TCL satser på det nordiske markedet med sin nye C72-serie. Foto: TCL

MINI-LED OG GAMING-TV FRA TCL

Kinesiske TCL kommer med sin andre mini-led-TV, og satser også på å treffe gamerne med sin nye lansering.

Publisert Sist oppdatert

TCL hintet om nye TVer under sin pressekonferanse på CES i januar i år, og under en virtuell pressekonferanse i midten av april lanserte det kinesiske selskapet fire nye serier, rettet mot både gamere og strømmere. Teknologier som mini-led og qled er på plass, det samme er støtte for Chromecast, TikTok og lyd fra Onkyo.

Nettsalg og 4K vokser

– Kunstig intelligens og IoT er ryggraden som holder produktene våre sammen. Vi lager et smart økosystem med våre produkter, som kan styres fra våre smarttelefoner eller TVer, sier Frédéric Langin, salgs- og markedsdirektør for TCL Europe, fra den virtuelle scenen.

Produktutviklings-direktør Marek Maciejewski og salgs- og marketingdirektør Frédéric Langin (t.h) under IFA-messens globale pressemøte i 2019. Foto: Stian Sønsteng

– Vi hadde kraftig vekst i 2020. Globalt er omsetningen opp 40 prosent, og overskuddet økte med 25 prosent. Det er vekst i alle produktgruppene våre, men TV-salget skiller seg ut. Her styrker vi vår posisjon som nummer 3-merket på verdensbasis, og tar innpå andreplassen, sier han.

– Vi ser rask vekst i nettsalget i alle regioner. I Kina går 50 prosent av alt salget på nett, i Vest-Europa er det 38 prosent. Nesten alle TVer som selges er smarte, og 80 prosent har 4K-støtte. 8K er fortsatt et nisjemarked, sier Langin.

På scenen stod også Marek Maciejewski, produktutviklings-direktør i TCL Europa.

– TCL kommer med fire nye modell-linjer i vår 2021-lansering med ulikt fokus; strømming og gaming, mest for pengene, høyende-modeller og de rimeligere TVene, sier han.

TCL C825 er selskapets andre generasjon av mini-led-TVer. Foto: TCL

Styr med stemmen

TCL satser på det nordiske markedet med sin nye C72-serie, som består av modellene C725 og QLED850. Sistnevnte er en oppfølger til fjorårets nordisk tilpassede QLED800, som fikk noen ekstra teknologiske finesser for å tekkes et kresent nordisk publikum.

Serien kommer i størrelsene 43, 50, 55, 65 og 75 tommer og QLED850 i 55, 65 og 75 tommer. Disse blir tilgjengelige via utvalgte forhandlere i henholdsvis mai og juni.

TCL C72-serien bruker TCLs nyeste kvanteprikk-teknologi, og selskapet sier de har forbedret HDR-opplevelsen med 4K HDR Pro som gir utrolig detaljert bilde med stor nøyaktighet i både lyse og mørke områder. TVen har lyd fra Onkyo, støtter HDMI 2.1 og stemmestyring, og kjører på siste versjon av Android for TV.

Globalt er omsetningen opp 40 prosent, og overskuddet økte med 25 prosent

TVene kommer med høyttalere som er fabrikk-kalibrerte av Onkyo med støtte for Dolby Atmos. I stedet for å blande lyden i kanalene, produserer teknologien individuelle lydeffekter som skal oppleves likt uansett hvor du er i rommet, enten det er en rolig dialog eller et komplekst lydbilde.

Android TV gir tilgang til Google Home og Google Assistent i TVen, slik at man både kan justere smartlysene sine og søke opp informasjon om filmen du ser på. Google Duo er også integrert i C72-serien, slik at man kan kjøre videosamtaler via TVen.

Qled for gamerne

Med sin nye QLED850-modell frir TCL også til spillentusiastene, som krever en kjapp og responsiv TV, ikke bare et godt bilde.

Med nye QLED850 skal TCL fri til både filmentusiasten og gameren. Foto: TCL

HDMI 2.1 sørger for kompatibilitet med de nyeste generasjonene av spillkonsoller og støtter funksjoner som ALLM (Auto Low Latency-modus). Med ALLM kan spillkonsollen eller PC-grafikkortet automatisk aktivere TV-ens spillmodus for en responstid på mindre enn 15 ms.

850-modellen har også kvanteprikk-teknologien, støtter 4K HDR Pro og har en 100 Hz skjerm. Onkyo står bak lyden også i denne modellen, og som i C72-serien er det også støtte for Google Home og Google Assistent.

Mini-led klar for butikk

Vi har tidligere skrevet om TCLs andregenerasjons mini-led-TV, C825, og nå er det norske lanseringsdatoen klar. I juni kommer modellen i norske butikker, og Per Svensk, forklarer teknologien slik:

Per Svensk, nordisk salgsansvarlig i TCL, lanserer selskapets andre generasjon av mini-led-TVer. Foto: TCL

– Mini-led handler om størrelsen på diodene i lcd-skjermen, og gir flere lamper som gir et jevnere lysbilde i TVen, det er lettere å få høyere lysstyrke og vi kan bygge apparatene mindre, sier Per Svensk, nordisk salgsansvarlig i TCL, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Både Philips, Samsung og flere andre har lansert sine første mini-led-TVer i år, mens TCL kom med sitt første apparat med teknologien i 2019.

TCL C825 kommer i størrelsene 55 og 65 tommer, som blir tilgjengelig via utvalgte forhandlere i juni.

– Vi er utrolig spente på denne lanseringen av vår neste mini-led-modell i det nordiske markedet. Ved siden av qled, 4K og store skjermer er mini-led en av de mest etterspurte funksjonene som kundene ber om akkurat nå, sier Johan Huss, daglig leder i TCL Nordics.

TVen kommer med den nyeste kvanteprikk-teknologien og støtter 4K, i tillegg til mini-led som skal gi dypere sortnivå og et bredere fargespektrum.

I likhet med TCL QLED850 har C825 også et 100 Hz-panel for god bevegelseshåndtering, og TCL sier selv at også denne modellen er et godt valg for gameren. C825 støtter Game master pro og HDMI 2.1-standarden som skal gi lavere responstid og bedre flyt da man kan spille i 4K med 120 bilder per sekund. VRR-teknologien skal eliminerer forsinkelser og såkalt screen tearing.

Johan Huss, TCLs salgssjef for Norden, Storbritannia og Baltikum, mener kundene etterspør mini-led-teknologien når de skal kjøpe ny TV. Foto: Marte Ottemo

C825 er også utstyrt med en 2.1 ONKYO-lydløsning med fremovervendte høyttalere og en egen subwoofer på baksiden av TV-en.

TCL C825 kommer for salg i butikkene fra og med juni i 65 eller 55 tommer. Prisen blir henholdsvis 20.000 og 15.000 kroner.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2021, som ble distribuert 21. juni. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS