VISER BREDDE OG PANORAMA

Som distributør for en rekke merker har Focus Nordic mange nyheter på Photokina. Mest spente er de på panoramakameraet fra 360Fly.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er et lite og vanntett kamera, som styres fra en applikasjon man laster ned til smarttelefoner og nettbrett, GoPano. Du skyter det du skal og laster filmen over i appen, og bruker den til å bevege deg rundt i filmen som er i 360 grader. Du kan enten sveipe med en finger, eller bevege skjermen rundt deg, sier produktspesialist Helge Rose til fagbladet Elektronikkbransjen.

Kameraet kommuniserer med den håndholdte enheten via wifi eller blåtann.

– I og med at enheten er vannsikret til 5 atmosfærers trykk, baserer den seg ikke på minnekort men på et internminne på 16 GB. Batteriet holder til cirka to timer, og det er noe mer kapasitet i internminnet, sier Rose.

Mottakeren laster ned appen, som er gratis, for å se opptakene i 360 grader

– Hvilken kvalitet er det på videoopptaket?

– Det er tilsvarende 720p, med 1.500x1.500 bildepunkter. Dette er HD-kvalitet, og fullgodt særlig siden opptakene blir vist på relativt små skjermer, sier Rose.

– Hvordan vil man kunne dele opptakene med andre?

– Man kan dele opptakene på Youtube eller sende dem på epost. Mottakeren laster ned appen, som er gratis, for å se opptakene i 360 grader, sier Rose.

Action fra Ricoh

Fra Ricoh kommer et nytt actionkamera Rose har store forventninger til.

– WG-M1 er et rendyrket actionkamera. Vi har en serie fra Pentax med tøffe kamera som både er vanntette, kulde- og støtsikre. WG-M1 har en mye videre linse, med 160 graders vinkel. Det er vanntett ned til ti meter i én time, og en fallsikring fra to meter. Det tåler også temperaturer ned til ti minusgrader, og har en god batterikapasitet som gir flere timer videoopptak. Blant funksjonene er sakte film (time laps), full HD, 720 video, samt høyhastighetsopptak, sier Rose.

– Vi snakker om et kamera til 2.000 kroner der du ikke trenger ekstra beskyttelse i form av for eksempel et undervannshus. Hvilken posisjon vil dette gi kameraet i markedet?

– Det vil posisjonere seg fra konkurrentene, som GoPro, der dette er ekstrautstyr. Dette kameraet kan du sette på motorsykkelen eller ta med på dykketuren som det er. Vi tror dette er et interessant produkt, det skiller seg også ut designmessig og konseptuelt, og kan selge godt. Vi har god aksept for WG-kameraene fra Ricoh, og tror dette føyer seg pent inn i rekken, sier Rose.

Etterlengtet fra Tamron

– Hva betyr Ricoh og Pentax for Focus Nordic?

– De er blant våre aller største agenturer. Fra Pentax slipper vi KS1, som ikke er værbestandig som den øvrige produktlinjen, men bygger bro mellom toppmodellen og innstegsmodellene våre. Fabrikken introduserer det som et ekstremt kompakt kamera, med en del nye funksjoner. Det har en kvalitet som ligger tett opp mot toppmodellen K3, men i et mye mindre hus. Det kommer i ulike farger, og er utstyrt med utvendig ledlys som indikerer hvilken modus kameraet er i. Dette er rett og slett et litt annerledes designkonsept, et speilreflekskamera med APS-C-sensor på 20 megapiksler, sier Rose.

Fra Tamron viser Focus en 15-30 mm med lysstyrke 2,8. Det kommer i butikkene neste år, og er ifølge Rose en etterlengtet vidvinkelzoom.

– Dette er lyssterkt objektiv i øvre sjikt med høy ytelse, spesielt rettet mot brukere med fullformat-kamera, sier Rose.

Hardt fra Lowepro

Lowepro har Focus representert i to år. Rose sier dette er den globale markedslederen innen kameravesker.

– Konkurrentene ligger langt under når det gjelder volum. Vi lanserer nå en serie der du kan hente ut utstyret på fire forskjellige måter. Dette er et modulært system, der du kan sette utstyret i småvesker utenpå selve sekken. Her bruker Lowepro Molly-systemet man kjenner fra Forsvaret, der man kan feste på nær sagt hva som helst, sier Rose.

Hardside er en nyhet fra Lowepro. Dette er kofferter i hardplast, med en innvendig sekk som kan tas ut.

– Dette har det vært en stor etterspørsel etter. De tåler svært tøff bruk, og er to produkter i ett siden innmaten kan brukes som ryggsekk, sier Rose.

Zeiss i øvre sjikt

Fra Zeiss kommer Focus med optikk for fullformatkamera, med brennviddene 35, 50 og 85 mm.

– Zeiss henvender seg til brukere i øvre sjikt, og har optikk både til speilrefleks og kompakte systemkamera. De byr på ekstremt høy kontrast og skarphet, og er tysk håndverk av beste merke.

– Hvor mye selger dere av de ulike optikkmerkene deres?

– Tamron er blant våre største varemerker, men vi selger i Norden mye Zeiss siden kundene i dette markedet er veldig kvalitetsbevisste. Sør-koreanske Samyang er vår tredje optikkprodusent. De leverer kun manuelle objektiver uten autofokus, men med en ekstremt høy ytelse til tross for gunstige priser. De er spesielt egnet til landskapsfotografering, ikke minst setter nordlysfotografer pris på disse produktene. De har egne video- og stillmodeller, sier Rose.

Kinesiske Sirui

Sirui er en kinesisk produsent av stativ og videohoder. Rose forteller at de holder en svært god kvalitet på produktene sine.

– De har stativer både i karbon og aluminium, alt fra svært rimelige modeller til stativer opp til 8.000 kroner. Vi gir seks års garanti på alle modeller, og det sier litt om selvtilliten til produsenten, sier Rose.

Et agentur Focus Nordic har hatt siden 2006, er Ilford. De har fått en ny og japansk eier.

– Hvilke kunder retter Ilford seg mot?

– Alle som bruker blekkskrivere. Vi har også mange profesjonelle fotografer som er glade for at Ilford er tilbake. Dette er et godt og tradisjonelt merke, med lange tradisjoner.

– Hvor mye av det gamle Ilford er med i det nye?

– Vi har stort sett alt av det gamle papiret. Det er bare noen få papir vi ikke bringer med oss videre.

Fra irske Hähnel kommer nye ladere, ifølge Rose smarte løsninger.

– Vi har vel alle glemt ladere. Da er det smart med universalladere, og en nyhet er Unipal Plus Extra. I tillegg til at du kan plugge den i veggen over alt i verden, har den en intern batteripakke på 2.200 mAh slik at du kan lade uten tilgang til strøm. Prisen på dette produktet vil være rundt 400 kroner, sier Rose.

Powered by Labrador CMS