TROR FÆRRE VIL VELGE TOPPMODELLENE

– Vi tror det er en trøtthet i markedet, siden de nyeste toppmodellene koster 8.000-9.000 kroner. Vår nye Xperia X-serie tilbyr noe til alle.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Rikard Skogberg, nordisk PR- og produktsjef i Sony Mobile Communications, når vi møter ham på Mobile World Congress (MWC) i Barcelona i februar. Her viser Sony den nye Xperia X-familien med tre modeller, alle med en skjerm på fem tommer. Xperia X Performance, Xperia X og Xperia XA vil koste henholdsvis rundt 7.000, 5.800 og 3.000 kroner når de kommer i butikkene i mai til juli.

– Dette er vår nye generasjon mobiltelefoner. Xperia X Performance kan man se på som en oppfølger til Z-serien. Her har vi den nyeste kamerateknologien, de nyeste batteriene og det nyeste designet. Den har den absolutt raskeste prosessoren på markedet, og den er vann- og støvtett etter IP65/68-klassifiseringen, sier Skogberg.

De to andre X-modellene er ikke vanntette. Når det gjelder prosessorkraft, er de tre modellene utstyrt med Qualcomm Snapdragon 820 (Xperia X Performance), Qualcomm Snapdragon 650 (Xperia X) og Mediatek Helio P10 (Xperia XA). Sony kaller de to førstnevnte for flaggskipmodeller, og disse har en full HD 1080p Triluminous-skjerm, mens de kaller XA en mellomklassemobil. Denne har en HD-skjerm (720p) med Mobile Bravia engine 2. De to første har et fastminne på 32 GB og 3 GB ram, mens XA har 16 GB fastminne og 2 GB ram. Alle støtter microSD-kort opp til 200 GB.

Takket være blant annet den litt enklere prosessoren, treffer vi med Xperia X et prispunkt vi tror vil være svært viktig fremover

Viktig prispunkt

– De færreste forbrukere vil merke forskjellen på prosessorkraften på de to toppmodellene. Takket være blant annet den litt enklere prosessoren, treffer vi med Xperia X et prispunkt vi tror vil være svært viktig fremover, sier Skogberg.

– Er dette et signal om at Sony beveger seg nedover i prisklassene?

– Ikke nødvendigvis. Det vi fokuserer på med X-serien er brukeropplevelsen. Smarttelefonene er over tid er blitt svært avanserte, og hovedsalgsargumentet har vært de nye og forbedrede spesifikasjonene. Nå er vi kommet på et nivå der alle leverer en god opplevelse ytelsesmessig, og tror tiden er inne til at vi begynner å snakke om andre ting. Markedet for de høyest spesifiserte smarttelefonene kommer ikke til å forbli like stort som tidligere, og produktene i segmentet rundt 5.000-6.000 kroner vil være så gode at vi vil se en dreining i markedet. Xperia X vil selge i større volum enn Xperia X Performance, fordi kundene innser at de med denne modellen får veldig mye for pengene. Når det er sagt, er X Performance en viktig modell i Norden siden vi har mange kunder som vil ha den nyeste teknologien i en vanntette smarttelefon, sier Skogberg.

Z5 Compact og Premium

– Hva vil skje med Z-serien, vil det komme en Z6?

– Det vet jeg ikke, men det finnes ingen slike planer per i dag. X-serien er absolutt vår neste generasjon Xperia. Z5 Compact kommer nok til å leve videre en stund, siden den har en unik størrelse. Det samme gjelder Z5 Premium, som fortsatt er verdens eneste mobiltelefon med 4K-skjerm. Z5 vil erstattes av X-serien, men det er fortsatt noen måneder med salg av denne før X-serien kommer i handelen, sier Skogberg.

Han sier Sony har valgt å utstyre alle de tre X-modellene med en skjerm på fem tommer, fordi de vil treffe en så bred målgruppe som mulig. Designet er nytt, men Skogberg mener Sony har beholdt Xperia-identiteten.

– Z5 oppleves som en premiummodell, men noen synes den har vært litt for kantete og maskulin. X-serien har rundere kanter og gir en mykere følelse. De to toppmodellene har en metallbakside i stedet for glass, og for første gang har vi farge også på fremsiden på en Xperia-telefon, med matchende farger på skjermbildet.

Lund og Tokyo

– Et mer feminint preg?

– Det er vanskelig å se noe feminint på den sorte modellen. Men, kanskje designet er mer innbydende og tiltrekker seg flere målgrupper? svarer Skogberg.

Designet for X-serien er utviklet i samarbeid mellom Sony i Lund og Tokyo. Modellene kommer i fargene hvit, sort, lime gold og rose gold. Til hver modell finnes det ulike typer mobilcover i tilpassede farger.

– Hvilken posisjon vil Sony ta i mobilmarkedet med X-serien?

– Den spiller på tre ulike prisnivå, men også den rimeligste modellen gir premiumfølelse.

Xperia XA har en skjerm som går nesten ut i kantene. Skogberg mener dette gjør at den oppleves som mer avlang, samtidig som den ligger godt i hånda.

– Også her er skjermen 5 tommer, selv om telefonen føles mindre. Her er baksiden i plast, men vi har de samme og fine fargene – i en litt sterkere variant. Kamera og batteri er gode, men prisen er lavere.

Sony mener de fortsatt har verdens raskeste autofokus. På de to dyreste X-modellene videreføres teknologien fra Z5-serien, med en fokustid på 0,03 sekunder.

Forutseende fokus

– Dette er fortsatt unikt i bransjen. Når har vi lagt til en forutseende hybridautofokus, noe jeg vil si er verdens smarteste autofokus. Det er mulig å markere et bevegelig objekt i bildet, så vil autofokusen følge det. Dette er noe som finnes i systemkamera, men det er første gang vi ser det i en smarttelefon, sier Skogberg.

Predictive Hybrid Autofocus er utviklet i samarbeid med Sonys ingeniører for Alpha-systemkameraene. Kameraet i Xperia X og Xperia X Performance har en 1/2,3 tommers Exmor RS-sensor, med en oppløsning på 23 megapiksler. Front-kameraet er oppdatert til 13 megapiksler og Sonys smarte automodus. Hvis telefonen er låst, og man trykker på knappen, tar det 0,6 sekunder før bildet er tatt. Xperia XA skal også ha rask autofokus, hovedkameraet er på 13 og frontkameraet på 8 megapiksler.

Batteritiden er to døgn på Xperia X og Xperia XA. I samarbeid med Qnovo har Sony implementert adaptiv lading i Xperia X og Xperia X Performance, dette skal forlenger batterilevetiden.

Sony vil med Xperia X-serien markere startskuddet for selskapets visjon om fremtidens kommunikasjon, og lanserer på MWC fire smarte produkter i Xperia-familien.

Smartere smarttelefonbruk

– Dette handler om at vi bruker mobiltelefonen utrolig mye, med blikket på skjermen. Dette fører til at vi kanskje glemmer å interagere med menneskene rundt oss. Som mobilprodusent har vi ingenting mot at folk bruker våre telefoner, og vi tror at man vil bruke dem enda mer – men på en smartere måte, slik at man ikke føler seg låst til skjermen. Derfor har vi utvidet Xperia-varemerket til også å omfatte tingenes internett, sier Skogberg.

Tre av produktene er konseptmodeller, men Skogberg understreker at planen er å lansere dem for salg. Det fjerde, Xperia Ear, kommer i handelen i sommer, og kobles til en Android-telefon via NFC og blåtann.

– Vi har ikke pris og alle detaljer klare, men dette er neste generasjon trådløse øretelefoner som du kommuniserer med ved bruk av tale. Hva man bruker Xperia Ear til kan man selv stille inn; det være seg hvilket vær det er i dag, hvordan din agenda ser ut, eller om du har tapte anrop. Hvis du mottar en melding kan den lese den opp for deg, og du kan svare på meldingen med stemmen. Gjennom talekommandoer kan du be Xperia Ear om å ringe, google, notere eller guide deg på veien. Den lades på en smart måte, i et medfølgende futteral som har innebygd batteri til tre ladinger, sier Skogberg.

Tre konsept

De tre konseptmodellene er Xperia Eye, Projector og Agent:

Xperia Eye er et kamera for dokumentasjon av hverdagen. Kameraet fungerer som et tilbehør til å henge rundt halsen eller festes på skjorten, og har en 21 MP Exmor RS-sensor og en vidvinkellinse som skal fanger bilder i et stort og naturlig synsfelt. Det kan også filme i 4K og strømme video direkte. Automatikken kan bruke stemme og ansiktsuttrykk for å ta bilder.

Xperia Projector er tidligere vist som en projektor, men er nå blitt smart. Gjennom å projisere et interaktivt bilde på veggen, kan den dele nyheter, kalender og annen informasjon med hele familien, og den styres ved berøring, bevegelse og talekommandoer.

Xperia Agent er en digital personlig assistent, som skal lære brukeren å kjenne og gi nyttig informasjon og anbefalinger. Styres med tale, og den skal også kunne styre annen elektronikk i hjemmet. Xperia Agent har innebygget kamera og projektor.

Fra Sony Electronics ble det på MWC vist en blåtann-modul for bilen, RM-X7BT, som gjør at man kan strømme musikk og styre smarttelefonen.

Powered by Labrador CMS