TRAKTER OG TREKKER MINDRE

Forbruket av traktet eller trukket kaffe har gått ned 5 prosent på fire år, mens totalforbruket holder seg stabilt.

Ikke siden Norsk kaffeinformasjon startet undersøkelser av norske kaffevaner for snart 30 år siden, har mindre av kaffen vi drikker vært koke- og traktekaffe, heter det i en pressemelding.

I 2009-undersøkelsen svarer 73 prosent at de vanligvis lager traktekaffe eller kokekaffe. Dette er en nedgang på 5 prosent fra forrige undersøkelse for fire år siden, og den laveste andelen siden den første undersøkelsen i 1982.

Samtidig svarer rekordmange at de vanligvis lager kaffe med presskanne, moccakanne og espressomaskin. Totalforbruket ligger stabilt på 9,5 kilo per nordmann.

Traktekaffe er fremdeles den kaffen de fleste vanligvis lager, med 65 prosent. Men bare rundt halvparten av de som lager traktekaffe foretrekker denne kaffen, viser undersøkelsen.

Med espressomaskiner er det helt omvendt. Det er over dobbelt så mange som sier at de foretrekker kaffe fra espressomaskin, enn som lager slik kaffe selv.

– Årsaken til traktekaffens dalende popularitet, er nok at det finnes så mange andre varianter å velge mellom, sier Marit Lynes i Norsk kaffeinformasjon.