– Den nye ventilatoren minner ikke bare om en lampe, dette er også en lampe, sier Anders Bjørge og peker på fuktsensoren som er plassert bak kullfilteret. Foto: Jan Røsholm

MIELE UTFORDRER PÅ DESIGN

På årets IFA viste Miele frem en rekke nyheter. I tillegg til nye produkter, utfordrer de samtidig det tradisjonelle designet på flere produkter.

Publisert

Den tyske produsenten lanserte for første gang en håndholdt batteridrevet støvsuger. Vi fikk se et helt nytt design på ventilatorer, samt en rekke finesser og nyvinninger innen vask, tørk, stekeovn og koketopp.

Første håndholdte støvsuger

– Det er første gang Miele lanserer en håndholdt batteridrevet støvsuger, og da lanserer vi like godt tre ulike modeller, sier administrerende direktør Anders Kjekstad i Miele, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Norgessjef Anders Kjekstad med Mieles først håndholdte støvsuger. Foto: Jan Røsholm.

Støvsugeren har fått navnet Triflex, og er som navnet sier en «3-i-1»-støvsuger. Brukeren bestemmer selv om den skal brukes som en ren håndstøvsuger, eller om motoren skal være øverst eller nederst på skaftet.

– Med motoren lavt blir den lettere å bruke rent fysisk, mens med motoren øverst kommer du lettere til under møbler, sier produktsjef Anders Bjørge.

Støvsugeren kommer i tre ulike modeller, hvorav toppmodellen har to litium-ion batteri, som hver har en kapasitet på 60 minutter.

Støvsugeren finnes også som «Hund og katt-modell», da med eget munnstykke egnet for hår. Foto: Jan Røsholm.

– Totalt 120 minutters brukstid tilsvarer rundt 125 kvadratmeter gulv, sier Bjørge.

Toppmodellen Triflex HX1 Pro er utstyrt med Hepafilter, og har en sensor som automatisk øker effekten når munnstykket treffer et teppe.

– Denne støvsugeren er perfekt i kombinasjon med en robotstøvsuger. Roboten tar de store flatene, mens den håndholdte fikser trapper, møbler og tilsvarende, sier Bjørge.

Alle tre modellene er tilgjengelig i markedet til sommeren, og prisen vil ligge fra 6.000 opp til 10.000 kroner.

Den nye ventilatoren folder seg ut når den er aktiv. Foto: Jan Røsholm.

Kjøkkenventilator med duft

Det er moro at Miele nå leker med lukt, form og design. Det betyr at vi er innovative

Miele har produsert en helt ny ventilator. Denne har i tillegg til en unikt design, også fått en rekke nye finesser. Ventilatoren som er rund i fasongen kan minne litt om en lampe. Den henger i fire stålvaiere, og strømtilførselen går via disse. Når ventilatoren aktiveres foldes den ut, og brukeren kan selv velge farge på lyset.

– Den minner ikke bare om en lampe, dette er også en lampe, sier Bjørge.

Det er tre forskjellige duftvarianter tilgjengelig til den nye ventilatoren. Foto: Jan Røsholm.

Ventilatoren styres via koketoppen eller med en egen app. I tillegg har Miele utviklet tre forskjellige duftkapsler, som gjør at ventilatoren sprer om seg med god lukt.

– Hovedfunksjonen til en kjøkkenvifte er å fjerne os, damp og lukt. Med denne kan du i tillegg få god lukt på kjøkkenet, sier Bjørge.

De tre duftene som er tilgjengelig er «French Bakery», «Summergarden» og «Minty Fields». Kjøkkenventilatoren har i tillegg et innebygget fuktighetsfilter. Dette sitter bak kullfilteret og samler opp fuktigheten.

– En sensor vil måle fuktigheten i rommet, og slipper så senere ut oppsamlet fuktighet. Dermed er dette også en luftfukter, sier Bjørge.

Ventilatoren kommer på markedet i november, og prisen vil være rundt 70.000 kroner.

Anders Bjørge viser frem TwinDos vaskemaskinene hvor vasketiden nå er helt ned til 49 minutter. Foto: Jan Røsholm.

– Det er moro at Miele nå leker med lukt, form og design. Det betyr at vi er innovative, sier Anders Kjekstad.

Vask og tørk snakker sammen

Innen vaskemaskin- og tørketrommelsegmentet har Miele flere nyheter. Flere vaskemaskiner kommer med selvdoseringssystemet TwinDos, og før sommeren ble svanemerket og parfymefri såpe tilgjengelig.

– Denne såpetypen utgjør allerede over halvparten av volumet på TwinDos, sier Bjørge.

Toppmodellene har fått videreutviklet appen, slik at brukeren kan sjekke når døren kan åpnes underveis i programmet.

Svanemerket og parfymefritt vaskemiddel utgjør nå over halvparten av TwinDos-salget i Norge. Foto: Jan Røsholm.

– Har du glemt å legge noe i vaskemaskinen, så ser du på appen når døren kan åpnes, sier han.

Vasketiden er også redusert på de nyeste maskinene.

– Vi er nå nede i kun 49 minutter på utvalgte modeller, og tøyet er fortsatt like rent, sier Bjørge.

For de som ønsker å rulle vasketøyet, tilbyr Miele elektrisk tøyrulle. Foto: Jan Røsholm.

Han viser også frem et vasketårn, hvor tørketrommel kommuniserer med vaskemaskin via wifi.

– Ved hjelp av ulike sensorer vet trommelen hvilke type tøy som ble vasket, og tilpasser tørkingen automatisk etter dette, sier Bjørge

På koketoppene med midtstilt ventilator, er ventilatoren nå felt ned, slik at kjelen enkelt kan dras fra en sone til en annen. Foto: Jan Røsholm.

Forhindrer svidd mat

Koketoppene i den syvende generasjonen fra Miele får en rekke nye funksjoner. En av disse er den intelligente kjelesensoren som husker hvor kjelen eller pannen sto. Om den så løftes opp, eller forflyttes til et annet sted på koketoppen, vil varmeinnstillingen flyttes etter. I tillegg har koketoppen fått en funksjon som beskrives som temperaturkontroll. Dette betyr at eksempelvis stekepannen ikke blir varmere og varmere etter hvert, men holder seg på en bestemt temperatur.

Etter avsluttet program viser Mieles oppvaskmaskin hvor mye energi og vann som ble brukt. Foto: Jan Røsholm.

– Steker du bacon, og så ringer telefonen, vil ikke maten bli svidd, da temperatur ikke øker, sier Bjørge til fagbladet Elektronikkbransjen.

Stekeovnene er også blitt oppgradert. På oppvaskmaskmaskinen har vi tidligere satt at døren automatisk åpnes når programmet er ferdig. Nå kommer med Miele med samme funksjonen på stekeovnen. Funksjonen heter TasteControl, og samtidig som døren åpnes, setter en vifte i gang nedkjøling. Viften senker temperaturen med hundre grader på fem minutter.

– Du kan sette inn et brød om kvelden, legge deg, og våkne opp til nybakt, perfekt temperert brød om morgenen, sier Bjørge.

Mieles Powerdisk for oppvaskmaskin er nå tilgjengelig på det norske markedet. En disk holder til en måneds forbruk. Foto: Jan Røsholm.
Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2019, som ble distribuert 9. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Ønsker brukeren å holde maten varm, kan ovnen programmeres til å automatisk lukke døren igjen ved en gitt temperatur. TasteControl vil være tilgjengelig på flere av Mieles stekeovner.

– Men vi er først ute med kamera i en pyrolyseovn. Nå kan du via telefonen din se om pizzaen er ferdig stekt, sier Bjørge.

Kamera vil kun være tilgjengelig på toppmodellen, og prisen på denne vil være rundt 50.000 kroner.

Powered by Labrador CMS