TYSKLAND GÅR FOR DAB+

Valget av dab+ som nasjonal standard for digitalradio er samtidig et nytt kapittel i tysk radiohistorie.

Første august ble et nytt digitalt og nasjonalt radiosendenett åpnet i Tyskland. I likhet med mange andre har også tyskerne valgt dab+ som sendestandard for digitalradio. Samtidig markerer åpningsdatoen et nytt kapittel i tysk radiohistorie.

Forbud

Helt siden slutten av 2. verdenskrig har det i Tyskland vært forbud mot å etablere radiokanaler med nasjonal dekning. Den gang, for 66 år siden, var argumentasjonen at man for en hver pris skulle unngå at eventuelle nye eneherskere skulle kunne bruke radioen som propagandamedium til hele befolkningen samtidig. Dette forbudet vedvarte så lenge vi hadde to skilte tyske stater, men de siste årene har det vel vært liten grunn til å ha et slikt forbud i den nye medieverdenen. Tyskerne har jo da også hatt nasjonale TV-kanaler.

Valgte dab

For to måneder siden åpnet altså det nye digitale radiosendenettet i hele Tyskland. Fra starten av dekker det cirka 38 av landets rundt 82 millioner mennesker. Hittil er det igangsatt 27 sendere. I løpet av året vil det være økt til 35. Ved utgangen av 2015 er planen å ha 110 sendere. Utbyggingen blir avsluttet i 2021. Da vil det etter planene være 172 sendere i landet og full digital dekning.

Fra starten blir det sendt en signalpakke med ti radiokanaler. Blant de viktigste er Deutschland Funk,Deutschland Radio Kultur og Klassik Radio.

Fart i utviklingen

På årets IFA merket vi tydelig en kraftig økning av interesse for digitalradio. Hittil har dette vært nærmest et ikketema på Berlin-utstillingene. I år viste veldig mange utstillere digitalradioer, og kanalene i den første signalpakken ble promotert mange steder. Vi merket også at det ikke lenger bare er nærmest ukjente merker som viser digitalradioer på utstillingen. På sitt internasjonale pressemøte signaliserte for eksempel Philips at de nå kommer med et antall digitalradioer på det europeiske markedet.

Tyskernes valg av dab+-standarden vil uten tvil bety økt interesse og et løft for dette i Europa og kanskje også påvirke de landene som enda ikke har tatt standpunkt for valg av standard for digitalradio.