Knut-Eirik Rørnes i Samsung med toppmodellen Q9 i QLED-serien, med en lysstyrke på 2000 nits. Foto: Stian Sønsteng

MER ENN FORBOKSTAVEN SKILLER QLED FRA OLED

Som lovet på IFA satser Samsung videre på Quantum Dot. QLED er det nye TV-navnet, og på CES var det premiere på seriene Q9, Q8 og Q7.

Publisert

– Vi kaller dem QLED for å synliggjøre at de har Quantum Dot. Vi tar teknologien til et helt nytt nivå, med en panelstruktur som gir det beste og mest lyssterke TV-bildet vi noen gang har lagd, sier produktspesialist Knut-Eirik Rørnes til fagbladet Elektronikkbransjen.

De tre seriene som lanseres på CES er ventet i norske butikker i mars-april. SUHD-betegnelsen erstattetes altså av QLED, og det vites ikke om navnelikheten med oled er tilsiktet. Under CES-messen i Las Vegas i januar ble i hvert fall denne skribenten spurt om jeg hadde sett de nye oled-TVene til Samsung, av en som tydeligvis ikke hadde lagt merke den lille streken i Q-en.

– Stadig flere TV-fabrikanter kommer med oled, slik som Sony her på CES. Hva tenker Samsung i dag om denne panelteknologien?

– Vi tok et standpunkt for et år siden om at vi ville fokusere på Quantum Dot. Grunnen er at vi føler dette er en mer langtidsrettet satsing, som er mer bærekraftig, og som for forbrukernes del gjør at vi kan tilby et bredere modellspekter. Vi mener dette rett og slett er fremtidens teknologi, sier Rørnes.

Quantum Dot, eller kvantepunkter på norsk, er navnet på filteret med ørsmå nanopartikler i det led-belyste LCD-panelet. Avhengig av størrelsen konverterer punktene lys til nesten hvilken som helst farge, og ifølge Samsung er en av de største fordelene med teknologien at bildekvaliteten ikke forringes over tid selv om panelet utsettes for høye temperaturer, fukt eller temperatursvingninger.

Ligger foran

Rørnes mener Samsung ligger to-tre år foran konkurrentene når det gjelder Quantum Dot.

– Vi har utviklet og investert mye i nanopartikkelteknologien. Resultatet ser vi nå i 2017-modellene, der kvantepunktene har et nytt metallskall som gjør at vi får en helt annen lyseffektivitet og et helt annet fargevolum enn tidligere. For første gang har vi 100 prosent fargevolum, som gjør at du for eksempel kan kjøre 1500 nits, som er nytt på Q8 og Q7-serien i år, samtidig som du bevarer rødfargen der den tidligere kunne bli blass eller litt rosa.

– Du sier metallskall?

– Quantum Dot er ørsmå nanopartikler fra 2 til 8 nanomillimeter, der de ulike størrelsene gir de ulike fargene. Vi har restrukturert disse partiklene, noe som gir en helt annen respons på fargerenhet og lysrefleksjon.

– Dette er Samsung-teknologi hele veien?

Samsung ønsket på CES å vise at det er mer som skiller OLED og QLED enn forbokstaven. Foto: Samsung.

– Ja, i samarbeid med selskapene som utvikler nanoteknologien.Rørnes legger vekt på at Samsung med årets TV-nyheter har lagt vekt på forbrukernes behov og ønsker.

– Bildekvaliteten står øverst på lista, men de ønsker i tillegg et rent og pent design der det er lett å skjule kablene. Det tredje er at smart-TVen er lett å bruke, der du kan bruke én fjernkontroll på alle enheter, sier Rørnes.

– Hvilken strategi har dere når det gjelder UHD-4K?

UHD-4K

– Vi kjører UHD-4K for alt det er verdt, og det merker vi når det gjelder TV-salget. Vi har også lansert en Blu-ray Disc-spiller (BD) med UHD-4K, som har vært en kjempesuksess i USA men også hjemme i Norge. Vi ser at kundene ønsker UHD-4K, og vi har fått støtte både for UHD-4K og HDR i Youtube-appene i smart-TVene våre. Vi har lansert Amazon Prime i Norge med UHD-4K og HDR, så dette er selvfølgelig et viktig satsingsområde når skjermene blir stadig større, sier Rørnes.

Han innrømmer at Samsung tidligere har fått tyn fordi panelene deres ikke har hatt god nok innsynsvinkel.

– I år har vi laget et helt nytt panel, blant annet med den nye Quantum Dot-en, der lyset reflekteres på en mye bedre måte. Dette gir en helt annen innsynsvinkel. Ikke bare ser du bildet bedre, men fargene holder seg også, sier Rørnes.

– Hvordan er det å forklare Quantum Dot til markedet?

Vi har valgt å lansere Q9 som en flat modell. Den har fått alle de beste teknologiene, og kjører blant annet 2000 nits lysstyrke

– Det går bra, så lenge vi holder det folkelig; bedre og riktigere farger, bedre sortnivå, detaljer og lysstyrke. Panelet og lyskilden er bare et supplement, det er Quantum Dot som tar bildet et steg videre.

– Dere fokuserer ikke så mye på HDR?

– Det er kanskje fordi man nesten tar det for gitt. Selvfølgelig har alle modellene vi har snakket om støtte for HDR. Det vi ser, som gjør at vi er så selvsikre i sammenligningen mot oled, er at vi spesielt i mørke partier mener vi er overlegne. Du ser helt andre detaljer og gråtoner i de mørke partiene på en QLED enn en oled, som kanskje bare gjør det helt sort. Det samme gjelder de helt lyse partiene, der detaljene og fargene gjengis mye mer korrekt, sier Rørnes.

Optisk kabel

Når det gjelder skjuling av kabler ved å kople ulike enheter til Samsungs One Connect-boks, sier produktspesialisten at de i år har tatt dette et langt steg videre.

– Vi lanserer en ny, tynn og nesten gjennomsiktig optisk kabel, som du kan få opp til 15 meter. Dette er den eneste ledningen du trenger til TVen bortsett - fra strømkabelen. Sammen med et nytt veggfeste, som plasserer TVen helt inntil veggen, tar dette designopplevelsen til et helt nytt nivå, mener Rørnes.

– Dere har fortsatt buede TVer?

– Vi har både buede og flate skjermer. Vi er helt sikre, og det viser også salgstallene våre, at buede skjermer fungerer bra. Folk kjøper disse både på grunn av design, men også bildet. Vi har en god balanse mellom buede og flate modeller.

– Hvordan fordeler salget seg i Norge for Samsungs del, når vi snakker buede og flate TVer?

– Det er en god balanse, og buet selger godt, sier Rørnes.

Han ønsker ikke å si noe om den nøyaktige fordelingen. Derimot er toppmodellen i Q9-serien i 2017 for første gang kun flat.

– Vi har valgt å lansere Q9 som en flat modell. Den har fått alle de beste teknologiene, og kjører blant annet 2000 nits lysstyrke. Dette er en spennende modell for dem som vil ha det beste, sier Rørnes.

Bedre antirefleks

Den økte lysstyrken og de nye kvantepunktene i de tre toppseriene gjør ifølge Rørnes at de nye modellene ikke trenger det samme sortfilteret som tidligere.

– Dette har gjort at vi kunne legge til et nytt antirefleksjonsfilter, med tre lag. Det gjør det mulig å sitte i et fullt belyst rom og nyte filmen, sier Rørnes.

– Et ledende spørsmål: hvor viktig er brukergrensesnittet?

– Det er alfa og omega. Vår smart-TV er blitt smartere, og vi har samlet alle kildene i vår smart hub, slik at man enkelt kan bytte mellom lineær TV og strømming av innhold fra appene. Vi legger store ressurser i å ha appene folk ønsker, at bruken er enkel, og det er ikke uten grunn til at vi år etter år blir kåret til beste smart-TV. Vi arbeider mye med dette også lokalt, og vi har mye dialog med dem som utvikler dette. Vi har det meste, sier Rørnes.

TVen styres via fjernkontrollen OneRemote, eller den nye og forbedrede mobilappen Smartview.

– Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på fjernkontrollen i fjor, men har finjustert den noe – blant annet med en ny stemmestyring. Den følger med alle Q-modellene, og som tidligere kan den også styre Xbox, PlayStation, TV-boksen og BD-spilleren, sier Rørnes.

Ny multiromshøyttaler

– Vi har snakket om seriene Q9, Q8 og Q7. Hva med de lavere modellene?

– Disse må vi komme tilbake til når de lanseres senere i år.

På lydsiden lanserer Samsung en ny multiromshøyttaler; H7 Wireless.

– Denne kan du styre med mobiltelefonen, men den kan også betjenes direkte. Den har også Spotify og de andre tjenestene innebygd, og er utviklet ved lydlaboratoriet vårt i California.

– Hvor er dere i multirommarkedet?

– Vi er ikke helt i toppen, men vi tar andeler hvert eneste år, og er godt fornøyd med utviklingen.

Under CES i Las Vegas viser Samsung lydplanken MS750, som er deres første med innebygd dypbasshøyttaler. UHD Blu-ray-spilleren M9500 gjør det mulig å overføre lyd fra TVen til hodetelefoner via blåtann. På mobilsiden viste den koreanske produsenten Galaxy A-serien, med modellene A5 og A3. De er støv- og vanntette (IP68) med plass til microSD-kort (opp til 256 GB). De viste også buede monitorer med Quantum Dot, en ny robotstøvsuger samt smartkjøleskapet Family Hub i en oppdatert versjon.

Powered by Labrador CMS