Full HD på HD når JVC lanserer nytt kamera

JVC er spente på mottakelsen av det nye harddiskbaserte videokameraet med full HD, og en slank hybrid-TV som kan henges på veggen.

Stadig nye betegnelser med dertil hørende forkortelser gjør titler som den du ser på denne siden mulig. Da JVC samlet europeisk handel og presse i Athen, viste de frem et nytt videokamera med 60 GB harddisk og oppløsning på 1920x1080 piksler – kjent som full HD.

– Vi er de første på markedet med dette. Opptaket gjøres i MPEG-2, kameraet har HD-linse fra Fujinon og 3 CCD bildebrikke. Det følger med programvare for redigering, og JVC leverer en ekstern harddiskopptaker som kan koples direkte til kameraet dersom kunden ikke ønsker bruke en datamaskin. Vi tilbyr 1920x1080 piksler der konkurrentene på det beste opererer med 1440x1080, og tror kundene er opptatt av å kunne utnytte hele oppløsningen i TVene, sier produktsjef Øyvind Aasen i JVC Norge.

– Dere selger fortsatt DV-kamera. Hvordan er styrkeforholdet for disse kontra kamera med harddisk?

– I antall har DV hittil dominert, siden prisen er blitt så lav i Norge. Prisene på harddisk er på tur nedover, og vi tror disse blir dominerende fordi det er lett å bearbeide opptakene, sier administrerende direktør Frank Mathisen.

Bedre batteri

Aasen presiserer at JVC også lanserer nye harddisk-kamera med standardoppløsning, med bedre bildeprosessering og en basestasjon med blant annet DV-utgang. Dette har verken JVC eller konkurrentene hatt tidligere, sier han. Bedre batterikapasitet og optisk zoom er også blant nyhetene.

– Hva vil en bakprojeksjon-TV som er 29,5 centimeter dyp bety for markedet?

– Dette er en full HD-skjerm som er vesentlig mer prisgunstig enn en plasma i samme størrelse. Den bruker mindre strøm og er så slank at den kan henge på vegg. Målgruppa er de som ønsker en stor skjerm i hjemmekinoen uten å betale for mye. Det er ligger også et potensial her for puber, hoteller og institusjoner, sier Mathisen.

– Hvordan er bakprojeksjonsbildet deres sammenlignet med LCD-panelene deres?

– Vi kaller dette en hybrid-TV, og takket være HD-ILA-teknologien vår som er utviklet for det profesjonelle markedet kan produktet ikke sammenlignes med gammeldagse bakprojeksjons-TVer. Lysstyrken er enorm.

– Hvordan tar markedet mot produktet?

Stor skjerm i lys stue

– Mange tror bakprojeksjon er gått ut på dato – og det fokuseres gjerne på at pærene er dyre. Men prisen er den samme som på en frontprojektor, og apparatene er så lyssterke at de kan brukes i en vanlig stue med fullt dagslys – i mottsetning til frontprojektorene som krever full nedblending av lys utenfra. Derfor er dette et godt alternativ der man ønsker en stor skjerm og lys i rommet.

– Når det gjelder LCD, henger JVC med teknologisk?

– Vi var de første med 100 Hz på LCD, og kommer nå med andre generasjon kalt Clear Motion Drive II. Denne bearbeider ikke bare bildet horisontalt – men også vertikalt og diagonalt, sier Aasen.

JVC har sin egen DynaPix-krets, som de opprinnelig utviklet for bilderørs-TV. Denne er tilpasset LCD og bakprojeksjon, og sjette generasjon lanseres nå.

– Er dere fornøyd med sortnivået i bildene deres?

– Absolutt. Vi har en egen Dynamic Black-kontroll i de dyrere modellene, som gir et vesentlig bedre kontrastnivå, sier Aasen.

Mathisen forteller at JVC har hatt en formidabel vekst det siste året.

– 2006 har vært meget bra, og vi har aldri hatt så høye andeler på LCD som nå. Vi har også fått fantastisk gode tester, og er blitt en aktør som folk skal regne med også på TV, sier han.

Mathisen tror årsaken er bildeforbedringsteknologiene til JVC, samt designet på apparatene.

Nettverk vs mediasenter-PC

– Dere selger hjemmekinoanlegg med virtuell flerkanalslyd og nettverksløsning. Hvordan skal disse kunne konkurre re med mediasenter-PCene?

– Ved å tilby en kjent merkevare innen tradisjonell lyd som nå tilbyr nettverkssystemer, som gjør det mulig å hente innholdet som ligger på PCen til stueanlegget. Jeg tror ikke dette er enten/eller, sier Mathisen.

– Hvorfor skal en kunde velge deres virtuelle flerkanalssystem, det finnes flere i markedet?

– Dette handler om hvordan folk ønsker å ha det i stua. Når vi klarer å få en så bra hjemmekinoeffekt bare med fronthøyttalerne, tror vi mange vil være glade for å slippe ledningene. Hos JVC får de i tillegg nettverksløsningen og spennende design, sier Mathisen.

JVC bruker sin egen teknologi, og sier de har en bred lydspredning både horisontalt og vertikalt.

– Fordelen med våre anlegg er at man ikke trenger sitte i senter for å få flerkanalsfølelsen. Man er heller ikke avhengig av vegger bak og på siden, sier Aasen.

Mathisen er fornøyd med at JVC har vært markedsleder innen mikroanlegg i flere år.

– Det selges 70.000 slike anlegg i året, og vi ønsker å ta vår andel. Vi har utviklet nye systemer med blant annet HDMI, USB, linjeinngang og iPod-tilkopling. Vi har tilpasset oss ønskene fra markedet, sier han.

JVC har i noen år hatt høyttalere med membran i tre på markedet, og kommer i år med mikroanlegget EX-A4.

DAB i flere anlegg

– Det er et litt større element i høyttalerne, og vi fortsetter med digitalforsterker. Interessant for det norske markedet er at vi introduserer DAB-radio i denne og flere andre anlegg, sier Aasen.

– Hvordan er bilstereomarkedet for JVC?

– I europeisk sammenheng er vi på andreplass når det gjelder ettermonterte anlegg. Dessverre har vi ikke vært like flinke i Norge, men vi ønsker å gjøre noe med dette, sier Mathisen.

– Hva har dere gjort feil i Norge?

– Vi valgte å satse på de tradisjonelle radio- og TV-butikkene, som nå har en lavere fokus på bilstereo. Vi har tidligere ikke knyttet de rette kontaktene til spesialistene og kanalene der bilstereo omsettes. Dette arbeider vi med nå, for bilstereo og navigasjon er fortsatt et veldig interessant marked, sier Mathisen.

JVC har også lansert en frontprojektor med full HD, med sin egen D-ILA-teknologi.

– Denne har vi hentet fra proffavdelingen, som har holdt på med projektorer i mange år. Nå kommer konsumentversjonen med 1920x1080-oppløsning. Fordelen med denne er at vi har en ekte kontrast på 15.000:1 og bildeprosessor fra Gennum, som er den beste på markedet, Vi har vært rause med tilkoplingsmuligheter. Prisen er 59.000 kroner, sier Aasen.

– Tidligere har dere hatt med alle de store kjedene hit til den europeiske produktlanseringen, noen av disse er fraværende i år. Hva betyr dette?

– Vi har hatt egne møter for de store. At denne samlingen ikke passet inn i deres kalender denne gangen, tolker vi ikke negativt. Vi har en god kommunikasjon med alle våre kunder, sier Mathisen.

– Hvordan er situasjonen for JVC Norge?

– Etter et par tøffe år, klarte vi i 2006 å snu dette rundt. Vi ser en klar vekst i omsetning og ikke minst i inntjening. Vi har avvikende regnskapsår som er ferdig i mars, men tallene viser en sterk forbedring i resultatene, sier Mathisen.

Powered by Labrador CMS