NYE KAMERAMOBILER MED SONY ALPHA-TEKNOLOGI

Sony Xperia 5 III. Foto: Sony

Sony Xperia 1 III og Xperia 5 III har fått teknologi som skal friste både gamere, fotografer og lydentusiaster, mens lillebror Xperia 10 III er budsjett-alternativet.

Publisert Sist oppdatert

Mitsuya Kishida, administrerende direktør i Sony Mobile, lanserte tre nye Xperia-modeller under en virtuell pressekonferanse.

– Dette vil understreke hva Sony er; et kreativt underholdningsselskap, sier han.

I fjor på denne tiden kom Xperia II, Sonys første mobillansering etter at selskapet slo sammen mobildivisjonen med resten av Sony-gruppen. Sammenslåingen skulle gi bedre utnyttelse av all Sonys ekspertise innen foto, film, spill, mobil og lyd, og satsingen forsetter ifølge Kishida i Xperia III.

– For to år siden lanserte vi Xperia 1, hvor kreativiteten stod i fokus. Vi har fortsatt å utvikle Xperia, og kommer med nå Xperia 1 III. Som forgjengeren er det en rask og kraftig mobil, men fart alene er ikke nok. Vi må levere både fart og rike tjenester og opplevelser, sier Kishida.

Sony definerer fire ulike målgrupper de skal tilfredsstille med de nye Xperia-modellene; gamerne, fotografene, lyd- og filmentusiastene.

Gamerne får blant annet verdens første smarttelefon som gir 360-lyd, for filmentusiastene har vi helt nye videofunksjoner og verdens første smarttelefon med 4K HDR-skjerm med 120 Hz, og lydelskerne får en helt ny 360 spatial sound-funksjonen for å mikse stereomusikk.

Fotografenes mobil

Sony Xperia 5 III. Foto: Sony

Sonys nye Xperia 1 III og den mer kompakte Xperia 5 III kan begge skilte med verdens første variable teleobjektiv på smarttelefon, paret med en Dual PD-sensor og 4K OLED-skjerm med 120Hz oppdateringsfrekvens.

Xperia 1 III og Xperia 5 III har blitt utviklet sammen med ingeniørene bak kameraene fra Sonys Alpha-serie. Begge mobilene har kontinuerlig autofokus på tvers av alle objektivene og Real-time Eye autofokus. Xperia 1 III har også objektsporingsteknologi, som gjør at fotografene kan ta nøyaktige bilder av motiver som beveger seg, i en rekker ulike scenarioer, med et enkelt trykk på skjermen.

Nye Xperia 1 III har fått variabelt teleobjektiv. Foto: Sony

En nøkkelfunksjon hos begge modellene er at de har fått det Sony sier er verdens første smarttelefoner med variabelt teleobjektiv kombinert med Dual PD-sensor som når opp til 105 millimeter brennvidde, komplementert med rask autofokus, takket være Dual PDAF-sensoren. Når du bytter mellom 70 millimeter og 105 millimeter justeres fokuset på et øyeblikk for å raskt fange den minste detalj.

Telefonene har også 16 millimeter, 24 millimeter, 70 millimeter og 105 millimeter brennvidde for å gi best mulig resultat enten man tar landskapsbilder, portretter eller dyrebilder. Begge modellene fortsetter med ZEISSTM-optikk, kalibrert spesifikt for Xperia-smarttelefoner.

Flaggskipet Xperia 1 III får i tillegg objektsporing oppgradert med sanntidssporing, som gjør at brukerne kan ta bilder motiver i bevegelse med presist og nøyaktig fokus. Ved hjelp av AI-baserte algoritmer og en sensor for å måle avstand, kan sanntidssporingen oppdage og fokusere på et motiv.

I tillegg tilbyr begge modellene kontinuerlig autofokus som utfører beregninger av autofokus og autoeksponering 60 ganger i sekundet, slik at brukerne kan ta og lagre 20 bilder i sekunder med høy presisjon, nøyaktig fokus og optimalisert eksponering. Ifølge Sony selv er dette ytelsesnivået sammenlignbart med det som brukes i profesjonelle sportskameraer, som Alpha 9-serien.

Bionz X-prosessoren gjør at det mulig å bilder i svakt lys i burst-modus, og skal gi mye bedre støyreduksjon ifølge selskapet.

På programvaresiden har Xperiaene fått en ny AI-zoom, og funksjonen Photography Pro har også blitt med fra forgjengerne i serien. Tjenesten er utviklet i samarbeid med profesjonelle fotografer, og skal speile de manuelle kontrollene som er tilgjengelige i kameraene til Alpha-serien, inkludert ISO, lukkerhastighet, EV-indikator, RAW-støtte og en dedikert lukkerknapp. Nytt for årets smarttelefoner er «Basic Mode»-funksjonen i Photography Pro som gir rask tilgang til en rekke brukervennlige fotograferingsfunksjoner, inkludert en berøringsutløser, portrett-retning, kunstnerisk bokeh-effekt, panorama og mye mer.

Xperia 1 III og Xperia 5 III har også fått forbedret den optiske bildestabiliseringen for enda stødigere videoopptak.

For filmskapere og -elskere

For de som produserer video eller ser mye film på mobilen, har Xperia 1 III en 6,5-tommer stor oled-skjerm i 21:9 format, med 4K HDR oppløsning og en oppdateringsfrekvens på 120Hz. Den mer kompakte Xperia 5 III har en 6,1-tommer stor oled-skjerm i samme 21:9 format og med HDR-støtte og 120Hz oppdateringsfrekvens, men oppløsningen er ikke 4K men 1080p.

Lager man eget film-innhold, støtter mobilene det Sony kaller «Creator Mode» som speiler fargegjengivelsen fra Sonys profesjonelle fargeskjermer som brukes i store Hollywood-produksjoner. Støtte for Dolby Atmos-lyd er det fortsatt i begge modellene.

Cinematography Pro gir flere valgmuligheter for historiefortelling med opptak i sakte film, en 4K HDR filmopptaksfunksjon som leverer 120 bilder i sekundet, og som kan fange og spille av opp til 5x saktere. Mobilene kan ta opp video i 21:9-forhold med 24, 25, 30, eller 60 bilder per sekund, og åtte forskjellige forhåndsinnstillinger for fargestyring gir ulike kinostiler.

Nye funksjoner i begge modellene er en rekke forbedringer i brukergrensesnittet, designet spesielt med tanke på filmskapere. For eksempel kan brukere enkelt sjekke hvor mye minne og opptakstid som er tilgjengelig og sjekke hvilke parametere og innstillinger som ble brukt på et spesifikt klipp for å kunne bruke disse i andre prosjekter.

Bedre spillopplevelser og lyd

Sony frir også til gamerne med de to nye modellene. 21:9-skjermens brede format gir flere detaljer i spillet, og oppdateringsfrekvensen på 120Hz skal gjengi raske objekter i bevegelse tydelig. I tillegg er det lagt til 240Hz bevegelsesuskarphetsreduksjon.

En annen ny funksjon i begge modellene er muligheten til å justere hvitbalansen, og dermed redusere belastningen på øynene for å kunne spille lenger. Den nye L-y raiser (low gamma raiser) gjør det også lettere å se motstandere i mørkt lys ved å justere bildedetaljer i mørke områder, og markere fiender uten å overeksponere lyse områder på skjermen.

Xperia 1 III og Xperia 5 III støtter begge 3,5 millimeter hodetelefon-kontakt, og en ny lydutjevner lar brukerne kontrollere lyder som skritt og skudd, slik at de kan høre motstanderne nærme seg. For de som spiller på lag vil den nye V.C-mikrofonen muliggjøre klar kommunikasjon ved å redusere bakgrunnsstøy basert på brukernes valgte hodetelefon-type.

Og uansett favorittspill tar mobilene automatisk 30 sekunders spillopptak, sånn at man kan kan spole tilbake og fange viktige øyeblikk, og dele dem online med venner og konkurrenter.

De nye Xperia-modellene bruker lyd som er utviklet i samarbeid med Sony Music Entertainment, og har fått Sonys egne algoritmer og en nyutviklet høyttaler. Modellene er ifølge Sony selv de første i verden som kan reprodusere 360 graders Reality Audio. Hvis musikkilden du lytter til er i 2-kanals stereo, lar funksjonen 360 Spatial Sound brukeren mikse stereospor selv. Teknologien fungerer både med lokale lydfiler og strømmetjenester.

I tillegg til High-Resolution og High-Resolution Wireless Audio, fortsetter både Xperia 1 III og Xperia 5 III å tilby DSEE Ultimate, som skal forbedre kvaliteten på digital musikk ved å bruke Sonys AI-teknologi, inkludert på lyd- og videostrømmetjenester.

Full fart med 5G

Xperia 1 III og Xperia 5 III støtter 5G-teknologi, og kjører på Qualcomms nyeste Snapdragon 888 5G-plattform. De har begge et 4.500 mAh batteri, som kan lades opp til 50 prosent på 30 minutter med den medfølgende laderen. Toppmodellen Xperia 1 III støtter også trådløs lading og batteridelingsfunksjon.

Telefonene kommer i sort og lilla, og kommer i butikk til sommeren. Prisene er foreløpig ikke klare.

Enklere Xperia 10 III

Xperia 10 III blir den første modellen i Sonys Xperia 10-serie som tilbyr 5G-tilkobling. Den er vanntett og har fått et større batteri enn forgjengeren.

Xperia 10 III er den enkleste av de tre nylanserte mobilene. Foto: Sony

Telefonen har en seks tommer stor oled-skjerm i 21:9-format og kan vise HDR-innhold, og har tre objektiv som lar brukeren velge mellom ultrabredde-, bredde- og telefoto. Xperia 10 III støtter også video-opptak i 4K-oppløsning.

Telefonen kommer i sort, blått eller hvitt, og kommer på markedet i sommer. Prisen er foreløpig ikke kjent.

Powered by Labrador CMS