3D BD KLAR I ÅR

– Den nye 3D BD-standaren blir avklart i løpet av året og vil være bakoverkompatibelt med dagens 2D-produkter.

Det sier Benn Carr, leder av BDA 3D Taskforce og visepresident for nye teknologier hos Walt Disney Studios Home Entertainment. På Blu-rayDisc Associations (BDA) pressemøte ble han intervjuet av direktør for BD hos Sony USA, Victor Matsuda, som også representerer Blu-rayDisc Association Global Promotions Committee. De første 3D BD-spillerne blir trolig presentert på CES 2010 i Las Vegas i januar.

– Hvorfor nå, vi har da sett 3D før? spurte Matsuda.

– Ett ord er svaret: Teknologi. Digital kino gjør nye ting mulig som vi ikke har fått til før. Det gir en helt annen 3D-opplevelse, sier Carr.

Han mener 3D-levering vil også skje via IP og TV-sendinger, men der er det større begrensninger enn via BD.

– Den nye 3D BD-standaren skal være bakoverkompatibel med dagens 2D-produkter. Forbrukerne venter at 2D-produktene skal kunne spilles i de nye 3D-spillerne, og man vil også kunne spille nye 3D plater i en gammel 2D BD-spiller. Det betinger dog at de som lager platen legger til en enkeltbitsstream med en 2D-versjon av filmen, sier Carr.

Mulig PS3 kan oppgraderes

– Må man kjøpe en ny BD-spiller for avspille 3D-filmene eller kan eldre spillere, for eksempel PS3, oppdateres til å avspille de nye 3D BD-platene?

– Det er ikke umulig at et eksisterende enheter kan oppgraderes til å spille 3D-streamen, men det er opp til produsentene. Hva gjelder displayteknologien, vi vil ha en standarisert utsignal som kan kobles til alle produsentenes ulike displayer. Vi skal altså være displayagnostiske. Om det er med aktive lukkere på briller eller et system uten briller, signalet fra en 3D BD-plate skal kunne avspilles på alle mulige måter, sier Carr.

3D-laget på en BD vil kreve ytterligere forbedringer i komprimeringsteknologien.

– I starten trodde folk vi var gale som ville bruke 50GB-plater. Men det trengs. Vi kan nå få en 3D film på en 50GB-plate uten å kompromisse på kvaliteten, men noe av bonusmaterialet må kanskje flyttes til en ekstraplate, sier Carr.

– Akkurat som BD har banet vei for en ny generasjon av HD-hjemmekino, vil formatet også sette standarden for 3D-seeing i hjemmet i fremtiden. BDA vil utnytte til fulle formatets høye båndbredde og kapasitet for å oppnå den høyest mulige 3D-opplevelsen, sier Victor Matsuda.

EN HAR TRE HAR BD I 2012

• Ett av ti europeiske hjem har en BD-spiller i 2009.

• Ett av tre europeiske hjem har en BD-spiller i 2012.

• 75 millioner BD-filmer selges i år i Europa.

• BD-eierne fortsetter å kjøpe DVD. De føler ikke at alle titlene er verdt å ha på BD.

• I fjor var BD-prisene 150 prosent dyrere enn DVD-nyheter. I år er prisforskjellen 50 prosent.

Kilde: FuturesourceConsulting

Les også:

Stadig sterkere BD

Fortsatt film på plate

Powered by Labrador CMS