LIVSNYTER OG KUNSTELSKER

Ikke alle vet at Erling Neby er en lidenskapelig kunstsamler som har bygget opp et museum det knapt finnes maken til.

Gjenkjøp

Neby viser rundt og klapper lidenskapelig på høyttalere som i tillegg til å være lydgivere er møbelkunst. Produktene er ikke akkurat lettvektere. Bak mange av innkjøpene han har gjort ligger interessante historier det fører for langt å komme inn på her. Gjør heller et besøk selv på Nebys museum i Oslo.

Intimkonserter

Vasarely

– Arbeidet med det franske platespillermerket ERA brakte meg ofte til Paris i begynnelsen av 70-årene. I denne perioden hadde jeg god fortjeneste og kjøpte mange bilder. Kunstinteressen min er ikke medfødt, men i galleriene så jeg noe jeg aldri hadde sett før: bilder som den ungarske kunstneren Victor Vasarely hadde laget. Jeg ble veldig fasinert og begynte å lese kataloger og ble bokstavelig talt bitt av basillen, forteller han.

Det var det optiske inntrykket og de tredimensjonale virkningene av Vasarelys kunst Neby falt for. I dag kan slik kunst lages ved hjelp av datamaskiner, men her snakker vi om bilder laget lenge før PCens tid. Neby innrømmer at han kanskje har brukt alt for mye tid på kunsten, men det har blitt en lidenskap. Neste år er det planlagt å vise mye av samlingen hans på Høvikodden. Noen av bildene blir også fra tid til annet lånt ut til utenlandske museer. Han legger vekt på at det ikke er noen tradisjon for slik kunst i Norge, og det er nesten ikke laget lignende bilder av norske kunstnere.

Powered by Labrador CMS