Sonys nye flaggskip, Xperia XZ Premium, vant MWCs pris for beste nye smarttelefon. Foto: Sony Mobile

SONY VINNER MWC

Sonys nye mobilflaggskip XZ Premium dro hjem prisen for beste nye smarttelefon under MWC, og lanserer også to andre nye modeller.

Publisert

– Den store nyheten på MWC for oss er XZ Premium. Medieresponsen har vært fantastisk, spesielt i Norge, det er som natt og dag i forhold til forrige messe. XZ Premium er et skikkelig flaggskip, med et helt nytt kamera med nye funksjoner, ny skjerm med unik teknologi, og den er verdens første telefon med Qualcoms Snapdragon 835 brikkesett, sier Rikard Skogberg, nordisk PR- og produktsjef i Sony Mobile Communications, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Det gjorde at Mobile World Congress valgte å kåre XZ Premium til MWCs beste nye smarttelefon.

Supersakte film

En av funksjonene som fikk mest oppmerksomhet på messen, var XZ Premiums mulighet til å ta video i super-saktefilm.

– Et vanlig mobilkamera bygges i to lag, ett som tar inn lys og ett som er elektronikken. Vi har nå klart å etse inn et lag til mellom disse to, med DRAM-minne. Det gjør at når kameraet skal prosessere et bilde, kan den gjøre det uten å lagre bildet i telefonens minne. Det gjør prosesseringen opp til fem ganger raskere, og vi er de eneste på markedet i dag som har klart dette, sier Skogberg.

Vi har i halvannet år vært den eneste mobilprodusenten på markedet med 4K-oppløsning på skjermen, og nå tar vi neste steg med både 4K og HDR-støtte

På den måten kan du fange øyeblikk som er 0,2 sekunder langt, men spille dem av i saktefilm over seks sekunder, i en oppløsning på 720p.

– Sensoren støtter opp til full-HD, men da ville øyeblikket vært 0,08 sekunder og selve saktefilmen bare to sekunder. Det har brukerne ikke så stor nytte av, sier han.

For et godt resultat, kreves det at lysforholdene er gode.

Rikard Skogberg, nordisk PR- og produktsjef i Sony Mobile Communications, viser fram nye Xperia XZ Premium på MWC-messen i Barcelona. Foto: Marte Ottemo.

– Lukkertiden blir 1/1000 sekund, så godt lys er viktig. Vi har sett noen kjempegode demoer på filmer, og det har vært utrolig effektfullt å vise folk. Dette er første gangen på lenge vi bytter sensor på våre telefoner, sier Skogberg.

Fanger alle øyeblikk

En annen funksjon som det innebygde sensorminnet gjør mulig, er det Sony kaller «predictive capture».

Xperia XA1 har fått en ny design med tynnere rammer på sidene, en raskere prosessor og mer minne. Og ikke minst har vi puttet inn kameramodulen fra Z5-serien

Når kameraet er i gang og fanger opp en bevegelse, begynner det automatisk å lagre bilder i sensorens innebygde minne, slik at du allerede fra sekundet før du klikker på utløseren har et utvalg av opptil fire bilder å velge mellom, i tilfelle du gikk glipp av et øyeblikk eller du var for treg på utløseren.

Sony satser også hardt på skjermsiden med XZ Premium.

– Vi har i halvannet år vært den eneste mobilprodusenten på markedet med 4K-oppløsning på skjermen, og nå tar vi neste steg med både 4K og HDR-støtte i XZ Premium. 4K HDR har jo kommet som en stor trend på TV og innholdssiden, og hele ideen er at man skal kunne oppleve samme kvalitet på mobilen som på sin splitter nye TV hjemme, sier produktsjefen.

Både Amazon, Netflix, HBO og flere har allerede 4K HDR-innhold for TV, men foreløpig ikke på mobilappene sine.

– Våre ingeniører har samarbeidet med Amazons ingeniører, og her på messen har Amazon nå gått ut og sagt de skal støtte 4K HDR også for mobil, sier Skogberg.

I tillegg til å ha siste og kjappeste Qualcom-brikke under panseret, har Sony også jobbet hardt for å få plass til den nyeste antenneteknologien.

– Med en 4x4 mimo-antenne i kombinasjon med Snapdragon 835-brikken når vi hastigheter på 1 Gb/s, det er et viktig steg fram mot 5G-evolusjonen, sier han.

Det nye flaggskipet kommer til Norge i månedsskiftet mai/juni, og vil koste rundt 7.500 kroner.

– Vi har fått god respons fra norsk tek-presse på prisingen vår. I Norden, og Norge spesielt, ser vi at det er et enormt sug etter de beste og dyreste modellene, og med vår pris er vi meget konkurransedyktige i forhold til konkurrentene, sier Skogberg.

Norsk kampanje for XZs

En annen nyhet Sony viser fram under MWC er Xperia XZs.

– Xperia XZs viser en strategi vi har hatt noen år, med regionale flaggskip. For oss i Europa er XZ Premium toppmodellen, mens i Asia kommer XZs til å være flaggskipet. Men ofte i Norden, og så også i år, har vi valgt å ta inn dette regionale flaggskipet, i en kampanje med utvalgte partnere, sier han.

XZs kommer allerede i april, til en pris av 5.500 kroner. Skogberg hinter om at Sony har stor tro på salget av denne modellen.

– XZs har samme chipsett, og ikke minst samme kamera som XZ Premium, og har også et litt oppgradert minne. Den får en litt annen design, og kampanjen vi kommer til å kjøre vil ha en ganske sterk Norge-tilknytning, sier han.

Siste nylansering under messen er Xperia XA1, oppfølgeren til fjorårets Xperia XA.

– Den har fått en ny design med tynnere rammer på sidene, en raskere prosessor og mer minne. Og ikke minst har vi puttet inn kameramodulen fra Z5-serien, så her får man et veldig bra kamera i en telefon som vil koste rundt 3.700 kroner, sier Skogberg.

Hovedkameraet er på 23 megapiklser med en stor 1/2.3” Exmor RS-sensor og F2.0-linse. Fra du starter opp kameraet fanger det et bilde på 0,6 sekunder, og XA1 har også hybrid autofokus Frontkameraet er på 8 megapiksler, med en 23 mm vidvinkellins. Xperia XA1 har en skjerm på fem tommer med HD-oppløsning, og Qnovo Adaptive Charging.

Powered by Labrador CMS