TRAFIKKNYTT RETT I NAVIGATØREN

Finske Destia Traffic sender nå trafikkmeldinger direkte til navigasjonsenhetene på norske veier.

Først ute er TomTom-modellene med mottaker for RDS-TMC (Radio Data System - Traffic Message Channel). Trafikantene betaler ingen abonnementsavgift, så lenge de har kjøpt en navigatør som støtter RDS-TMC. I følge mobilnettstedet Amobil har også Mio og Garmin inngått avtaler med Destia Traffic.

– Takket være avtalen med Destia Traffic kan vi nå tilby et nytt nivå av tjenester. Full integrasjon av trafikkinformasjon kombinert i lettfattelig brukergrensesnitt med høykvalitetskilder, gir brukerne den beste og mest komplette trafikkinformasjonen som finnes på markedet, sier landsjef for TomTom Norge, Jens Henriksen, i en pressemelding.

Oppdateringer

Via en mottaker i navigasjonsenheten får man oppdatert trafikk- og veiinformasjon via TMC-signaler i FM-nettet, fra nasjonale eller regionale kringkastere. Trafikkmottakeren er tilgjengelig gratis for følgende TomTom-modeller: Gox30 Traffic-serien, Gox20 Traffic-serien, TomTom XL Traffic og TomTom One Traffic. I tillegg er en enkeltstående RDS-TMC trafikkmottaker tilgjengelig, pris på denne er 700 kroner.

Tjenesten blir forhåndsinstallert i alle nye TomTom-enheter i løpet av siste kvartal av 2008. Tjenesten kan aktiveres omgående på eksisterende TomTom-enheter gjennom å last ned en gratis oppdatering via TomTom Home (versjon 2.4) på TomToms hjemmeside.

– Vi er stolte av å kunne lansere vår tjeneste sammen med TomTom. Den dynamiske navigasjonstjenesten gjør den daglige reisingen tryggere, raskere, mer kostnadseffektiv og miljøvennlig, sier Tuomo Eloranta, seksjonssjef i Destia Traffic i pressemeldingen.

Hovedveier og urbane områder

Destia Traffic er i følge samme melding Finlands ledende leverandør av dynamiske sanntids trafikkinformasjonstjenester. Eloranta sier at kombinasjonen av dynamiske overbelastningsdata, informasjon om hovedveinettet, alvorlige ulykker og hendelser, pakket sammen med en forutsigbar nøyaktig værvarsling, gir en unik beskrivelse av hvordan trafikken er på veien.

Tjenesten er for tiden tilgjengelig for alle hovedveier og i enkelte urbane områder, og vil bli videreutviklet.

På nettstedet destivatraffic.no går det frem at Garmin er den første PND-produsenten (Personal Navigation Device) til å undertegne multinasjonal TMC-avtale med Destia Traffic.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.8/2008