DESIGN OG NYE FUNKSJONER FRA LEICA

Mange nye produkter og et spesialdesignet kamera fra Paul Smith er noen av nyhetene fra Leica denne Photokina.

Publisert Sist oppdatert

Leica har en av de største standene på årets Photokina-messe i Köln, og viste fram kamera i alle kategorier.

– Vi lanserte 12 nye produkter på mandag, med 750 gjester, fotografer og journalister, sier Katrine Adler-Gjerde, daglig leder i Leica-importøren Bresson, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Billigst blant M-ene

Kameraet er også klargjort for wifi-kort, men det er ennå ikke helt bestemt hvilket system Leica kommer til å gå for

Blant disse er Leica M-E, den direkte etterfølgeren til M9.

– Dette er en intromodell til de som vil begynne å fotografere med rammesøker, og en litt billigere Leica. Kameraet vil ligge på rundt 40 000 kroner i Norge når det kommer i butikk i oktober/november. Ellers er det veldig likt den opprinnelige M9-en som er på markedet i dag, sier Pål Elvenes, senior salgskonsulent i Bresson.

Blant de største nyhetene er lanseringen av kameraet som nå bare heter M.

– Det skulle egentlig hett M10 om vi hadde fulgt tidligere navngivning, men Leica har nå valgt å kalle det bare M – og det kommer til å fortsette framover. Kameraet har fortsatt en fullformatsbrikke, men er økt til 24 millioner pikslers oppløsning, og det har fått en CMOS-brikke Leica selv har vært med å utvikle, sier Elvenes.

Live view og video

Dermed får man for første gang videoopptak i et Leica M-kamera. Vi snakker full HD-opptak og mulighet til live view, og det kommer med et multifunksjonsgrep som festes på undersiden av kameraet og hvor alle kontaktene sitter.

– Kameraet er også klargjort for wifi-kort, men det er ennå ikke helt bestemt hvilket system Leica kommer til å gå for. Det blir klart i januar/februar når de første kameraene sendes til butikk, sier han.

Leica er kjent for sin optikk, og på det nye M-kameraet kan du bruke den gamle R speilrefleksoptikken med en adapter imellom. Prisen for kameraet kommer til å ligge rundt 52 000 kroner ut i butikk.

Design og à la carte                                            

En annen nyhet er Leica X2.

– X1 var litt treg på autofokus, det er fikset i X2-en, sier Elvenes.

Men det er ikke bare innmaten som er ny. Den britiske designeren Paul Smith har designet dette kameraet.

– Han er også en ivrig Leica-fotograf, og det var slik samarbeidet kom i gang. Det blir bare laget 1 500 kamera i denne designen, og bare 15 av disse vil komme til Norge, sier Adler- Gjerde. Hun tror designeres versjon kan være med å trekke opp salget på X2 generelt.

Om du ikke er noen stor fan av Paul Smith, kan du også selv leke designer på X2-en.        

– Vi lanserer også en à la carte-meny hvor du kan designe ditt eget kamera. På selve kamerahuset kan du velge mellom sort, sølv eller titan skinntype, vi har syv-åtte ulike typer og farger skinn og du kan legge til en egen gravering. Dette har vi hatt på de større kameraene tidligere, men nå kommer det også på X2, sier Elvenes.

Bestillingen gjøres i butikken hos din forhandler, og det er kun noen utvalgte Leica-forhandlere i Norge som får gjøre dette. Bestillingstiden er seks til åtte uker, og prisen kommer til å ligge på 20 000 og oppover, avhengig av hvor mange spesialtilpasninger du gjør.

Voksent mellomformatkamera

Siste kameraet vi tok en nærmere kikk på hos Leica var nye Leica S2. Mellomformatkameraet har fått bedre bildekvalitet, økt lysfølsomhet, bedre autofokus og raskere buffer, ifølge Leica selv.

En av de største forandringene i Leica S-huset er elektronikken. En oppgradert bildebrikke skal sørge for bedre støykarakteristikk, naturlig fargegjengivelse og økt presisjon på hvitbalansen. ISO-rekkevidden har økt i begge ender av skalaen, fra ISO 100 til ISO 1600.

Bufferminnet er doblet til 2 GB med en skriverhastighet opp til 166 mb/s. Dette gir mulighet til å fotografere sekvenser opp til 32 bilder i RAW-format uten stopp. Du kan også velge å lagre et bilde parallelt i størrelsene 37.5, 9.3 eller 2.3 megapiksler - for en raskere forhåndsvisning av bildet.

Den oppgraderte autofokusen skal ikke bare være raskere, men også mer presis. For at motiver i bevegelse skal bli skarpest mulig, kan du med nye Leica S velge prediktiv autofokus. Dette betyr at kameraet sammenligner tidligere bevegelser fra motivet og regner ut hvor motivet vil være når eksponeringen skjer. Autofokusen vil da låse på det punktet som kameraet har regnet ut rett før du trykker på utløseren. Prisen på S2 kommer til å ligge rundt 165 000 kroner når kameraet kommer til Norge.

Powered by Labrador CMS