Små bokser skal vi følge Creative gi stor lyd

Creative spesialiserer seg på små nyheter for bilde og lyd. På Cebit stod produkter beregnet på gjengivelse fra iPod i fokus.

En av de store nyhetene på messen var basestasjonen Xdock. Den er tilpasset iPod og kan bearbeide musikk og video i formatene Xtreme Fidelity og omgivelseslyd med 5.1-system. Enheten koples til TV-skjerm, og musikk kan enten gjengis direkte på TVens høyttalere eller formidles via et hjemmekinoanlegg med omgivelseslyd.

– Vi arbeider med løsninger som skal gi topp kvalitet på både lyd og bilde fra små enheter som iPod. Brukerne skal kunne utnytte alle mulighetene miniproduktene har i en hjemmekinoløsning, sier nordisk produktsjef Jan Hvidberg i Creative Labs Nordic AS.

Til systemet hører en trådløs mottaker, X-Fi Wireless. Lyd og bilde blir overført fra Xdock, og systemet kontrolleres med fjernkontroll.

– Man behøver ikke separat forsterker, men vi anbefaler en aktiv basshøyttaler til systemet for å få med det dypeste i musikkområdet, sier Hvidberg.

Mange rom

Creative-produktene er laget slik at lyd og bilde kan distribueres til flere rom i samme hus.

– Man kan i prinsippet bruke et uendelig antall trådløse mottakere, en til hvert rom. Så kan du velge om du vil bruke anlegget i rommet til å høre musikk eller eventuelt å se video. Overføringsteknologien er basert på tradisjonell trådløs radiofrekvensdistribusjon. Vi har tilpasset denne teknologien til iPod-produktene. Vi har også spesielle finesser som søker over lydfrekvensene fra programkildene. Det betyr at vi unngår brudd i overføringen som i så fall hadde vært kutt i lyd eller bilde.

Pris for Xdock er foreløpig satt til 195 euro og den trådløse mottakeren vil koste cirka 95 euro på det europeiske markedet, men Hvidberg sier at prisene for Norden ennå ikke er fastsatt.

Produksjonen av Creative-utstyret foregår for det meste i Kina, men Hvidberg forteller at noen MP3-spiller vil bli laget i østeuropeiske fabrikker fra høsten av. Dette er for å unngå særtoll på slike produkter når de kommer fra Kina.

– Vi kommer også til å vurdere å begynne produksjon av høyttalere i Øst-Europa, fordi frakten blir dyr fra det fjerne Østen.

Live! Cam

På messen presenterte Creative et nytt webcamera kalt Live! Cam Optia AF. AF står for autofokus.

– Det nye kameraet er basert på vår tidligere modell Optia, men i AF-modellen har vi bygd inn støyreduserende mikrofoner. De skal sørge for å ta opp lyden fra den som snakker uten å ta med sjenerende bakgrunnsstøy. Samtidig har vi oppgradert kameraet til en oppløsning på to megapiksler, sier Hvidberg.

I Norge selges Creative-produktene hos Expert, Elkjøp og en del frittstående handlere og netthandel. I tillegg til base- og videoutstyret er Creative, i følge Hvidberg, store på hodetelefoner på det norske markedet.

Powered by Labrador CMS