ET TREDJE ALTERNATIV

– Vi ser at bransjen trenger noe nytt, men først og fremst mener vi at forbrukerne har behov for et tredje alternativ til de to konkurrerende operativsystemene.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Johan Eidhagen, administrerende direktør i Nokia Scandinavia som en kommentar til Nokias stilling i markedet.

– Windows Phone er unikt og tilfører mange nye ideer. Det er et fantastisk operativsystem. Microsoft er utrolig sterke i profesjonell sammenheng, ikke minst med integrasjonen vi får med alle tjenestene operativsystemet kan tilby. Jeg ser dette som en ny start for Nokia, sier Eidhagen.

Han nevner som eksempel Outlook- og Office-programmene og produkter som Xbox. Sammen med Nokias styrke på produkter og tjenester som navigasjon mener han Nokia nå har fått et topp moderne operativsystem.

Samarbeidet med Microsoft betyr en ny start for Nokia

Nordiske røtter

Eidhagen er ikke enig i at det omfattende samarbeidet med Microsoft og ny amerikansk toppledelse har brakt Nokia bort fra sine nordiske røtter. Han mener beviset blant annet ligger i at produktene har rent og minimalistisk design. Etter hans mening blir Nokia nå styrket som en utfordrer fra lille Finland mot resten av verden.

– Kombinasjonen av det Nokia og Microsoft hver for seg er dyktige på gjør oss veldig sterke, sier han.

Eidhagen uttrykker også stor tilfredshet med at andre viktige produsenter som Samsung, HTC og LG også tar i bruk Windows Phone som et av sine operativsystemer.

Pure View 808 til Norge

Den største nyheten fra Nokia på årets messe var uten tvil superkameraet Pure View 808. Vi bruker ordet kamera, men det er selvsagt også snakk om en mobiltelefon. Med denne telefonen tar Nokia for alvor skrittet inn i stillbildekameraenes verden. 808 har bildebrikke på 41 megapiksler (7152x5638 piksler som gir effektiv oppløsning på 38 megapiksler). Optikken er fra Carl Zeiss, og kameradelen har autofokus og xenon-blits, 3x digital zoom, geo-tagging og ansiktsgjenkjennelse. Det kan ta opp video i 1080p med 30 bilder i sekundet. Nokia 808 er en 3G-telefon med prosessor på 1,3 GHz. Skjermen på fire tommer er av amoled-type med oppløsning 360x640 punkter.

På messen i Barcelona var det ikke bestemt om Nokia 808 skulle komme i vårt marked, men nå er det klart at den kommer til Norge i løpet av annet kvartal.

Lumia

Bortsett fra Pure View 808 var det naturlig nok Lumia-modellene som stod i fokus hos Nokia. Lumia 800 har vært i det norske markedet en drøy måned. Lumia 710 er på vei inn i markedet. I løpet av våren kommer Lumia 900 og 610. 900-modellen er en fortsettelse av 800 med samme design og tekniske løsninger, men har større skjerm på 4,3 tommer. 610 blir foreløpig den rimeligste modellen i Lumia-serien. Den vil ligge på rundt 2.000 kroner før subsidier og representerer, i følge Eidhagen, et nytt prisnivå for mobiler med Windows Phone fra Nokia.

Samarbeidet med Microsoft betyr en ny start for det finske konsernet. Eidhagen legger særlig vekt på at med Windows Phone kan du samle og betjene alle funksjonene i telefonene på en meget enkel måte. Brukerne får lett full oversikt.

– De som har kjøpt Lumia-modellene hittil er de mest fornøyde kundene vi har registrert til nå. De sier at Windows Phone er et operativsystem som leverer mye mer enn det de hadde forestilt seg på forhånd, slår Eidhagen fast.

Han legger vekt på at mobiltelefonen vil være det mest sentrale bærbare produktet for elektronisk kommunikasjon. Det å kunne veksle på en enkel måte mellom ulike funksjoner vil alltid være viktig for mobilbrukere, mener han.

Utvidet

Den skandinaviske Nokia-direktøren ser ikke bort fra at konsernet vil utvide produktspekteret med nettbrett i fremtiden. Det kom imidlertid ingen signaler om dette på det internasjonale pressemøtet Nokia holdt i Barcelona. Når det gjelder den øvrige utviklingen videre, ser Eidhagen klart for seg at mobiltelefonene vil bli en stadig større konkurrent til stillbildekameraer, særlig de kompakte.

– Pure View 808 er jo meget interessant i denne sammenheng og peker klart ut den veien vi kommer til å gå videre. Vi ser at salget av kompaktkameraer går ned, også i Norge. Jeg tror mobiltelefonene på mange måter vil erstatte denne nedgangen, sier han.

Han ser ikke bort fra at fremtidens mobiler også vil konkurrere med speilreflekskameraene og de nye kompakte systemkameraene.

Interessant landskap

Eidhagen karakteriserer Norge som et interessant landskap distribusjonsmessig. I hovedsak vil markedsføringen av Nokia-produktene i Norge fortsette i de samme kanalene som tidligere, men Eidhagen legger vekt på at det skjer en interessant utvikling i mange av butikkene.

– Vi ser at enkelte forretninger satser på å selge opplevelser, også for produktene vi har. Som eksempel vil jeg nevne Elkjøps Megastore-butikker og nye Netcom-forretninger. Dette går godt i tråd med det vi ønsker produktene våre skal tilby gjennom operativsystemet Windows Phone. Distribusjonen i Norge er preget av store forandringer, og jeg ser det som et interessant landskap, sier han.

Han venter også på at Media Markt skal komme inn i Norge.

– Vil alle produktene fra dere i nær fremtid være smarttelefoner?

– I Norge og Norden vil nok det være tilfellet i løpet av ganske kort tid. Men vi segler jo over hele verden, og i markeder som India, Kina og det afrikanske kontinentet vil det nok fortsatt være behov for enkle telefoner. Trenden er imidlertid helt klar at også de enkle mobilene blir smartere.

Stikkordet for alt Nokia står for skal være opplevelse. Med Microsoft-samarbeidet satser det finske konsernet for fullt på å vinne tilbake tapte markedsandeler. Fremmøtet, både på den internasjonale pressekonferansen og besøket på Nokias utstilling tyder på at interessen for «nye Nokia» er på vei opp igjen for fullt.

Powered by Labrador CMS