HÅPER BRANSJEN MARKERER VAFFELDAGEN

– Vaffeldagen havner i år på en fredag. Hvorfor ikke servere vafler i butikken?

Administrerende direktør Synnøve Bjørke i Stiftelsen Elektronikkbransjen håper mange i bransjen benytter anledningen til å skape ekstra aktivitet og hygge i butikken fredag 25. mars. I følge tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen ble det i 2010 solgt 173.000 vaffeljern i Norge, salget har holdt seg stabilt de siste fem årene.

– Vaffeldagen er opprinnelig en svensk tradisjon. Det virker som det vaffelelskende norske folk er i ferd med å adoptere denne, sier Bjørke.

Vaffeldagen er hvert år den 25. mars, samme dato som ”Vårfrudagen” i Sverige. I middelalderen ble ”Jungfru Marie bebådelsedag” feiret den 25. mars, fordi dette var dagen da Jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var svanger med Jesusbarnet.

Dagen ble i Sverige også kalt ”Vårfrudagen”, som igjen ble til ”Våffeldagen” fordi navnet ble slurvete uttalt. Det er i følge svenske Nationalencyklopedin sagt at man spiste vafler denne dagen fordi man hadde større tilgang til egg og melk etter vinteren.

Vaskevaffelen

Bjørke tror mange kunder kan ha godt av en påminnelse om å skifte ut vaffeljernet sitt, hvis slipp-belegget er slitt. Wilfa er en av leverandørene av vaffeljern. De har utviklet en egen ”vaskevaffel” som skal gjøre det enkelt å rengjøre jernet: 1/2 dl vann, 1 dl hvetemel og 2 ss salt røres sammen og stekes i vaffeljernet. Ta eventuelt litt vann på oppvaskbørsten og skrubb litt i vaffeljernet først. Det anbefales ikke å spise vaskevaffelen, heter det fra Wilfa.

Hvis du ønsker å servere vafler til kundene dine, er denne vaffelrøren tilpasset en 10-liters bøtte:

12 egg

4 l. helmelk

8 ts. vaniljesukker

4 ts. bakepulver

1 kg. sukker

2,5 kg. hvetemel

500 g smeltet smør

Lag røren og la den stå en halvtime før du begynner stekingen. Serveres med syltetøy, smør, sukker og brunost. I Østfold også med wienerpølser.

Powered by Labrador CMS