Klar med HD i et voksende marked for videokamera

Sony har vært i markedet med videokameraer helt fra 1985, og var en av de første til å markedsføre alt-i-ett-produkter. Nå går Sony inn i HD-alderen.

I det japanske videokameramarkedet utgjør omsetningen av HD-kameraer nå nesten 50 prosent i verdi. I Europa er verdien foreløpig bare 7,7 prosent av markedet, men veksten er meget stor også hos oss. Utgangspunktet for å konstruere videokameraer for amatørmarkedet med HD-oppløsning var utviklingen av CCD-brikker av type CMOS. I tillegg til bedret fargegjengivelse og evnen til å gjengi høylys, har CMOS-brikken skapt muligheter for å utnytte HD-teknologien i videokameraer til en overkommelig pris.

– Det har foregått stor forskning både på bildebrikkene og prosessorene i kameraet, alt for å skape god nok bildekvalitet for HD-gjengivelse. Løsningene vi har funnet, gjør at gjengivelsen kan skje både på plate, magnetbånd og harddisk, sier Julian Bouquet, markedssjef for videokameraer for Sony Europe.

Bouquet har ingen klar anbefaling på hvilket format som er gunstigst for HD i videokameraer, men legger vekt på Sonys forskning på grunnteknologiene for de ulike formatene. I tillegg fremhever han Sony-kameraenes evne til å gjengi fargedybde og -spektrum. Sonys Memory Stick minnekort har nå kapasitet opp til 6 GB. Det gjør det mulig å utnytte det også til video i høykvalitet format. Toppmodellene fra Sony er kameraer som nå har full HD (1080 x 1920 bildepunkter). Slike kameraer har vært i markedet fra Sony siden 2004.

Full nytte først nå

– Men først nå får vi fullt nytte av dette, fordi folk begynner å kjøpe TV-apparater med skjerm som har full HD-kvalitet. I tillegg kan slik gjengivelse selvsagt skje gjennom projektor, sier Bouquet.

Han er også forsiktig med å utrope noen vinner mellom de forskjellige lagringsmediene og mener det vil gå lang tid før vi har noe resultat av dette.

– Hvert format har sine fordeler. Hvis du velger et HD-videokamera med magnetbånd (DV), kan de som har brukt DV-kassetter tidligere spille de av også i det nye kamera. Platemediet har sine store fordeler fordi det er enkelt og du kan arkivere og redigere direkte på platen. Platen kan dessuten spilles av i din PC eller en Blu-ray-spiller. Fordelen med harddisk er vesentlig lenger opptakstid enn de andre to mediene. Dermed slipper du og ha med deg mange plater eller bånd hvis du skal gjøre lange opptak, sier Bouquet.

Når det gjelder fastminne, er Bouquet usikker på hvor sterkt og raskt dette vil komme. I følge han har ikke Sony planer om å lansere kameraer bare basert på fast minne foreløpig. Bouquet snakker både om minnekapasitet og spørsmål om pris når det gjelder hvordan fast minne kan konkurrere med de andre lagringsmediene.

Powered by Labrador CMS