SONY VIL FORTSATT UTFORDRE

– Vi er den største utfordreren til Canon og Nikon, og ser at det er fullt mulig å ta opp konkurransen med dem, selv om det ikke er gjort over natten.

Publisert Sist oppdatert

Det sier nøkkelkundesjef Runar Kristiansen i Sony, når fagbladet Elektronikkbransjen møter ham på Photokina i Køln. Her viser han blant annet to nye fullformatkamera, et nytt kompakt systemkamera i Nex-serien, samt actionkameraet AS15.

– Actionmarkedet er voksende, med sterke aktører. Hvordan skal dere ta opp konkurransen?

– Vi bruker selvfølgelig Sonys sterke teknologi, og da snakker vi først og fremst om bildekvaliteten og wifi-funksjonaliteten. Kameraet har vår egen Xmor-R-sensor og vår egen prosessor, samt vår egen bildestabilisering. Prisen blir 2.400 kroner, da er nødvendig tilbehør i esken. Kameraet kommer i salg i november, og tilgjengeligheten blir noe begrenset i starten. Forhåpentligvis kan vi tilby større volumer fra desember, sier Kristiansen.

Det vi har sett tidligere, er at vår teknologi på sammenlignbare produkter har vært rimeligere

Flere trådløse

– Hvilke andre kameramodeller har Sony med trådløse tilkoplingsmuligheter?

– Vi har nettopp lansert de kompakte systemkameraene Nex-6 og Nex-5R. De har Sonys plattform Play Memories, som knytter sammen Playstation, TVer, kameraer og mobiltelefoner fra Sony. Vi har utviklet egne applikasjoner, både for Android og Ios. Med kameraet kan man med mobiltelefonen ta, se på og overføre bilder, og man kan bruke mobiltelefonen som søker, sier Kristiansen.

– Sony er en aktør som er tilstede i mange kategorier. Har dere vært raske nok til å lansere wifi-produkter?

– Jeg vil påstå at vi har brukt tiden riktig, i forhold til de tekniske løsningene vi nå tilbyr. Vi har sett eksempler på wifi-produkter som ikke fungerer tilfredsstillende. I stedet for å hoppe på det første toget har Sony gjort leksen sin, og lanserer produkter som virkelig virker.

Traust bransje

– Hvordan vil du forklare at kameraprodusentene er så sent ute til å ta i bruk trådløsteknologi?

– Det vet jeg ikke om jeg tør å svare på. Kameraprodusentene er vel en traust familie, hvor teknologien kanskje ikke er gått like fort frem som på andre områder. Kamerabransjen har ligget et lite hakk bak, men nå ser vi effekten av store aktører som har bredde innen produktene sine - som utnytter styrken de har på andre områder, sier Kristiansen.

– Når det gjelder nye Nex-6, hvor vil dere posisjonere denne i forhold til de andre kompakte systemkameraene deres?

– Dette vil bli en sterk konkurrent til Nex-7, både prismessig og teknisk. Planen til Sony er å beholde Nex-7 som en toppmodell. Nex-6 blir lillebroren, men er en nyere modell med nyere teknologi.

Bra for kompakt system

– Hvordan går salget av kompakte systemkamera for Sony?

– Veldig bra. I Norden er vi godt fornøyd. I Norge skulle vi ønske at vi hadde sett enda sterkere tall. Men jeg tror vi bredden vi nå har vil gi oss et løft. Kamerakategorien er i sterk vekst, og Sony vokser med den.

På Photokina lanserte Sony et kompaktkamera til 25.000 kroner. Kristiansen karakteriserer RX-1 som et helt spesielt smykke av et kamera.

– Det er designet med tanke på kvalitet hele veien. Dette er verdens første kompaktkamera med fullformat bildebrikke og fast brennvidde. Optikken er en 35 millimeter, sier Kristiansen.

RX-1 har en oransje ring på fatningen, som skal skille fullformatmodellene fra det øvrige sortimentet. De to andre modellene med oransje ring i dag er speilrefleksmodellen Alpha 99, samt videokameraet VG-900 i Nex-serien.

– Alpha 99 er en konkurrent til Nikon D800 og Canon 5D mark III, og det koster 20.000 kroner. Det vi har sett tidligere, er at vår teknologi på sammenlignbare produkter har vært rimeligere. For tre år siden kom Alpha 900, som kostet halvparten av sammenlignbare modeller fra konkurrentene, sier Kristiansen.

Beveger seg oppover

Han tror den typiske kunden som kjøper en Alpha 99 først og fremst er entusiaster; ihuga Minolta-brukere og Sony-kunder som ønsker å oppgradere.

– Men det er klart at vi med videofunksjonene som nå er i disse kamera vil oppleve en økning også blant dem som bruker speilreflekskameraet til profesjonell film.

På TV-siden beveger Sony seg opp i et høyere segment, for å unngå den harde priskonkurransen blant lavprismodellene. Kristiansen ser den samme dreiningen også på kamerasiden.

– Lanseringene de senere par månedene har vist at Sony ønsker å vise styrke i markedet for entusiaster og semiprofesjonelle, sier han.

– Hva skjer på kompaktsiden?

– RX-100 er vår nyeste modell, bortsett fra RX-1. Dette bruker en vesentlig større bildebrikke enn det som er vanlig i kompaktkameraer. Dette er et kamera til 5.000 kroner, som det faktisk er mulig å få et volum på.

Vil utfordre

– Hvordan er det for Sony, som et tradisjonelt japansk elektronikkselskap, å konkurrere med de store kameraprodusentene?

– Jeg opplever at vi er den største utfordreren til Canon og Nikon, og ser at det er fullt mulig å ta opp konkurransen med dem, selv om det ikke er gjort over natten å snu et marked der aktører har markedsandeler på over 40 prosent. Men jeg tror de ser oss som en seriøs utfordrer, og vi kan vise til en jevn og stabil økning.

– Hvilken posisjon har kameraavdelingen i Sony?

– Det er kanskje ikke kamera folk flest forbinder med Sony, men det tror jeg Sony har en idé om å endre litt på. Vi har internt sagt at kamerabiten er et satsingsområde, nettopp fordi vi er kommet langt med teknologien. Tro det eller ei, så er dette et område der det fortsatt er mulig å tjene penger.

– Hvordan er mottakelsen i bransjen, både i foto- og elektronikkfaghandelen, på Sonys fotoprodukter?

– Veldig positiv. Men det er klart at Sony, med den historikken vi har innen elektronikk, har ulike arenaer for ulike produktgrupper. Vi er store i detaljhandelen på enkelte produktområder, og har fått et godt feste innen foto.

Powered by Labrador CMS