Nye krav til TV-mottakere

Fra 1. januar i 2013 kommer det nye krav til leverandører av TV-mottakere.

Publisert Sist oppdatert

Over store deler av Europa har myndighetene bestemt at frekvenser i den såkalte digitale dividende fra 790 MHz til 862 MHz skal brukes til mobile kommunikasjonstjenester og mobilt bredbånd.

Beslutningen betyr at TV-mottakere vil bli utsatt for sterkere elektromagnetiske felt på disse frekvensene enn da frekvensene ble brukt til TV-signaler. Derfor innebærer denne beslutningen endrede krav til TV-mottakere.

Nye standarder

De nye kravene er kun obligatorisk for TV-mottakere som støtter digitalt kabel-TV, DVB-C

Det gjør at Post- og teletilsynet (PT) og andre har utarbeidet nye immunitetskrav for TV-mottakere. For å redusere sannsynligheten for forstyrrelser bør leverandører av TV-mottakere sørge for at man kun leverer utstyr som er i samsvar med kravene i den nye standarden.

– De nye kravene er kun obligatorisk for TV-mottakere som støtter digitalt kabel-TV, DVB-C. Derfor bør forbrukeren vurdere å velge en TV-mottaker som støtter DVB-C, selv om man i utgangspunktet kanskje bare har behov for DVB-T for det digitale bakkenettet, heter det i en melding fra Post- og Teletilsynet.

Forbrukeren bør også være oppmerksom på at det blir viktigere enn tidligere å bruke kabler og plugger med god skjerming helt frem til TV-utstyret.

Nye tester

Når forbrukeren skal velge TV-mottaker for kabel-TV eller digitalt bakkenett, bør han sjekke om produktet er testet med tanke på immunitet mot mobilt bredbånd i frekvensbåndet fra 790 til 862 MHz.

Hvis en TV-mottaker har støtte for DVB-C, kan man undersøke om den er deklarert i samsvar med EN 55020:2007/A11:2011. Hvis en TV-mottaker ikke støtter DVB-C, er ikke EN 55020:2007/A11:2011 en tilstrekkelig referanse.

Post- og teletilsynet mener forbruker også bør unngå å bruke de dårligste av kablene og pluggene som er i dagens marked. Ekstra filtrering kan også være nødvendig hvis man har TV-utstyr som ikke er godt nok forberedt på problemstillingen rundt bruk av digital dividende til mobilt bredbånd.

– I noen tilfeller kan det være nødvendig å bytte ut utstyr med for lav immunitet i frekvensbåndet fra 790 MHz til 862 MHz med utstyr som har bedre immunitetsegenskaper, heter det i meldingen fra tilsynet.

Powered by Labrador CMS