KJØLETEKNOLOGIEN ER GOD I BUNNEN

Liebherr plasserer kjøleribber og kompressor i bunnen av kjøle- og fryseskapene. Dette gir større volum, mindre støy og lavere strømforbruk.

Publisert Sist oppdatert

– Alle skapene i 60 cm bredde, både på kjøl og frys, gjennomgår en forandring kalt BluPerformance. Dette er en ny kjøleteknologi som gjør at man får lavere energiforbruk, langt høyere nettokapasitet og langt lavere lydnivå. Normalt er disse egenskapene ikke forenlig med hverandre, men Liebherr har lykkes med dette blant annet gjennom å plassere kjøleribbene i bunnen av skapene sammen med den komprimerte kompressoren, sier produktsjef Jonas Nielsen-Grøn i Witt A/S.

Det meste av teknologien er nå plassert i bunnen av skapene.

– Den nye og komprimerte VCC-kompressoren går hele tiden, og justerer kontinuerlig effekten etter temperaturen i skapet, i motsetning til tradisjonelle kompressorer som starter og stopper. Dette gir lavere energiforbruk og mindre støy. Kjøleribbene er flyttet fra baksiden til bunnen av skapet, de er også blitt vesentlig mindre. Kondensoppsamleren ligger også i bunnen. Når man ser bak på de nye skapene, har de derfor en helt glatt bakvegg. Også andre har dette, men da skjuler veggen kjøleribbene som fortsatt bak, sier Nielsen-Grøn til fagbladet Elektronikkbransjen.

Liebherr er den største produsenten med det største sortimentet, og de produserer også mange av Mieles skap

– Er det andre som har samme teknologi?

– Ikke på det nåværende tidspunkt, og Liebherr har over 60 modeller i sortimentet med denne løsningen. De første produktene kommer i norske butikker i januar.

Dyrere toppmodeller

– Hvordan blir prisene sammenlignet med dagens modeller?

– Vi venter at de blir omtrent de samme, bortsett fra toppmodellene nok vil bli dyrere siden flere nye funksjoner er lagt til. Alle modeller har en berøringsskjerm i døra, eller en mindre skjerm skjult inne i skapet. Blant annet er det mulig å taste inn hvor stor for eksempel en vinflaske er, så vil man få beskjed om hvor lenge den skal ligge i fryseren for å oppnå ønsket temperatur, sier Nielsen-Grøn.

Som tilbehør selges fra starten av 2017 en Smart Device Box, med funksjonene Smart Home Plus, Service Plus og Safety Plus. Når pluggen settes i skapet, kan det koples til det trådløse nettverket via wifi, og til en app i håndholdte enheter. Man kan registrere hva som er i skapet, og på butikken se hva som trengs. Serviceverkstedet skal sjekke status før de sender ut en servicetekniker, og med Safety Plus kan man for eksempel få et varsel i appen hvis barna glemmer å lukke døra på fryseren.

– Hvorfor er ikke funksjonen ferdig installert i skapene?

– Det er fordi det ikke er alle modellene som kan brukes som et smartskap. Med tiden vil skapene leveres med wifi ferdig installert.

Witt har representert Liebherr i tolv år. Nielsen-Grøn mener varemerket har et stort potensial i Norge.

Produksjon i Europa

– Produktene har mange funksjoner som nordmenn setter pris på. I Norge liker kundene å bruke penger på noe de har nytte av, og det står Liebherr for. Vi vokser og vinner markedsandeler, men det er fortsatt store muligheter til å selge mer.

– Hvem vil du si er konkurrentene til Liebherr?

– Det er flere av de store. Liebherr er den største produsenten med det største sortimentet, og de produserer også mange av Mieles skap. Slik sett er Miele en konkurrent, sammen med de beste skapene fra Siemens, Bosch og Electrolux.

– Hvor stor andel av produksjonen foregår i Tyskland?

– Fortsatt den største delen. Liebherr har tre fabrikker i Europa, og her produseres alle skapene deres. Kvaliteten er den samme uansett hvilken fabrikk.

– I hvilke kanaler selger dere Liebherr i Norge?

– Både hos Lefdal, Elkjøp og Expert. Mange av våre dyrere og integrerte modeller selges hos kjøkkenforhandlerne. Vi er også inne hos Euronics og frittstående handlere, og opplever et voksende salg.

– Hvor viktig er Liebherr for Witt?

– Sammen med Irobot er det vår største leverandør. Når folk først får øynene opp for kvaliteten og funksjonene, snakker de gjerne varmt om kjøleproduktene fra Liebherr. Dette gir oss mange referansesalg.

Powered by Labrador CMS