Tore Wøllo Bjørnsengen (f. v.) og Susanne Meiniche mottok prisen for «Årets julegave 2023». Foto: Tore Skaar

DANSKE ØREPROPPER ÅRETS JULEGAVE

Tore Wøllo Bjørnsengen (f. v.) og Susanne Meiniche mottok prisen for «Årets julegave 2023». Foto: Tore Skaar

Øreproppene Jabra Elite 10 er utpekt til «Årets julegave 2023» i den 20. utgaven av kåringen. Engmark Meteor er «Årets norske leverandør».

Publisert Sist oppdatert

En hovedjury med representanter fra Elkjøp, Power, Komplett og Elon har stemt frem Jabra Elite 10 til «Årets julegave 2023». Jabras nye toppmodell er selskapets første ørepropper med ComfortFit, der et halvåpent design skal gjøre at ørene ikke føles helt tettet, med ovalformede propper som skal gi komfortabel bruk over lengre tid.

– Jabra er en del av GN-gruppen, som er spesialister på høreapparater. Dette trekker de veksler på når de utvikler sine ørepropper, og Jabra Elite 10 bruker blant annet seks mikrofoner for å gi god lyd- og talekvalitet, med digital støykansellering og mulighet for samtidig oppkopling til flere blåtannenheter. I 2020 ble Elite Active 75t kåret til årets julegave, og juryen var samstemt da de igjen kåret et par ørepropper fra Jabra, denne gangen med toppmodellen Elite 10, sier ansvarlig redaktør Stian Sønsteng i fagbladet Elektronikkbransjen.

Se alle vinnerne

Kameraer i finalen

Han er juryleder i kåringen, der fagjuryer med medlemmer fra Elkjøp, Power, Elon, Komplett, NetOnNet, Soundgarden og Foto.no også har utpekt årets produkt i 15 kategorier.

I tillegg til å vinne hovedprisen, er Jabra Elite 10 også kåret til «Årets hodetelefon 2023/2024», en pris de deler med annet par ørepropper; JBL Tour Pro 2.

Toppsjefene samlet. Fra venstre Asle Bjerkebakke (Elon), Erlend Stefansson (Komplett), Linda Frid Andresen (Elkjøp), Anders Nilsen (Power) og Trygve Hillesland (NetOnNet). Foto: Tore Skaar
Toppsjefene samlet. Fra venstre Asle Bjerkebakke (Elon), Erlend Stefansson (Komplett), Linda Frid Andresen (Elkjøp), Anders Nilsen (Power) og Trygve Hillesland (NetOnNet). Foto: Tore Skaar

Årets hovedjury har bestått av Asle Bjerkebakke (Elon), Erik Heder-Midtgaard (Power), Erlend Stefansson (Komplett) og Thomas Brandsnes (Elkjøp) fra detaljhandelen, og de satte Fujifilm Instax Mini 12 og Philips Hue Secure-kamera på de to neste plassene.

Se alle bildene fra arrangementet

– Øyeblikkskameraer er blitt en retro-hit, spesielt blant unge, og Fujifilm Instax Mini 12 har fått flere oppgraderinger. Her har hovedjuryen lagt vekt på at prisen på 1.000 kroner gjør kameraet tilgjengelig for mange, og muligheten det gir til å dele minner der og da. Når det gjelder sikkerhetskameraet Philips Hue Secure, har juryen lagt vekt på at dette vil passe godt inn i selskapets portefølje smarthjemprodukter, med mulighet til å kombinere det med lyd- og lysalarmer, sier Sønsteng.

Årets norske leverandør

For femte gang har hovedjuryen utpekt «Årets norske leverandør», og prisen går i år til Engmark Meteor, som siden 1955 har produsert steketakker i Oslo. Her er tidligere vinnere Airthings, Wilfa, Temptech og Mill.

– I år la juryen vekt på at vinneren er et av svært få selskap som fortsatt produserer i Norge. Selskapet kan i år feire sitt 95 års-jubileum, og inntil bestefaren til dagens innehaver Håvid Engmark utviklet den første elektriske steketakken, produserte de magasinkomfyrer. For et par år siden nådde Engmark Meteor opp til finalen, og når de i år henter hjem prisen kan det være de feirer den med hjemmebakt møsbrømlefse. Dette er nemlig den lokale spesialiten på Tverrlandet innenfor Bodø, der selskapets grunnlegger kommer fra, sier Sønsteng.

Årets finalister i kategorien ble TT Micro og Electrocompaniet.

20 års-jubileum

Prisene ble utdelt under et arrangement i Oslo den 2. november, med 170 deltakere fra bransjen til stede. Det er 20. gang fagbladet Elektronikkbransjen kårer årets julegave, og siden 2006 er det i tillegg kåret årets produkt i en rekke kategorier. Under den første kåringen, i 2004, ble MP3-spillere av redaksjonen utpekt som årets julegave, og året etter ble prisen for første gang utdelt under et eget arrangement, i DOGA-huset ved Akerselva.

50 fra handelen

Blant deltakerne under årets prisutdeling, var det 92 leverandører, 50 fra detaljhandelen, ni fra verksted/ettermarked, sju journalister og fem fra returselskapene. 

I 2006 flyttet arrangementet til Ekebergrestauranten, og siden er det blitt avholdt hvert år, bortsett fra under pandemien i 2020. Etter noen år på Oslo Plaza, i Posthallen og senest i Ingeniørenes hus, er arrangementet i år flyttet til Høymagasinet, som ligger ved Kontraskjæret rett utenfor Akershus festning.

Northug på scenen

Samme dag som årets julegave og årets produkter ble kåret, hadde NetOnNet nyåpning av butikken sin på Alnabru i Oslo. I den anledning stilte NetOnNet-toppene Trygve Hillesland og Peter Andersson med sin nye ambassadør, skikongen Petter Northug, på scenen under bransjefesten.

Trygve Hillesland (f. v.), Petter Northug og Peter Andersson. Foto: Tore Skaar
Trygve Hillesland (f. v.), Petter Northug og Peter Andersson. Foto: Tore Skaar

Årets kåring

Med i fagjuryene som har kåret årets produkter, har redaksjonen i fagbladet Elektronikkbransjen i år hatt med seg 35 representanter fra detaljhandelen; fra Elkjøp, Power, Elon, Komplett, NetOnNet, Soundgarden og Foto.no, samt journalister fra Teknisk ukeblad og Fotomag i kategorien «Årets bildeprodukt». Hovedprisen «Årets julegave 2023» er utpekt av en hovedjury, som også har kåret «Årets norske leverandør 2023/2024». 

Årets julegave 2023

Jabra Elite 10

Jabra Elite 10 er kåret til «Årets julegave 2023». Foto: Jabra
Jabra Elite 10 er kåret til «Årets julegave 2023». Foto: Jabra

Jabras nye toppmodell er selskapets første ørepropper med Jabra ComfortFit-teknologi. Det halvåpne designet gjør at ørene ikke føles helt tettet, og ovalformede EarGels skal lette på trykket i ørene for komfortabel bruk hele dagen. Lydopplevelsen er drevet av Dolby med Dolby Head Tracking, som skaper et 3D-lydmiljø for lytteren. Elite 10 leveres med avansert støykansellering, stemmeklarhet med 6-mikrofonteknologi, 27 timer batteritid og Bluetooth Multipoint-tilkobling. Proppene kommer i fargene krem, kakao, titansort, matt sort og glanset sort. Pris: 3.000,-

Finalister:

Fujifilm Instax Mini 12

Finalist: Fujifilm Instax Mini 12. Foto: Fujifilm
Finalist: Fujifilm Instax Mini 12. Foto: Fujifilm

Instantkameraer er blitt en retro-hit, særlig blant ungdom. Nye Instax Mini 12 har fått en oppgradering fra forgjengeren, og har som denne både nærbilde- og selfiemodus, og mulighet for automatisk eksponeringsjustering. Nytt er funksjonen parallaksejustering, som skal justere kameraets søker med linsen i nærbildemodus. Dette skal redusere objektforskyvninger og sentrere bildet. Automatisk blitskontroll er også en nyhet, som skal forhindre utvaskede bilder. Mini 12 skal gjøre det enkelt å veksle mellom nærbilde- og selfiemodus ved å vri på linsen. Tilgjengelig i fem farger. Pris: 1.000,-

Philips Hue Secure-kamera

Finalist: Philips Hue Secure-kamera. Foto: Philips
Finalist: Philips Hue Secure-kamera. Foto: Philips

Philips Hue Secure-kameraet filmer i 1080p HD-video med nattmodus, som skal overvåke hjemmet i sanntid, og utløser øyeblikkelige varsler hvis det oppdager bevegelse. Ubudne gjester kan alarmeres med kombinasjonen av Philips Hue lys- og lydalarmer, og ved å aktivere en toveiskommunikasjonen kan man både høre og snakke med personen som utløser varslet. Philips Hue-kameraene er ende-til-ende kryptert, noe som skal sikre at alle videoklipp, stillbilder og live videooverføring er privat. Kommer også i batteriversjon. Pris fra 2.200,-

Hovedjury: Asle Bjerkebakke (Elon), Erik Heder-Midtgaard (Power), Erlend Stefansson (Komplett), Thomas Brandsnes (Elkjøp), Marte Ottemo (Elektronikkbransjen) og juryleder Stian Sønsteng (Elektronikkbransjen).

Powered by Labrador CMS