TOTALLEVERANDØR AV TILBEHØR

Hama er den største leverandøren til Tura Scandinavia, og markerte seg på IFA som en totalleverandør av tilbehør.

Tradisjonelt har vi vært vant til at Hama har hatt en meget lukket utstilling på IFA. Den har vært preget av informasjon til handlere i et eget område. I år var imidlertid Hama-utstillingen åpnet for publikum, som kunne se alt det nye av tilbehør. Det tyske firmaet vil markere seg internasjonalt som en totalleverandør.

– Vi satser fortsatt på Hama som hovedleverandør. Vi ser nå at Hama også markerer seg med andre merker enn sine egne, for eksempel Koss hodetelefoner, SanDisk minnekort og Skullcandy-produktene. Hama lanserer også nye produktgrupper som tilbehør for hvitevarer og værstasjoner, sier Jo Petter Kjeldset, daglig leder for Tura Scandinavia AB i Norge.

Venter mye

Det viktigste for Tura i Norge er å tilfredsstille firmaets kunder, som venter at produktsortimentet skal bli stadig bredere. Nye produktområder kommer inn i tillegg til flere merkevarer utover Hama.

– I Norge setter vi nå kraftig fokus på vesker, spesielt til mobiltelefoner og bærbare datamaskiner. Nå er det også veldig aktuelt med et stort utvalg vesker for kameraer, både speilrefleks og kompakt. Vi ser at bransjen tar en stadig større del av kamerautsalget. Det vil vi følge opp med tilbehør som vesker. Med veskeutvalget fra Hama, aha og Golla har vi tatt store markedsandeler for denne varegruppen i Norge, ikke bare gjennom tradisjonell radio- og TV-handel men også i andre kanaler, sier Kjeldset.

Han legger vekt på at kjeder og handlere fokuserer stadig sterkere på tilbehør på grunn av fortjenestemulighetene. Et eksempel er støvrenseutstyr til flatskjermer. Nå kommer også et utvalg internettradioer fra den tyske leverandøren.

Værstasjoner og fotorammer

Nå kommer den nye tilbehørsgruppen værstasjoner for fullt hos Tura. På IFA viste Hama et stort utvalg av dette utstyret, og Kjeldset forteller at prisnivåene er på et par hundrelapper for enkle målere og opp til 1.600 kroner for de mest avanserte.

– De dyreste modellene inneholder alt du trenger for å være din egen meteorolog. Her er det også vindmåler. I tillegg kan du kople værstasjonen til PC via USB. Signalene kan overføres til internett. Dermed kan du faktisk lese av hvordan været er fra et helt annet sted i verden, sier Kjeldset.

Digitale fotorammer vil være en av de hete julegavene i år. Utvalget blir stort fra flere leverandører, også Tura.

– Vi får inn mange nye modeller. Det er ny design, alle har terminal for minnekort og USB. I tillegg kommer det en ramme som kan spille av videofilmer. Prisnivået ligger fra 700 til 2.000 kroner, sier Tom Bækkevold, sjef for innesalg og kundestøtte hos Tura.

Gulltelefon

Koss PortaPro har vært et gullkantet produkt i lang tid for Tura. Firmaet har blant annet gitt livstidsgaranti for dette produktet.

– Vi har solgt nærmere hundre tusen per år av denne hodetelefonen. I fjor kom vi opp i 135.000. Nå kommer en rød fargevariant, og vi regner faktisk med at vi kan komme opp i 150.000 i år, sier Kjeldset.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.8/2008