SMARTBÅND OG TOPPMODELLER

Sony slipper to nye toppmodeller i Z-serien, ett nettbrett og en mobil. Også japanerne har et smartutstyrs-ess i ermet.

Publisert Sist oppdatert

Et halvt år etter at de slapp sitt siste mobilflaggskip, Xperia Z1, kommer Sony med oppfølgeren Z2. også fjorårets Tablet Z fikk oppfølgeren Tablet Z2 under årets Mobile World Congress.

Dere viste nylig fram Z1 Compact, og det er bare et halvt år siden Xperia Z1 kom. Det er kort mellom lanseringene?

– Mens Xperia Tablet Z2 vil erstatte Z, som jo kom for et år siden, Z1 på mobilsiden leve videre. Vi ser at teknologiutviklingen forsvarer at vi kommer med en ny modell med relevant videreutvikling, og markedet vil jo hele tiden ha noe nytt, sier Rikard Skogberg, produktsjef i Sony Mobile i Norden, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Mens Xperia Tablet Z2 vil erstatte Z, som jo kom for et år siden, Z1 på mobilsiden leve videre

Ny skjermteknologi

Sony Xperia Z2 er fortsatt vanntett, har ny skjermteknologi og det Sony hevder er verdens raskeste mobilprosessor og et kamera som kan filme i 4K. Bildesensoren er på 20,7 megapiksler, skjermen er 5,2 tommer, men selve telefonen er likevel noe smalere enn sin forgjenger, Xperia Z1.

– Skjermteknologien er ny både i Z2 og Tablet Z2. Det innebærer på den ene siden at vi går over til IPS-teknologi, som fjerner problemet med innsynsvinkel. Vi har også utviklet en teknologi som kalles «live colour led», hvor vi har lagt et fosforlag over lysdiodene for å sikret at bakgrunnsbelysningen blir helt hvit, og gir mange flere nyanser av rødt og grønt. Dette er teknologi vi tok fram på TVene våre for bare et halvt år siden. Vi har også fjernet plastbelegget på skjermen som vi har fått en del negative tilbakemeldinger på, sier Skogberg.

Xperia Z2 inneholder et stort 3200 mAh-batteri, og for å forlenge batteritiden ytterligere finnes også stamina-mode som automatisk stenger av prosesser og applikasjoner i bakgrunnen når skjermen er skrudd av.

Selv om Sony nå kommer med ny toppmodell, vil Xperia Z1 fortsatt være i salg.

– Z2 kommer til å gå inn i markedet med en pris like under 6.000 kroner. Jeg har ingen nøyaktige tall på hvor vi kommer til å sette Z1, men vi vil jobbe aktivt med prisingen her. Det er viktig at Z1 fortsatt har en plass i markedet, sier produktsjefen.

Suksess i Norge

Kan du fortelle litt om hvordan Sony har opplevd det siste året i det nordiske markedet?

– Generelt har 2013 vært et veldig bra år for oss. Vi har fått gode tester og vist at vi kan gjøre skikkelig gode produkter. Men det er jo slik på det nordiske markedet at det finnes to store aktører, så vi er fortsatt en mindre av de tre hovedspillerne. Men det har gått veldig bra, og både Z og Z1 har vært veldig viktige byggesteiner for oss, sier han.

Hvordan skiller det nordiske markedet seg fra andre?

– Norden skiller seg ut ved at det er en ekstremt stor andel av salget som går i de høyere prisklassene, og det har vært bra for oss det siste året. Vi har bare gjort smarttelefoner lenger, og de aller billigste smartmobilene blir ikke konsumentene fornøyde med. De har for dårlig skjerm og for treig prosessor. Vi har Xperia E som nå følges av E1 som gir deg en bra brukeropplevelse til en fornuftig pris, men ikke det aller laveste prispunktet. Så har vi jo midtsjiktet hvor vi kommer med en ny mobil, Xperia M2, og her får man en veldig god smartopplevelse for rundt 2.500 kroner, med 4G. Jeg tror ikke at norden blir en midtsjikt-drevet market, men jeg tror vi kan ta en andel av det markedet med M2, sier Skogberg.

Den nye Xperia M2 har et kamera med åtte megapiksler, en 4,8 tommer skjerm med 540 x 960 pikslers oppløsning og en 1.2GHz firekjerners prosessor.

Tynnere og lettere

På nettbrettsiden kommer Sony med Xperia Z2 Tablet. Med en tykkelse på bare 6,4 millimeter er også Xperia Z2 Tablet det tynneste og letteste 10-tommersnettbrettet i verden, ifølge Sony.

– Z fikk mye positiv omtale da vi slapp den i fjor fordi den hadde veldig gode spesifikasjoner, men var også vanntett og veldig tynn og lett. Z2 har nå fått en veldig god skjerm med vår nye skjermteknologi, den tåler enda mer vann, og er åtte prosent tynnere enn forgjengeren. Den vil koste rundt 6.000 kroner med 4G og 4.500 med kun wifi, sier han. 

En annen teknisk nyhet i både Z2 og Tablet Z2 produktene er at 3,5 mm jacken har fått fem kontaktpunkter i stedet for de vanlige fire.

– Det gjør to ting mulig. Du kan koble til en ekstern stereomikrofon, her kommer vi med et bittelite tilbehør slik at du kan ta opp lyd i skikkelig kvalitet når du filmer, som vil koste kun 400 kroner, og gir nye muligheter for støyredusering, sier produktsjefen.

Z2 og Tablet Z2 er ifølge ham de første mobilproduktene som har innebygd støyredusering.

– Vi bruker maskinvaren i enhetene til å ta ut støyreduksjonsbiten fra hodesettene, så i ørepluggene våre sitter det kun to mikrofoner, og de er like små som enhver annen øreplugg og trenger ikke lades. Med den ekstra kontakten i 3,5 jacken kan vi dermed fjerne støyen i telefonen. Selve pluggene har god kvalitet og vil koste 500 kroner, i motsetning til 2-3.000 kroner for de vanlige, store hodetelefonene med støyredusering, sier han.

Designer chic

I likhet med mange andre mobilprodusenter kommer også Sony med sitt eget smartbånd. I motsetning til Samsung, kan Sony Smartband snakke med alle Android-mobiler.

– Vi har plassert vår Smartband-utstilling i midten av vår stand her i Barcelona, det sier noe om hvor viktig vi tror dette segmentet vil bli, sier Skogberg.

Ikke bare viser Sony fram det faktiske produktet som vil komme i salg samtidig som Z2 og Tablet Z2 i april, de har også flere ulike konsepter for armbånd og tilbehør utstilt. Blant annet et lite kamera du kan klipse på jakkeslaget som tar bilder gjennom dagen og synkronisere disse med appen og smartbåndet.

– Når vi lanserer Xperia Z2 i Norden vil man i de første lanseringsukene få med et smartband i kartongen. Det er en verdi for kunden på 900 kroner, og det er en verdi for oss, hvor vi raskt får bygget en kritisk masse av smartband der ute, sier han.

Sonys Smartband SWR10 er ikke kun beregnet for trening og aktivitetslogging. Sammen med applikasjonen Lifelog kan du for eksempel se hvor mange skritt du har gått eller hvordan du har sovet om natten, men Lifelog kan også fortelle deg hvor lenge du har vært på Facebook, hvilke låter du hører på eller hvor du befant deg da du tok et bilde med telefonen. All data illustreres oversiktlig i applikasjonen.

Sony ser også ut til å ha tenkt mer på motefaktoren enn andre produsenter vi har sett så langt.

– Vi har foreløpig kun konsepter med designer-bånd her på standen, men det er noe vi jobber med både globalt og lokalt. Og det er viktig, vi vil jo at dette skal bli som et smykke på hånden. Det kommer også en tilbehørspakke, hvor du kan kjøpe tre armbånd i andre farger enn de sorte som er standard, sier Skogberg.

Powered by Labrador CMS