Spillkonsollen Nintendo Wii er årets julegave

Fagbladet Elektronikkbransjen har kåret Nintendo Wii til årets julegave. Bladet har også utpekt seks andre vinnere under juletreet.

– Nintendo Wii kommer for salg i butikkene fredag 8. desember. Jeg vil tro de aller fleste som selges da blir liggende innpakket frem til julaften, sier ansvarlig redaktør Stian Sønsteng i fagbladet Elektronikkbransjen.

Bladets redaksjon har spesielt har lagt vekt på tre ting når de har gitt den gjeveste prisen til Nintendo Wii:

– Nintendo ønsker at spillene til den nye konsollen skal appellere til hele familien. Spillerne får sjansen til å bevege seg fysisk foran skjermen, og konsollen kommer i butikkene akkurat i tide til julehandelen, sier Sønsteng.

Årets vinnere under juletreet ble kåret i sju kategorier, under et arrangement på Ekebergrestauranten tirsdag 14. november. Her deltok presse, leverandører og sentrale kjederepresentanter. I kategorien ”Årets bildeprodukt” vant flat-TV. Her hadde ikke juryen plukket ut noen bestemt modell.

Generell pris

– Det er veldig mange gode produkter i markedet, og juryen har derfor valgt å gi en generell pris. Omsetningen av flat-TV utgjør en meget stor del av totalsalget for lyd og bildeprodukter. I tillegg er flat-TV i ferd med å ta helt over for tradisjonell rør-TV. I år som i fjor venter vi at mange vil kjøpe en flat-TV fra familien til familien, sier fagredaktør Erik Andersen.

Han er også informasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, og utgjør den andre halvdelen av juryen.

Årets fotoprodukt

I kategorien ”Årets fotoprodukt” er vinneren speilreflekskameraet Canon EOS 400D. Tall fra Fotorådet viser at salget av digitale speilreflekskamera kan bli på rundt 50.000 enheter i år – nesten en dobling fra 2005.

– Mens salget av kompaktkamera har stagnert og begynt å gå litt tilbake, ser stadig flere de økte mulighetene en speilrefleks gir. Canon EOS 400D har fått økt funksjonalitet og kvalitet, til en pris mange vil bruke for å sikre de gode familiebildene , sier Sønsteng.

Mens butikkene i elektronikkbransjen allerede har en solid andel av kompaktmarkedet, er speilrefleks stort sett blitt solgt i fotofaghandelen. Sønsteng tror dette vil endre seg.

– Forholdet pris/ytelse er blitt svært gunstig, og speilreflekskameraene er på full fart inn i vår del av markedet, sier han.

Årets hvitevareprodukt

”Årets hvitevareprodukt” kommer fra koreanske Samsung; vaskemaskinen ”Silver Wash” bruker sølvioner for å gjøre tøyet rent.

– Dette er en nyhet som kan få stor betydning for noe som foregår i alle norske hushold, nemlig klesvasken, sier Erik Andersen.

Sølvvaskemaskinen har en elektrolyseenhet som frigjør sølvioner i vannet som skylles inn i vaskemaskinen. En elektrisk strøm mellom to sølvplater frigjør positive sølvatomer (Ag+) i vannet. Disse sølvionene er en nanometer store – en milliondel av en millimeter. De skal i følge Samsung trenge dypt inn i tekstilene, og den patenterte teknologien skal drepe flere bakterier i tøyet ved lave temperaturer enn en vanlig vaskemaskin. Samsung lover at alle bakterier drepes ved 60 graders vask.

Årets lydprodukt

”Årets lydprodukt” er Creative Xmod. Dette er en enhet på størrelse med en liten mobiltelefon, som koples til en datamaskin eller en digital musikkspiller. Lyden som kommer ut av Xmod, er i følge Creative overlegen lyden på en vanlig CD.

– Xmod vil bli manges første møte med Creatives X-Fi lydforbedringsteknologi. Enheten er spesielt godt egnet for dem som spiller musikk eller film fra en bærbar datamaskin, og det skal være nok å sette i USB-pluggen for at Xmod skal ta over for lydkortet på maskinen, sier Sønsteng.

Årets navigasjonsprodukt

”Årets navigasjonsprodukt” er Magellan Roadmap 2200. Denne navigatøren skal være helt unik i sin klasse, ved at den både kan brukes i bilen, på sjøen, eller i fjellet.

– Det er bare å bytte minnekort, og den endrer funksjonalitet og kart. Vi setter spesielt pris på at Magellan har utviklet denne spesielt for det skandinaviske markedet, der mange har etterspurt en navigatør man kan bruke til lands, til vanns og i fjellet, sier Andersen.

I bilen brukes bilnavigasjonskart fra Navteq, som sjøkartplotter kartverk fra Navionics, og i fjellet topografiske kart i målestokk 1:50.000. Vekten er 225 gram, og berøringsskjermen er på 3,5 tommer.

Årets småelektriske produkt

”Årets småelektriske produkt” er OBH DraughtMaster, et kombinert kjøle- og tappeanlegg for fem liters ølfat i PET-plast. Konseptet er patentert av bryggeriet Carlsberg i Danmark, og OBH Nordica har utviklet tappeanlegget som passer til de hermetisk lukkede vakuumbeholderne.

– Dette produktet tilfører bransjen noe nytt, og mange vil falle for det i den evige jakten på gaven til far. Produktet er også skreddersydd for et folk som er hjemme hos hverandre i sosiale lag, der andre møtes på puben, sier Sønsteng.

Plastbeholderen er så miljøvennlig at det ikke kreves pant, og det trengs minimal rengjøring da det følger ny tappeslange med hver beholder. Det kreves ikke ekstra kullsyrebeholdere, da kullsyren er tilsatt på bryggeriet. Siden luften presses ut av beholderen etter hvert som den tømmes, skal ølet være like friskt etter tre uker – så lenge kjølingen står på.