QN900D SLÅR FOLK I BAKKEN

Knut-Eirik Bruvold-Rørnes med toppmodellen QN900D i 77 tommer. Foto: Stian Sønsteng

– QN900D slår folk i bakken, sier Knut-Eirik Bruvold-Rørnes. På CES viser Samsung også oled-TVer med matt skjerm, og transparent mikro-led.

Publisert Sist oppdatert

– QN900D har qled-panel, selvsagt med 8K. Den har fått en helt ny prosessor, NQ8 AI Gen3, som revolusjonerer hvordan innhold oppskaleres. Den bruker kunstig intelligens, med over 512 nevrale nettverk i en prosesseringsenhet (NPU). Denne er dobbelt så rask som forgjengeren, og bruker vår database for å oppskalere innholdet som ikke er i 8K, sier Knut-Eirik Bruvold-Rørnes.

Han er nordisk produktspesialist i Samsung, og mener de fleste blir slått i bakken når de får se QN900D på CES-messen i Las Vegas.

– Den har sylskarp og naturtro bildekvalitet, med høyere lysstyrke og dypere sortnivå. Takket være den nye prosessoren oppdager TVen med kunstig intelligens (KI) for eksempel hvilken sport som vises, og den bruker dyplæring for å gi jevnere og skarpere bevegelser. Den kjenner igjen og prioriterer delene av bildet det menneskelige øyet vil fokusere på, slik at det nærmest fremstår som tredimensjonalt, sier Bruvold-Rørnes.

QN900D skal med kunstig intellligens jevne ut og skarpe bevegelser i bildet. Foto: Samsung
Slik viser Samsung hvordan den nye foten skal få det til å se ut som QN900D svever. Foto: Samsung

Den har sylskarp og naturtro bildekvalitet, med høyere lysstyrke og dypere sortnivå

QN900D har fått en ny fot med speil, slik at det ser ut som TVen svever. 65-tommeren er med sine 1,29 centimeter den tynneste Neo qled-en Samsung har laget, og den kommer med deres One Connect Box.

 

Matt oled-skjerm

Som de gjorde det med The Frame-TVene i 2022, kommer Samsung i år med mattere skjerm på enkelte av sine tradisjonelle oled-TVer.

Oled-toppmodellen S95D kommer med en mattere skjerm; Glare Free. Foto: Samsung

– Vi kaller det Glare Free, og det kommer på vår nye toppmodell med oled; S95D. Den får et matt filter, ikke ulikt det vi har hatt på The Frame i et par år. Dette vil løse problemet man kan ha hatt med gjenskinn fra lamper og vinduer, samtidig som lysstyrken i skjermen er blitt 20 prosent høyere enn på fjorårets toppmodell, sier Bruvold-Rørnes.

– Hvorfor kommer den mattere skjermen nettopp på en oled?

– Dette er et av mange valg som er tatt når det gjelder nye innovasjoner, der våre qled-modeller har fått andre oppgraderinger. Den matte skjermen er en liten revolusjon i oled-sammenheng, sier Bruvold-Rørnes.

– Er det en fare for at dette gjør kundene oppmerksomme et problem de kanskje ikke har tenkt på?

– Det vil jeg ikke si. Det nye panelet kommer i første omgang på toppmodellen, som koster litt mer, sier Bruvold-Rørnes.

S95D bruker kunstig intelligens (KI) for å forbedre fargenøyaktigheten, som er Pantone-verifisert. På skjermen ligger et lavreflekterende belegg, og oppdateringsfrekvensen er opptil 144 Hz.

Samsungs nye transparente mikro-led ble vist på CES. Foto: Stian Sønsteng

 

Andre nyheter

Dette er de råeste spillskjermene på markedet

Andre oled-nyheter på CES, er tre nye spillskjermer.

– G6 og G8 er våre første flate spillskjermer med oled, mens G9 er ultravid og buet. Her får du opp til 360Hz frekvens, og bare 0,03 millisekunder responstid, så dette er de råeste spillskjermene på markedet, sier Bruvold-Rørnes.

En tredje panelteknologi er mikro-led, som ligger langt over qled og oled i pris. På CES viser en ny og transparent prototype, som ser ut som et gjennomsiktig glass. Som konvensjonell mikro-led kan skjermen settes sammen til ønsket størrelse av mindre og kvadratiske fliser, og både pris og funksjon gjør nok dette mest egnet for bedriftsmarkedet.

Samsung viser på CES også tradisjonell mikro-led. Foto: Stian Sønsteng
Slik forklarer Samsung sin transparente mikro-led. Foto: Stian Sønsteng
Hjemmeassistenten Ballie kom i 2020, med projektor, og årets nye modell har blant annet fått kunstig intelligens. Foto: Stian Sønsteng
Spillskjermene G6 og G8 er de helt flate med oled, mens G9 er ultravid og buet. Foto: Stian Sønsteng
Galaxy SmartTag2. Foto: Stian Sønsteng
Prosessoren NQ8 AI Gen3 sitter i qled-toppmodellen QN900D. Foto: Samsung
Samsungs nye spillskjerm viser 3D uten briller, samt 2D. Foto: Stian Sønsteng
Andre generasjon av den bærbare projektoren The Freestyle. Foto: Stian Sønsteng
Under CES hadde Samsung lukkede forhåndsvisninger av de nye Galaxy S24-mobilene, og de brukte Sphere til å gi alle et hint om at noe var på gang. Foto: Stian Sønsteng

På CES viser Samsung også The Premiere 8K, som skal være verdens første projektor med trådløs tilkopling, samt andre generasjon av den bærbare projektoren The Freestyle. Med to slike kan man automatisk sette opp et bilde på 160 tommer i 21:9-format.

På lydsiden kommer Music Frame, som kan henges på veggen og brukes som en frittstående og trådløs høyttaler, eller settes opp i et flerkanalssystem sammen med TV og lydplanke. Lydplanken HW-S810D er drøyt fire centimeter dyp, men har ti høyttalerelementer.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2024, som ble distribuert uke 8. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

 

Powered by Labrador CMS