HMD Global lanserer reparasjonsvennlige Nokia G22, og vil også ta produksjonen av telefonene tilbake til Europa. Foto: HMD Global

REPARERBAR NOKIA

HMD Global lanserer sin første reparasjonsvennlige smartmobil og har planer om egen produksjon i Europa

Publisert

HMD Global har i flere år hatt lisensen på Nokia-navnet for smartmobiler, og lanserer under årets MWC sin første telefon beregnet for at forbrukeren selv skal kunne reparere den.

Samarbeid med iFixit

Adam Ferguson, partner- og produktmarkeds-ansvarlig i HMD Global, ser at forbrukeren beholder telefonene mye lengre i dag enn for bare et par år siden. Foto: Marte Ottemo

– Dette er det neste steget i vår reise mot lengre levetid. Vi lager allerede noen av de mest holdbare telefonene i bransjen, og vi har alltid bygget inn ting som programvareoppdateringer og ekstra garantier. I fjor startet vi vår bruk av bærekraftige materialer, og nå er fjerde søyle i vår designstrategi reparerbarhet slik at livssyklusen til produktene våre blir lengre, sier Adam Ferguson, partner- og produktmarkeds-ansvarlig i HMD Global, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Statistikk fra Stiftelsen Elektronikkbransjen viser at nordmenn beholder mobilene sine i bruk stadig lengre, og i 2022 viste tallene for første gang at vi i gjennomsnitt bruker telefonene i over tre år. Den samme trenden ser Ferguson i flere markeder.

Både skjerm og bakdeksel er enkle å bytte for forbrukeren

– Brukerne sier de ønsker å beholde mobilene sine lengre, det er en endring i holdningene. For bare et par år siden var tonen at man ønsket å bytte telefon etter bare to år, sier han.

Det er bakgrunnen for at selskapet nå lanserer sin reparerbare modell Nokia G22.

– Reparerbarhet er viktig for oss. Hvis du ser på G22 har vi kuttet ut rundt 50 prosent av alle trinnene som gjorde det vanskelig å reparere selv; vi har fjernet behovet varme og alkohol for å skifte batteri, og både skjerm og bakdeksel er enkle å bytte for forbrukeren, sier Ferguson.

Representanter for iFixit var på plass på messen og viste hvor enkelt det er å skifte deler selv. Foto: Marte Ottemo

Muligheten for enkel utskifting av komponenter gjøres mulig gjennom et samarbeid med iFixit, et globalt reparasjonsfellesskap og virksomhet som tilbyr spesifikke deler, veiledninger og verktøy til Nokia G22, slik at alle kan reparere sin smartmobil selv.

Produserer i Europa

Den nye smartmobilen kommer også med en bakside av 100 prosent gjenbrukt plast, OZO Playback, som skal gi bass og klarere lyd, og et 50 megapikslers kamera.

I tillegg vil det være tilgang til to Android OS-versjoner, tre års månedlige sikkerhetsoppdateringer og en forlenget tre års garanti uten ekstra kostnader.

iFixit leverer utstyret slik at brukeren enkelt kan skifte deler på G22 hjemme. Foto: HMD Global

Selskapet lanserte samtidig modellene Nokia C22 og C32. Alle de tre modellene har opptil tre dagers batterilevetid1, forbedret bildebehandling og et robust design.

HMD Global lanserer samtidig planen om å bli den første store smartmobil-leverandøren som bringer produksjonen av smartmobiler til Europa.

– Vi er veldig glade for å annonsere det første skrittet i vår reise for å bringe produksjonen av 5G-enheter til Europa. Nokia-merket har en stolt historie på det europeiske markedet, og med dette trekket fortsetter vi med å styrke vår posisjon som den eneste store europeiske smartmobil-leverandøren, sier Jean-Francois Baril, medstifter, styreleder og administrerende direktør i HMD Global.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2023, som ble distribuert uke 16. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Powered by Labrador CMS