Audiograf Heidi Sabatier-Olne (f. v.), daglig leder Harald Næs og markedssjef Thomas Børde ved Hør Klinikk Ullevål Stadion. Foto: Jan Røsholm

HØR KAN HJELPE TINNITUS-RAMMEDE

– 80 prosent av dem som følger tinnitusbehandlingen opplever effekt, mens nedsatt lydtoleranse i de fleste tilfeller blir fjernet helt.

Publisert

Det sier audiograf Heidi Sabatier-Olne ved Hør Klinikk Ullevål Stadion, som åpnet i mars.

– Planen vår er å åpne fire klinikker neste år, og ytterligere én butikk. Det er lettere å få lønnsomhet i klinikkene, både på grunn av husleie og åpningstidene, mens butikkene er et flott utstillingsvindu, sier markedssjef Thomas Børde i Hør.

Hør har allerede én butikk lokalisert på Byporten kjøpesenter i Oslo. Her tilbys salg og tilpasning av høreapparat, salg av ørepropper og hodetelefoner. På den nye klinikken er det mulighet for mer avansert behandling.

Både behandling og salg

Audiograf Heidi Sabatier-Olne viser hvordan hørselstester foregår. I den lydtette boksen sitter kollega Thomas Børde. Foto: Jan Røsholm.

– Her kartlegger vi om kunden lider av nedsatt lydtoleranse eller er rammet av tinnitus. Vi kan behandle begge deler, samt tilby salg og tilpasning av høreapparater, sier daglig leder Harald Næs i Hør.

Fagbladet Elektronikkbransjen treffer ham sammen med audiografene Janne Hallset Mykkelbost og Heidi Sabatier-Olne, samt markedssjef Thomas Børde, ved den nyåpne klinikken på Ullevål stadion.

Flere leger sier at tinnitus er noe du må leve med. Vi har behandling og setter av tilstrekkelig tid til kunden

Selskapet tilbyr i tillegg til salg og tilpasning av høreapparat også tilpasning av formstøpte ørepropper og en del proffutstyr.

– De formstøpte øreproppene er for forebygging av hørselskader, mens til proffmarkedet leverer vi en del «in-ear-monitorer» blant annet til musikere, sier Børde.

Hør tilbyr hodetelefoner med volumbegrensning på maksimalt 85 desibel.

– Mange unge får hørselskader fordi de spiller for høy musikk i hodetelefoner og ørepropper, sier Børde.

Puro Sound Labs og Buddyphones er to av merkene Hør tilbyr med produkter med volumbegrensning for barn og unge.

– Puro Sound Labs er et amerikansk familieselskap som Hør distribuerer. Under Spillexpo på Lillestrøm den første helgen i november ble PuroGamer lansert, dette er verdens første spillhodetelefoner med volumbegrensning. Dette er et produkt vi har stor tro på, sier Børde.

Tilbyr avansert behandling

– Blant våre 15 ansatte har vi flere audiografer og en audiopedagog. Det betyr at vi har en bred kompetanse, og tilbyr et variert behandlingsopplegg. Dette finner du ikke i det offentlige, sier Næs.

Innen betegnelsen nedsatt lydtoleranse finner vi blant annet hyperakusis og misofoni. Audiograf Janne Hallset Mykkelbost forklarer:

– Ved hyperakusis forsterkes lyden fra øret og opp til hjernen, og en oppfatter lydene sterkere enn hva de faktisk er. Mens med misofoni fungerer lydoverføringen fra øret til hjernen normalt, men det kobles på negative kroppslige reaksjoner på lyden før en får en bevisst oppfattelse av lyden.

Misofoni er ofte forårsaket av lydtraumer eller hodetraumer.

– Et typisk eksempel på misofoni er overfølsomhet for spesielle lyder, det kan eksempelvis være spiselyder som smatting, sier Mykkelbost.

Kunde Bjørn Topaas får behandling for lydoverfølsomhet og tinnitus. Foto: Jan Røsholm.

– Behandling for nedsatt lydtoleranse og tinnitus har mange likhetstrekk, men skilles ved ulik rådgivning og ulik bruk av lydhjelpemidler, samt lytteøvelser. Hør-klinikken tilbyr behandling av både lydoverfølsomhet og tinnitus, sier Mykkelbost.

Tinnitus kan behandles

Misofoni behandles med aktiv lytteøvelse for å lære kroppen å ikke agere på de aktuelle lydene.

– Lyder som reageres på kan være alt mulig, som for eksempel noen som spiser kjeks, smatter eller andre kroppslyder, sier Mykkelbost.

Disse lidelsene kan ramme alle mennesker, men én gruppe er ofte overrepresentert.

– Mange som har øret som sitt arbeidsverktøy møter vi ofte, trolig fordi de har mer fokus på hørselen, sier Mykkelbost.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2019, som ble distribuert 20. november. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Behandlingspakkene fra Hør-klinikken har en varighet på seks måneder, og prisen er 6.500 kroner.

– Flere leger sier at tinnitus er noe du må leve med. Vi har behandling og setter av tilstrekkelig tid til kunden. 80 prosent av dem som følger tinnitusbehandling opplever effekt, mens nedsatt lydtoleranse i de fleste tilfeller blir fjernet helt, sier audiograf Heidi Sabatier-Olne.

Powered by Labrador CMS