Minneord - Eigil Spiten

Administrerende direktør Eigil Spiten i Agon AS døde 8. februar bare 45 år gammel.

Spiten utviklet tidlig et forretningstalent. Allerede som tenåring startet han et firma for import og salg av klokker på postordre. Etter grunnutdanningen utdannet han seg til handelsøkonom på handelshøyskolen i Oslo.

Fra 23 års alder kom han inn i det nystartede selskapet Agon, som var en etterfølger etter selskapet Tape-Ekspressen. Dette firmaet markedsførte TDK magnetbånd og merket fortsatte inn under Agon-navnet. Spiten var daglig leder av selskapet fra første dag. TDK ble et hovedagentur for Agon i mange år. Deretter kom Goldstar, det senere LG inn som en viktig del av forretningsområdet til Agon. I tillegg var Aiwa viktig og etter hvert begynte man også å markedsføre hvitevarer med de italienske merkene Indesit og Ariston. Akai kom også inn som et viktig brunevaremerke. Perioden med Aiwa og LG fortsatte til 2003/2004. Da ble firmaet omstrukturert og Daewoo kom inn som et viktig merke. I tillegg kom Elfunk, som var et eget merke for Agon, Scott, MP-mann og Energy. I toppåret 2007 omsatte selskapet for 212 millioner kroner. Etter dette kom en brå nedgang, først og fremst på grunn av svikt i omsetningen av Daewoo-produktene. Dette førte til at Eigil Spiten sammen med broren Geir, som også var med i selskapet, bestemte seg for å avvikle det i slutten av fjoråret. Brødrene la vekt på en styrt avvikling, og alt var planlagt sluttført i februar i år. Midt oppe i avslutningen kom så det dramatiske dødsfallet til Eigil. Han var på et kort ferieopphold hos venner i Sør-Spania da han fikk hjerneblødning og døde etter noen dagers sykehusopphold. Broren Geir var hos ham de siste dagene.

For de mange bransjefolk som kjente Eigil Spiten er han blitt oppfattet som etterrettelig og ryddig. Han var kjent for å prøve å gjøre kundene godt fornøyd med forretningsavtalene. Når det var vanskeligheter i firmaet, prøvde han alltid å finne nye veier å gå og se på mulighetene.

Eigil Spiten ble bisatt i Asker kirke torsdag 18. februar under stor deltagelse fra familie, venner og bransjefolk.