leverandør som tenker på miljøet. Med enkle løsninger som disse kan hver og en bidra, sier Haraldsen.

– Miljø og energisparing er noe forbrukerne blir stadig mer opptatt av. Det blir satt mer fokus på miljøet fra myndighetene, og dette er noe Whirlpool som leverandør selvsagt vil følge opp, sier Skage.

Skrubb og sjette sans

På oppvask er det flere nyheter, ifølge de to Whirlpool-karene.

– Her kommer det mange fine nyheter i sommer. Den største er at vi kombinerer Power Clean, som er et skrubbeprogram vi har hatt tidligere, med 6th Sense. Sjette sans-funksjonen på en oppvaskmaskin fra Whirlpool virker slik at vi har sensorer i spylesystemet som føler på vannets renhet og partikler og justerer temperatur og spyletrykk ut fra dette. Det som er nytt nå er at Power Clean, som er spesielt utviklet for kjeler og kasseroller med mye smuss, automatisk koples inn hvis det er behov for det. Forbrukeren kan dermed sette inn tørre kaketallerkener eller store ildfaste former med gratengrester uten å tenke på hvilket program som brukes. Maskinen vil fikse alt selv, sier Haraldsen.

Hel bestikkskuff

– Det dere kaller 6th Sense er det som ellers kalles autofunksjon. Hva er forskjell på en 6th Sense-maskin og en oppvaskmaskin med autofunksjon?

– Det som er unikt med 6th Sense, eller autoprogrammene til Whirlpool, er at sensorene måler vannet og partikler i vannet hvert tiende sekund. Det vil si at du får en mye hyppigere overvåkning, riktigere loggføring og et riktigere programforløp videre, svarer Haraldsen.

– For noen år siden, når Miele var alene med en bestikkskuff i sine oppvaskmaskiner takket være patentet de hadde, argumenterte de andre leverandørene mot dette og anbefalte i stedet kurver. Nå kommer dere med en skuff som ser helt lik ut?

– Vi lanserte Third Rack, som i kaller det, i fjor. Det er en todelt skuff man kan endre posisjoneringen på avhengig av høyden på det som settes inn i oppvaskmaskinen. I år introduserer vi en hel skuff som er enkel å ta ut. Grunnen er at vi ser behov for å vaske lengre gjenstander som sleiver og kniver, sier Haraldsen.

Led-lys og glassdekor

Innovasjonsprosjektet The Lighting Experience ble også presentert i Milano. Her bruker Whirlpool led-lys som trinn for trinn skal fortelle forbrukerne hvordan produktene skal brukes.

På designsiden viste selskapet hvordan glassdekor, Graphics on Glass, skal kunne endre utseendet på for eksempel en avtrekksvifte, stekeovn og platetopp.

– For dem som ønsker å sette et personlig preg på kjøkkenet vil vår nye serie ventilatorer med panelfront være ideelle. Fronten finnes med ulike grafiske motiv og fronten kan enkelt byttes ut for å fornye uttrykket i rommet. Disse fungerer som en bro mellom kjøkken og stue, og passer perfekt for de som vil ha det lille ekstra, sier Haraldsen.

– Whirlpool viser også sine to andre varemerker Bauknecht og Kitchen Aid her på messen. Hva er situasjonen for disse i Norge?

– Bauknecht selger vi ikke lenger i Norge. Når det gjelder Kitchen Aid er det tilgjengelig hos enkelte kjøkkenhandlere, sier Haraldsen.

Les også: Trådløst nettverk om to år

Powered by Labrador CMS