DEN SOM LEVER FÅR - SE!

Mange såkalte eksperter spådde en dramatisk nedtur for TV-bransjen bare for fem-seks år siden. Realiteten er at TV som mediekanal blomstrer.

Publisert Sist oppdatert

Og det gjennom stadig flere distribusjonsformer. For TV har virkelig ikke møtt veggen. I stedet er TV-tittingen høyere enn noen gang. En ting er den positive utviklingen av tradisjonell broadcast TV de seneste fem årene. En annen ting er utviklingen av TV over nettet – og ikke minst utviklingen hva mediebrett og mobilt innhold angår.

Riktignok falt broadcast TV-tittingen fra 183 til 178 minutter i snitt seertid for nordmenn fra 2010 til 2011, men ser man de seneste fem årene under ett, så ser man en pen utvikling. Statistisk Sentralbyrås oversikt over brukstid på norske medier, viste derimot en økning i TV-tittingen fra 152 minutter i 2010 til 157 minutter i 2011.

Mobile plattformer

I fjor brukte snittfamilien i Norge 4.459 kroner på TV, i tillegg til NRK-lisensen

Norske og svenske undersøkelser viser også at seingen på levende bilder på mobile plattformer øker enormt. Vi ser også at tradisjonelle papiravisaktører for lengst har sikret seg sterke posisjoner på nett-TV. Slaget står om de levende bildene, enten man er erfarne TV-kanaler som NRK og TV 2 eller mer ferske, men offensive som Dagbladet og VG.

Og ikke minst har TV-kanalene fått flere og sterkere ben å stå på. Lisensinntektene til NRK endte i fjor på snaue 5 milliarder kroner, mens reklame-TV i Norge omsatte for 3,4 milliarder kroner i 2011, i følge IRM Norsk Mediestatistikk. Og mens de kommersielle TV-kanalene tidligere stort sett hadde reklameinntekter, ser vi at Canal +, Viasat og TV 2 også har sørget for en vekst i brukerbetalingen på tradisjonelle plattformer. Og ikke minst har TV 2 Sumo vært viktig i utviklingen av digitale brukerinntekter. Levende bilder ser ut til å være viktigste kort i kappløpet om å styrke brukerbetalingen for å finansiere godt og viktig digitalt innhold i norske medier.

Mer penger på TV

At TV-kanalene også har styrket seg på distribusjonsinntekter har gjort det relativt lukrativt å være TV-kanal de senere årene. Både TV 2 og TVNorge kan vise til rekord-tall hva økonomi og omsetning angår i året som gikk. At TV-reklamemarkedet i første kvartal i år har vært svært godt – og langt bedre enn estimatene fra IRM – har ikke gjort stemningen dårligere i landets TV-marked.

Men det er ikke bare reklamekjøperen som åpner lommeboka for TV-kanalene for tiden. Også forbrukerne ønsker å bruke stadig mer penger på TV og levende bilder. I fjor brukte snittfamilien i Norge 4.459 kroner på TV, i tillegg til NRK-lisensen, i følge tall fra TNS og IRM.

Netflix til høsten

Også innen norsk produksjon av TV, ser stemningen ut til å være upåklagelig. Når etterspørselen øker fra både annonsører og brukere – ja, da handler det om å skape enda bedre innhold. God norsk underholdning, sport og norske nyheter er sikkerstikk for å skape høye volum er av seere.

Internasjonale aktører er i ferd med å gjøre konkurransen i markedet enda sterkere. Youtube har for lengst blitt en viktig del av nordmenns mediehverdag. Og internasjonale nisjekanaler på broadcast TV har også tatt sine posisjoner. I tillegg ser vi en spennende utvikling hvor en ny virkelighet har ankommet – og enda mer er på gang. Nett-tjenesten Netflix med filmer og TV-serier lanseres trolig i Norge til høsten. Apple og Google har stadig mer fokus på levende bilder og TV. Ja, også merkevarer innen TV-industrien som Sony og Samsung har begynt å tenke innhold til forbrukeren.

Nest størst

Også vi TV-distributører har utfordringer. Når TV-vaner endres og inntektsstrømmer endres og nye kommer til, må også vi tilpasse oss, og det i et høyt tempo. Aller helst må vi ligge i forkant i det å tilby nye produkter. Kun de beste og de mest tilpasningsdyktige vil overleve!

Undertegnede leder RiksTV. Vi er leverandør av TV-kanaler i det digitale bakkenettet i Norge. På de fem årene vi har vært i markedet er vi blitt landets nest største distribusjonskanal for TV. Vi følger TV-utviklingen svært tett, og det på de fleste områder. Hele tiden utvikler vi nye tjenester og produkter. Norske forbrukere er kravstore – og det skal de være. Det er derfor vi som distributør av TV-signaler stadig lanserer nye og spennende produkter, som for eksempel Rikspakken, Fritt valg og Favoritter.

Joda, TV og levende bilder er kommet for å bli. Den som lever – får se!

Powered by Labrador CMS