DYE GÅR AV I NVF

Generalsekretær Roald Dye trekker seg fra Norsk videogramforening (NVF) fra årskiftet, etter over 30 år i videobransjens tjeneste.

Publisert Sist oppdatert

Roald Dye startet i Hjemmetgruppen i 1982. Der jobbet han utover 80-tallet da de skiftet navn til Select Video. Han var en av de profilerte personene som bygde opp videobransjen.

Fra 1992 tok han over som leder for NVF, og det da nystartede VFK – Videobransjens felleskontor.

– Foreningen har vært viktig hele tiden. Det er det ingen tvil om. På 80-tallet var det mange distributører og det foregikk mye rart. Det var noen ulovligheter. Bransjen var ikke helt renhårig. Det ble den i løpet av 80-tallet. Det var en positiv og spennende prosess. Det var lett å være i den seriøse delen av bransjen ved å representere Disney.

Det var en sensasjon da vi startet Videobransjens felleskontor

Startet i 1992

Dye jaktet i 1992 på ny jobb. Da dukket stillingen opp.

– Det har vært kjempemoro. Det har vært spennende. Og det har vært mange utfordringer. Det har vært en kjempefin jobb. Det å jobbe for distributørene har vært helt suverent for meg.

– Er det noe du husker med spesielt glede?

– Det er vanskelig å finne noen høydepunkter. Det var en sensasjon da vi startet Videobransjens felleskontor. Det er en sensasjon ennå. Det er ingen andre land som har noe lignende, med et formalisert samarbeid med forhandlerne. Det var mye snakk om boikotter på 80-tallet. Vi har unngått de store problemene ved at vi setter oss ned og snakker sammen. Det fungerer bra den dag i dag. Vi har hatt stigning i omsetningen i alle år. Nå har vi en kurve som faller. Ikke minst da er det viktig å ha et godt samarbeid med forhandlerne.

Har trappet ned

– Hva ligger bak beslutningen om at du trekker deg?

– Det er fordi jeg har en avtrapningsperiode i 2012 som er avtalt med distributørene. Jeg ønsker ytterlige nedtrapping. Det blir en vanskelig kombinasjon. Da er det bedre at de finner en annen person. Jeg fyller 70 år den 26. desember. Jeg kunne vært pensjonert for lenge siden, men det hadde jeg ikke interesse av. Jeg hadde et ønske om å jobbe til jeg ble 70 år.

– Hvordan har reaksjonene vært fra medlemmene?

– Hvorfor kan du ikke fortsette litt til, sier de. Samarbeidet har vært godt i alle år. Det er den eneste reaksjonen jeg har hørt.

– Har du noen råd til din etterfølger?

– Ikke foreløpig. Først må vi se hvem det blir.

Diplomati

– Hvilken person trengs i jobben?

– De trenger noen som kjenner distributørene og markedet. Det er en fordel. Man må ha godt samarbeid med Film & Kino og kjenne forhandlerne. Det er en jobb hvor man må være litt politisk korrekt og veldig diplomatisk.

– Roald Dye har vært veldig fin for oss. Han har bransjeerfaring og kjenner systemene. Han har gjort en veldig bra jobb for oss, sier Sveinung Vikeså, som sitter i styret i NVF på vegne av SF Norge.

– Vi hadde håpet at han ville fortsette et år eller to til. Han har av familiære årsaker valgt å gi seg til nyttår og det har vi full forståelse for. Det var trist og ikke noe ønske for vår side. Vi skjønner at han vil ha en pensjonisttilværelse og nyte livet, sier Vikeså.

Powered by Labrador CMS