Panasonic Toughbook FZ-T1 har femtommers skjerm, er IP68-sertifisert, tåler fall fra halvannen meter, og tilfredsstiller den militære standarden 810G. Foto: Stian Sønsteng

ROBUST OG SLANK TOUGHBOOK

– Klimaet i Norden er en fordel nettopp når man selger robuste enheter, sier Ulrika Sturk i Panasonic under lanseringen av Toughbook FZ-T1.

Publisert

Dette er en ny og bærbar robust femtommers Android-basert enhet, ifølge Panasonic tynnere og lettere enn konkurrentene på markedet, utviklet for ansatte på farten.

Enheten ble presentert av Panasonic Computer Products Solutions Europa under et pressearrangement i Cardiff i Wales den 21. juni. Selskapet dekket reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjen.

Aktuelle bransjer for Panasonic Toughbook FZ-T1 er logistikk, transport og detaljhandel. Med integrert strekkodeskanner og ekstrautstyr skal den kunne brukes for oppgaver som varefylling, ordremottak og salg, uten at man trenger å ha en ekstra mobiltelefon med seg.

– Det nye, tynne og lette designet vil gjøre suksess innen detaljhandel, på lager og i restauranter, der man vil ha lette enheter som ikke tar så mye plass. T1 er et fint tillegg til vår øvrige portefølje, som er svært robuste og litt større, sier Ulrika Sturk til fagbladet Elektronikkbransjen.

Ulrika Sturk, nordisk marketingsjef i Panasonic Computer Products Solutions Europa, viste Toughbook FZ-T1 under et pressearrangement på slottet i Cardiff, eller Castell Caerdydd som det heter på walisisk. Foto: Stian Sønsteng.

Hun er Sturk nordisk marketingsjef, og understreker at T1 likevel tåler fall på halvannen meter og er IP68-sertifisert.

Wifi og 4G

T1 kommer i to utgaver; i august med wifi og i september med 4G/wifi.

– Hvor stort er dette markedet i Norden?

– Vi ligger under én prosent markedsandel i Norden, som i resten av Europa, og er nye i dette segmentet. Vi har mest arbeidet med robuste og bærbare datamaskiner og nettbrett, der vi har en solid posisjon, sier Sturk.

Kevin Jones (t. v.) og Jan Kämpfer i Panasonic Computer Products Solutions Europa med Toughbook FZ-T1. Foto: Stian Sønsteng.

Jan Kämpfer, markedssjef i Panasonic Computer Product Solutions Europa, uttalte på pressemøtet i Cardiff at selskapet har ambisjoner om å nå en markedsandel på ti prosent innen 2020 i denne kategorien.

– Hvordan ser du på mulighetene deres i Norden i denne sammenheng?

– De er gode! Vi vil samarbeide med våre partnere, og dette nettverket er sterkt i Norden. De kjenner kundene og vet hva de ønsker.

– Påvirker klimaet i Norden disse mulighetene?

– Vi har jo mye vær, og behøver produkter som kan brukes utendørs, i regn og med hansker, sier Sturk.

T1 ble som nevnt lansert i Cardiff i Wales, der Panasonics fabrikk i år kan ferie sitt 20 års-jubileum - det samme året som Panasonic fyller 100 år. Selskapet har rundt 15.000 produkter i porteføljen, over 100.000 patenter, og 275.000 ansatte.

Størst på robuste PCer

Noe av den øvrige porteføljen til Panasonic Computer Products Solutions, som består av robuste og bærbare datamaskiner og nettbrett. Foto: Stian Sønsteng.

Selskapet har delt virksomheten inn i fire hovedområder; Hjemmeprodukter som TV, kamera, hvitevarer og småelektriske produkter. Miljøprodukter som solcellepanel, belysning, ventilasjon og strømlagring. Bil og industri med batteri, bilunderholdning og -løsninger, roboter og elektroniske komponenter, og til slutt oppkoplede produkter der Toughbook inngår sammen med betalingsterminaler, sikkerhetskamera og kringkastingsutstyr.

Vi har mye vær, og behøver produkter som kan brukes utendørs, i regn og med hansker

– Vi er markedsleder for robuste og bærbare datamaskiner, med en markedsandel på 67 prosent. Innen robuste nettbrett har vi en markedsandel på 56 prosent. Når det gjelder mindre og håndholdte enheter, som FZ-T1, er andelen vår mindre enn én prosent, så her ligger en mulighet for oss, sier Kevin Jones, administrerende direktør i Panasonic Computer Products Solutions Europa, under pressemøtet.

Jan Kämpfer sier Panasonic er stolte og glade over å kunne lansere en av de letteste og tynneste håndholdte enhetene på markedet.

– Dette er en av de mest fleksible, prisvennlige og elegante enhetene av sitt slag. Vi er stolte av å være ledende på markedet for hardføre produkter med fleksible funksjoner. T1 veier 240 gram og er 13,1 millimeter tynn; vi tror ikke det finnes noen tynnere konkurrent, sier Kämpfer.

Han sier T1 nesten utelukkende består av Panasonic-elementer, og at det er hentet teknologier fra selskapets nettbrett, håndholdte enheter og smarttelefoner.

Alt fra egne fabrikker

Panasonic Toughbook FZ-T1 kommer med en rekke tilbehør, for ulike bruksområder. Her i ladestasjonen. Enheten kan også lades med mikro-USB. Foto: Stian Sønsteng.

– Alt er laget ved våre fabrikker. På mobilsiden endret vi for noen år satsingen, og vi retter oss her nå kun mot forretningsmarkedet. De tre fabrikkene er nå slått sammen, med felles ledelse, og dette er noe av grunnen til at vi nå kommer med T1, sier Kämpfer.

Han sier Panasonic har 34 års erfaring med håndholdte enheter i Japan, og at selskapet var blant de første som kom med mobilbetaling.

– I Japan har vi over 80 prosent markedsandel innen logistikk. I 2014 kom vår nye generasjon håndholdte enheter, med FZ-X1 og N1. Sistnevnte går videre i toppsegmentet, mens T1 kommer inn i mellomsjiktet. Totalmarkedet i Europa, Midtøsten og Afrika (EMEA) for denne type produkter er 1,4 millioner enheter årlig, og det er viktig å rette fokus på hvilke kundegrupper man retter seg mot. Nå er vi for eksempel i kontakt med de store postselskapene i Europa, sier Kämpfer.

Når det gjelder NZ-T1, har den en femtommers IPS Dragon Trail Pro antirefleks-skjerm, med HD-oppløsning og en lysstyrke på 450 nits.

– Skjermen er responsiv, kan brukes med hansker, har en egen regn-modus. Nesten alle smarttelefoner har gorillaglass, men selv om glasset tåler et fall ender man likevel ofte med at panelet under ødelegges. Vi har derfor lagt til inn en avstand mellom glasset og LCD-panelet, sier Kämpfer.

Han sier strekkodeleseren i T1 har den beste modulen som er tilgjengelig.

Panasonic Toughbook FZ-T1 kan brukes med hansker. Foto: Stian Sønsteng.

– I tillegg har vi lagt til Panasonic-teknologi, slik at den er den raskeste på markedet, og den fungerer også selv i svært mørke omgivelser. Strekkodeleseren har egne og dedikerte knapper på begge sider, slik at bruken blir mer effektiv og rask, sier Kämpfer.

Batteriet på 3.200 milliamperetimer holder til rundt 12 timers bruk, og batteriet kan skiftes uten at T1 slås av, slik at man umiddelbart kan arbeide videre.

Også for serviceteknikere

Kameraet er på 8MP, videoopptak skjer i HD-kvalitet med 30 bilder per sekund, og en led-lampe fungerer som blits og videolys.

Panasonic Toughbook FZ-T1 veier 240 gram og er 13,1 mm tynn. Foto: Panasonic.

– Med NZ-T1 trenger du ingen ekstra mobiltelefon. Stemmedelen er hentet fra vår mobilavdeling, høyttaleren er sterk og tydelig med 95dB, og tre mikrofoner filtrerer bort støy, kombinert med en egen Panasonic-teknologi som gir god samtalelyd, sier Kämpfer.

Med NZ-T1 trenger du ingen ekstra mobiltelefon

Også antennen er Panasonics egen, og ifølge selskapet skal denne øke sjansen til å få dekning også i vanskelige områder.

– Det som gjør oss annerledes enn konkurrentene, er at vi er tilstede i Europa for å hjelpe kundene hvis de skulle få feil på produktene eller ha tekniske utfordringer. Vi er altså en komplett tilbyder, sier Europa-sjef Jones.

Fra selskapet heter det også at Toughbook FZ-T1 er godt egnet for bruk på verksteder, til å navigere, utarbeide servicebevis, registrere servicedokumentasjon og sjekke status på delelageret.

FZ-T1 kommer i to versjoner; én med wifi og én med wifi og 4G for tale- og dataoverføring, til henholdsvis 1270 og 1350 euro. Den kjører på Android 8.1 Oreo, har en Qualcomm Snapdragon quad-core prosessor, 16 GB fastminne og 2 GB RAM.

Robustenhet på is; Panasonic Toughbook FZ-T1 tåler temperaturer fra ti blå til 50 røde. Foto: Stian Sønsteng.

Den kan også brukes med penn, og tilfredsstiller den militære standarden 810G, og kan brukes i temperaturer fra -10 til +50 grader.

FZ-T1 kommer med Panasonics COMPASS (Complete Android Security Services) 2.0 og Google Mobile Services (GMS).

Begge versjonene lanseres i hele Europa, og har en standardgaranti på tre år.

Powered by Labrador CMS