Sonos måler julestemningen hos kundene sine. Foto: Sonos

SONOS MÅLER JULESTEMNINGEN

Sonos måler julestemningen hos kundene sine. Foto: Sonos

– Norge ligger i verdenstoppen når det kommer til å spille av julemusikk, sier Sabrina Krim i Sonos. En ny tjeneste forteller når julen er her.

Publisert Sist oppdatert
Sabrina Krim i Sonos fotografert i Berlin i forbindelse med IFA 2019. Foto: Stian Sønsteng
Sabrina Krim i Sonos fotografert i Berlin i forbindelse med IFA 2019. Foto: Stian Sønsteng

Sonos har i år utviklet en algoritme, som måler når kundene deres faktisk «skrur på julen».

– Vi kan med sikkerhet si at nordmenn ønsker julen velkommen, sier Sabrina Krim i en pressemelding.

Mange startet allerede i oktober, og det at nordmenn er tidlig ute med å lytte til julemusikk, er ikke overraskende for psykolog og lykkeforsker i Folkehelseinstituttet, Ragnhild Bang Nes. Hun tror årets julefeiring blir ekstra viktig, med tanke på pandemiperioden vi har vært igjennom, dyrtid og uroligheter i verden, heter det fra Sonos.

– Julestemningen man kan få av julemusikk og andre gode opplevelser skaper et lys i mørke, vinter og dystre samfunnsforhold. Julen kan ikke endre verdenssituasjonen, men den kan virke som en motgift og dempe stress, styrke oss i den utfordrende hverdagen og bidra til at vi står sterkere. Julen og stemningen den gir oss, kan bidra til å forandre hvordan vi møter verden og utfordringene, sier Bang Nes ifølge pressemeldingen fra Sonos.

Gir julestemning

I en undersøkelse gjennomført av analyseselskapet YouGov for Sonos svarer 73 prosent at julemusikk gjør dem glade, mens halvparten svarer at julemusikk får dem i – nettopp; julestemning. Mange synes også at juleforberedelsene blir morsommere med julemusikk. Ifølge lykkeforskeren er julen en høytid med tradisjoner, ritualer og minner som utløser sterke følelser.

– De fleste har gode minner fra julefeiringer gjennom livet. Julemusikken vekker de gode følelsene i oss. Den minner oss om julen som kommer, og som vil gi oss en pause fra dagliglivets stress og rutiner og gi tilgang på hygge, samvær, fellesskap, ro og nærvær – de viktigste kildene til hverdagslykke. Disse positive opplevelsene utløser et arsenal av signalstoffer i hjernen som gir helsegevinster, motivasjon, styrker oss i møte med belastninger og løfter humøret, sier Ragnhild Bang Nes ved Folkehelseinstituttet.

I undersøkelsen har Sonos også spurt hvilken lyd som betyr jul. Her er lyden av bjeller en klar vinner, mens julemusikk og kirkeklokker kom på henholdsvis andre og tredjeplass.

Følg julestemningen

Sonos S.A.N.T.A.-indeks, The Seasonal Audio Noise Tracking Aggregator, ble lansert 13. oktober, og viser hvor hyppig norske brukere søker og spiller julesangene i Sonos-appen. Indeksen gir en daglig måling på en skala fra 0 til 100, hvor høytiden offisielt starter når målingen når et vippepunkt, som er definert som 50.

Powered by Labrador CMS