NY MOBILVÅR MED SONY

– De nye Sony-mobiltelefonene skiller seg ut både med design, maskinkraft og brukeropplevelse.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Erik Sandsmark, som leder den norske virksomheten til Sony Mobile Communications.

– Vår minste Xperia-modell er bedre enn smarttelefonen som får desidert mest oppmerksomhet i markedet, smiler Sandsmark.

Fagbladet Elektronikkbransjen er på besøk i selskapets lokaler på Billingstad i Asker da den første esken med Sony-merkede Xperia S-telefoner ankommer. Dette er den største bukkene bruse av de tre modellene i NXT-serien, med 4,3 tommers skjerm. Xperia P og U har henholdsvis 4 og 3,5 tommers skjerm. Sandsmark legger vekt på at deres minste modell har like stor skjerm som Apples Iphone 4S, og mener de tre Xperia-modellene vil vekke oppsikt i markedet takket være blant annet byggekvaliteten og skjermenes oppløsning og lysstyrke.

De tre modellene er en optimal portefølje for det norske markedet

– Dette er kjempespennende. Den 16. februar ble vi Sony Mobile Communications, og vi har med de nye NXT-telefonene fått virkelig gode produkter å arbeide med, sier Sandsmark.

Tapte andeler

Xperia S ble lansert på CES i Las Vegas og er på tur ut i butikkene. P og U ble første gang vist under mobilmessen MWC i Barcelona, og kommer i handelen i andre kvartal.

– De tre modellene er en optimal portefølje for det norske markedet og vil fange opp nesten alt av kundegrupper, mener Sandsmark.

– Hvordan var salget for Sony Ericsson i 2011?

– Vi tapte markedsandeler i fjor, dette skyldes flere ting. Vi ble blant annet rammet av naturkatastrofer som gjorde at vi gjennom en lengre periode hadde leveringsproblemer. Men for all del, vi hadde enkeltsuksesser som for eksempel den røffe fritidstelefonen Active og smarttelefonen Arc S. Med de nye telefonene og det som videreføres av fjorårets portefølje har vi gode kort på hånda. Forventningene er store, ikke minst med tanke på tilbakemeldingene vi har fått fra forhandlerne og operatørene, sier Sandsmark.

Datterselskap

Han sier ting begynner å falle på plass og at entusiasmen er stor i forbindelse med at selskapet blir en fullverdig del av Sony.

– Inntil videre driver vi videre som et selvstendig datterselskap, men det er klart vi kommer til å utnytte mulighetene som ligger i synergier mellom selskapene. Det er forskjell på å selge forbrukerelektronikk og mobiltelefoner, ikke minst med tanke på rollen til mobiloperatørene, sier Sandsmark.

– Kommer betydningen til operatørene til å endre seg i forbindelse med innføringen av 4G-nettet?

– Det vil være en stor utfordring for operatørene, at de går fra å drive med taletrafikk til å bli en internettleverandør. Hvordan skal inntektsstrømmen sikres når IP-teknologien blir mer brukervennlig i mobiltelefonene? Med nettskya er mobiltelefonene nesten blitt tynne klienter, sier Sandsmark.

Tettere til Sony

– Er det at dere har valgt bort separat minne på telefonene et bilde på dette?

– Jeg har vært inne på tanken, men for all del: det er mer enn nok fastminne i telefonene våre. På Xperia S er det 32 GB, halvparten på de to andre.

– Hvordan har bransjen tatt imot at Sony Ericsson er blitt Sony?

– Veldig positivt. Vi merker at Sony er et tradisjonsrikt merke bransjen har respekt for. Som et heleid datterselskap inviterte vi oss selv til Sony på Fornebu. Vi tok med oss lunsj og hadde et spennende møte med samtaler om fremtiden og teknologi, sier Sandsmark.

Som fagbladet Elektronikkbransjen tidligere har skrevet er de nye Sony-telefonene enda tettere knyttet til resten av Sony-sfæren. Sandsmark demonstrer hvordan Xperia-telefonen kan koples til en Sony Bravia-TV og styres med TVens fjernkontroll.

NFC-brikker i esken

– Bildekvaliteten i de nye mobilkameraene er fantastisk. Vi håper butikkselgerne er flinke til å vise frem hvor raskt kameraet er. Fra du tar opp telefonen tar det bare et drøyt sekund før det første bildet er tatt, dermed går man ikke lenger glipp av de gode øyeblikkene, sier Sandsmark.

Han legger vekt på at nye Xperia-telefonene er så godt spesifiserte at de tar høyde for det som finnes av muligheter til å dele innhold.

– Sony legger vekt på praktiske brukermuligheter. Et bilde på dette er NFC-brikkene (Near Field Communication) som ligger i esken. For eksempel kan man ha en brikke på nattbordet, ved å berøre denne med telefonen går den automatisk i stillemodus og stiller vekkeklokka. En annen brikke kan plasseres i bilen. Når man berører denne går telefonen direkte i navigasjonsmodus, eller den sender en tekstmelding om at man er på vei hjem, sier Sandsmark.

Ikke låst til Android

– Dere har kun Android-telefoner, er det aktuelt å gå inn på andre operativsystemer?

– Vi er ikke låst til noe operativsystem og ønsker å levere det markedet vil ha, sier Sandsmark.

Han sier de nye Xperia-telefonene i NXT-familien er en hjørnestein i Sonys nettverk av underholdning og kommunikasjon.

– De inneholder det beste Sony har å by på av teknologi og gjør det enkelt å bruke eller dele innhold på smarttelefon, TV, PC eller nettbrett. Mens de fleste smarttelefoner ser helt like ut, skiller telefonene i NXT-familien seg ut blant annet med det gjennomsiktige båndet som lyser opp når noen ringer eller når man mottar en melding, sier Sandsmark.

12, 8 og 5 MP

Han sier Sony har utviklet et nytt grensesnitt med enkle og rene designprinsipper, og at man kan åpne enkelte applikasjoner rett fra låst skjerm. Kameraene på S, P og U er på henholdsvis 12, 8 og 5 megapiksler, alle er også utstyrt med et kamera på skjermsiden for videosamtaler. På Xperia S er dette et HD-kamera (720p). Alle har Sonys teknologi for 2D- og 3D-panoramabilder.

– Alle de tre modellene har i tillegg Reality Display-skjermen som sammen med Sonys Mobile Bravia Engine gir et virkelig knivskarpt bilde, sier Sandsmark.

Xperia S har en 1,5 GHz tokjerneprosessor, de to andre har 1 GHz. Ferdig installert hos alle tre ligger Sony Entertainment Network med Video Unlimited og Music Unlimited.

Ett alu-stykke

– Xperia P er frest ut av et stykke aluminium og er den første smarttelefonen med Sonys White Magic-skjermteknologi. Denne gir en svært lyssterk skjerm, for å spare batteriet stilles lysstyrken automatisk etter omgivelsene. Nå kan du faktisk også bruke telefonen i direkte sollys! sier Sandsmark.

Til Xperia P følger basestasjonen Smartdock, og man kan blant annet bruke TVens fjernkontroll for å hente frem medieinnhold fra telefonen. Basen støtter USB og kan brukes sammen med trådløst tastatur og mus.

I Xperia U vil den gjennomsiktige stripen nederst på telefonen lyse opp i farger fra bildet som vises på skjermen. Med Xperia U følger nye hodetelefoner med en egen tast som kan programmeres til å åpne ønsket applikasjon.

Alle de tre modellene har HDMI-utgang, DLNA og WiFi Direct. Med Xperia S er det mulig å vise bilder trådløst på TV-skjermen med én berøring, og den er Playstation Certified.