SONY MEST PÅ E3-HJERTET

Av de tre konsollprodusentene virket Sony som den med mest på hjertet, med størst vilje til å eksperimentere og satse på ny teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Ingen var glemt i Sonys to timer lange presseshow kvelden før spillmessa E3 åpnet i Los Angeles. I to timer snakket de om kommende spill, kommende teknologi og kommende tjenester til Playstation 4.

Mens Microsoft fokuserte utelukkende på spill og Nintendo introduserte Skylanders-aktige lekefigurer basert på sine egne spillfigurer, var Sony definitivt mer eksperimentelle på E3 både når det gjelder tjenester og teknologi.

Mest oppmerksomhet fikk virtual reality-brillene Project Morpheus, som var mulig å prøve på messegulvet. Køen var lang og i tillegg til konkurrenten Oculus VR - nå eid av Facebook - var Sony de eneste som stilte med virtual reality på årets E3.

Skal man kåre en vinner av E3 må det nok bli Sony

VR på prøvestadiet

Takket være Oculus Rift har virtual reality fått mye oppmerksomhet det siste året, og ingen var overrasket da Sony annonserte sin egen konkurrent tidligere i år, til Playstation 4. Mer overraskende er det at teknologien fortsatt ser ut til å være veldig på prøvestadiet og at Sony virker uvillige til å investere fullt i den ennå. Det kommersielle aspektet rundt teknologien ble ikke utforsket i det hele tatt på E3, og i kjølvannet av messa innrømmet Sony at de sitter på gjerdet når det gjelder fremtiden til Project Morpheus.

– Inntrykket av Morpheus er omtrent på nivå med inntrykket av Oculus Rift. Ekstremt lovende teknologi som fortsatt har litt igjen før den er bra nok for massemarkedet, mener Rune Fjeld Olsen fra VGTV-programmet LevelUp som fikk prøvd Sonys briller på messa.

Nils Bråfelt fra Nordisk Film, som distribuerer Playstation i Norden, har tro på Project Morpheus, selv om en kommersiell lansering ser ut til å være langt unna.

Playstation Now

– Vi vet veldig lite om lanseringsdato og så videre, men jeg ser personlig Project Morpheus som et spennende prosjekt som har stort potensial til å skape nye spillopplevelser. Responsen fra spillutviklere og forbrukere har vært veldig positiv, sier Bråfelt.

Men Sony hadde mer enn VR-briller med seg på messa når det gjaldt ny teknologi. Etter oppkjøpet av strømmetjenesten Gaikai i 2012 har Sony jobbet hardt med å utvikle en egen strømmetjeneste for Playstation-spill, som nå er under betatesting i USA. Via tjenesten - kalt Playstation Now - kan Playstation-eiere spille spill som strømmes over nett. Planen er å ha over 1000 spill tilgjengelig på tjenesten når den lanseres.

Playstation Now vil ikke være eksklusiv for Playstation-konsoller. En Apple TV-lignende Sony-boks, kalt Playstation TV, lanseres i høst både i USA og Europa, og vil ha full støtte for Sonys strømmetjeneste. I tillegg kommer utvalgte Sony TVer i høst med teknologien innebygd slik at man kun trenger å koble til en Playstation-håndkontroller for å strømme spill direkte på TV-en sin.

Skytespillet Destiny

Kvaliteten på strømmingen ser ut til å være topp - selv om det er vanskelig å bedømme slikt på en spillmesse. Mer bekymringsverdig er det at tjenesten foreløpig kun er annonsert for Nord-Amerika. Det er antagelig betydelige utfordringer med å få opp en god nok infrastruktur for tjenesten i Europa, og foreløpig har Sony ingen informasjon om når eller om tjenesten vil bli tilgjengelig i vår verdensdel.

Med både Project Morpheus og Playstation Now som luftslott for oss europeere var det heldigvis nok av spill å glede seg til på Sonys stand. Over et rekordstort areal brukte Sony messegulvet til å demonstrere en rekke spennende titler som kommer senere i år og i 2015. Her var det plass til spill for alle og enhver.

Sony viet mye oppmerksomhet til Activisions kommende skytespill Destiny. Spillet er utviklet av Bungie, mest kjent for å ha skapt Halo-serien. Destiny er et online actionspill satt til verdensrommet med fantastisk grafikk og en innovativ flerspillerdel. Spillet kommer til Xbox One og PC også, men Sony har sikret seg eksklusivt innhold til Playstation 4-utgaven av spillet og fronter spillet som en av flaggskiptitlene til Playstation 4.

The Order: 1886

Av Sonys egne titler fikk LittleBigPlanet 3 god mottakelse på Sonys presseshow. Playstation 3-spillet debuterer på Playstation 4 med nye spillfigurer som har unike ferdigheter og dermed åpner opp spillet enda mer. Artig nok kan man også spille alle de millioner av brukerskapte brett som er lastet opp til spillet via de to tidligere utgavene av spillet i den nye versjonen.

Et annet imponerende spill som debuterte på fjorårets E3 hadde fått en solid overhaling og imponerte langt mer på årets messe. The Order: 1886 blander Resident Evil og Gears of War i et Steampunk-inspirert London, men lanseres dessverre ikke før i 2015. Heller ikke Dark Souls-skaperen Hidetaka Miyazakis nye Playstation-eksklusive spill Bloodborne lanseres før til neste år.

Det var generelt mange titler for 2015 på Sonys presseshow. Uncharted 4: A Thief’s End, Batman: Arkham Knight og Metal Gear Solid V var tre etterlengtede spill som alle skal komme til neste år.

For inneværende år har Sony flere titler i ermet som de håper skal holde etterspørselen etter Playstation 4 ved like frem mot jul.

Indie-spill

– Det er mye bra innhold på vei i form av LittleBigPlanet 3, The Last of Us Remastered og Driveclub som blir årets store racingspill. Destiny blir også et høydepunkt for Playstation-fans ettersom det kommer eksklusivt innhold til Playstation 4, mener Nils Bråfelt i Nordisk Film.

I tillegg til storspillene på Sonys presseshow fikk mindre spill - de såkalte indie-spillene - også mye oppmerksomhet fra Sony. Kunstprosjektet Entwined - som ble sniklansert til Playstation 4 under E3 - fikk mye oppmerksomhet fra Sony under presseshowet. Et annet spill som imponerte mange var No Man’s Sky - et romutforskingsspill laget av fire personer som byr på millioner av tilfeldig genererte planeter og miljøer.

På Sonys stand fikk indie-spillene også mye plass. Her oppdaget vi alt fra norske Teslagrad til evigpopulære Minecraft på Playstation 4. Helhetsinntrykket var et solid og variert spillutvalg fra en aktør som tenker bredt og fremover.

– Skal man kåre en vinner av E3 må det nok bli Sony. De fortsetter med å favne over en stor bredde i spillmediet, fra de rare indiespillene til de digre blockbusterne. Men det er fryktelig jevnt mellom de tre, Nintendo og Microsoft klarte seg bra på E3 de også, mener Rune Fjeld Olsen i VG.

Powered by Labrador CMS