Miljøvennlige kjøleprodukter med slumrende bjørn

Brummer kjøleskapet? Hovedårsaken er kjølemidlet isobutan, som de fleste benytter etter at freon ble forbudt i 1995.

Det ”bobler og brummer” i mitt nye kjøleskap. Det høres ut som en liten bjørn, og lyden er - sammenlignet med det gamle jeg byttet ut - høyere!

Kjenner du deg igjen? Mange kunder tror det er noe feil ved det nye kjøleskapet eller den nye fryseren fordi lydbildet ikke høres ut som det i det gamle produktet. Lyden finnes i alle produkter uansett leverandør, siden kilden til de nye lydene stort sett finnes i alle kjøleskap og frysere på markedet.

Freon (R12) har vært forbudt brukt som kjølemiddel i kjølskap og frysere siden 1995. Stort sett alle produsenter benytter nå det betydelig mindre forurensende kjølemidlet isobutan. Isobutan leder lyd bedre enn freon, da blir det også et høyre driftsstøynivå.

Mange kunder forteller også at de hører en ”klikkende” lyd i sine frysere og kjøleskap når termostaten slår seg av og på. Det er en helt normal lyd som viser kunden at man har en frisk og miljøvennlig kjøl/frys. Den låter bare litt annerledes enn det gamle produktet som ble skiftet ut.

En annen lyd som oppfattes av mange er at det ”suser” i kjøleskapet eller fryseren. Susen kommer når kjølemiddelet isobutan pumpes rundt i systemet. Den kan oppfattes som en svakt boblende lyd. Fra en del kjøleskap og frysere kan den svakt susende lyden høres da luftstrømmer sirkulerer i kjøl-/fryseskapets indre deler. Mange kan også oppleve et dunk som følges av et brum. Det er ingen bjørn som ligger begravd, men en lyd som kan oppstå når kompressoren (motoren) starter. Den varer imidlertid bare noen sekunder. Også når kompressoren stopper ved riktig oppnådd temperatur, kan det resultere i en brumming eller en vibrasjonslyd.

Slik gjør du

For å minimere driftslydene fra kjøl- og fryseskap bør det sørges for at skapene står rett og stabilt, samt at det ikke er i berøring med andre apparater. Se etter at det ikke ligger an mot en vegg eller et kjøkkenskap. Ulyd kan også oppstå om transportholderen for strømledningen fremdeles henger bak på kjøleskapet. Om den gjør det, ta den bort. Er det vibrasjonslyder? Kontroller at rørslyngene på baksiden ikke ligger inn mo t hverandre. Kontrollere også at skuffer, kurver, hyller og flasker som står inne i skapet ikke kommer inntil hverandre og derved skaper ekstra lyd.

Det går an å minimere problemet dersom handlerleddet og leverandørene allerede på kjøpstidspunktet informerer forbrukeren:

– De nye kjøl- og fryseskapene har et litt annerledes lydbilde enn de gamle produktene ettersom de har et nytt og miljøvennlig kjølemiddel. Dette brukes i alle kjøleskap og frysere i dag, og skader ikke ozonlaget slik det gamle kjølemiddelet gjorde. De nye skapene er miljøvennlig, og det er en helt normal ulempe at det følger med en liten slumrende bjørn med dem.