Produktspesialist Knut-Eirik Rørnes i Samsung med Serif-modellen i 55 tommer. Foto: Stian Sønsteng

MER 8K OG LIVSSTIL FRA SAMSUNG

Samsung mener 8K gir det beste TV-bildet, uavhengig av oppløsningen på innholdet, og de satser videre på livsstilsmodellene The Frame og Serif.

Publisert

– The Frame og Serif skiller seg ut fra det som har vært vanlig i norske hjem, og kundene begynner å bli oppmerksomme på at det finnes andre uttrykk der ute enn den sorte boksen mange tror du må ta til takke med. Serif relanserte vi i år. Denne har et helt eget design, kanskje for dem som helst ikke vil ha en TV. Begge seriene har vårt qled-panel og vår fullverdige smart-TV-løsning, og de er likt spesifisert som vår Q60-serie. Her på IFA viser vi nye farger, der kundene kan stemme på sine favoritter via Instagram. I dag er Serif tilgjengelig i mørkeblå og hvit, men hvem vet hvilke andre farger vi kommer med, sier produktspesialist Knut-Eirik Rørnes.

Under Berlin-messen den første uken i september viser Samsung tredje generasjon The Frame, også denne serien med ulike farger og materialer i rammen rundt TVen. Modellen er beregnet å henge på veggen som et bilde, men også kommer med ben for plassering på gulv. The Frame kommer i 43, 49, 55 og 65 tommer, mens Serif kommer i 43, 49 og 55 tommer.

Samsung Serif er relansert, og har samme qled-skjerm og innmat som Q60-serien. Kommer i 49 og 55 tommer. Foto: Stian Sønsteng.

Raske skjermer for gamere

Samsung The Frame er nå ute i fjerde generasjon, har samme qled-skjerm og innmat som Q60-serien, og kommer i 43, 49, 55 og 65 tommer. Foto: Stian Sønsteng.

For gamere er responstid viktig, og Rørnes sier Samsung ønsker å være markedsleder også her, om det er en stor TV på 75 eller en monitor på 24 tommer.

Samsungs TVer fra RU8005 og oppover, samt alle qled-modeller, støtter FreeSync som gir en responstid på 6,4 millisekunder. Foto: Stian Sønsteng.

– Vi har blant de beste TVene på markedet i forhold til responstid, og fokuserer på spill både når det gjelder TVene og monitorene våre. Blant annet støtter vi FreeSync i Xbox One, som gir alle våre qled-modeller samt RU8005 og oppover en responstid på 6,4 millisekunder. Fra 74-serien og oppover har våre TVer en responstid på 15,8 millisekunder, sier Rørnes.

Blant annet støtter vi FreeSync i Xbox One, som gir alle våre qled-modeller samt RU8005 og oppover en responstid på 6,4 millisekunder

Ambient Mode er en funksjon i qled-modellene som gjør at man kan slippe den store og sorte firkanten på veggen når TVen ikke er i bruk.

– Her har vi ny fotofunksjon, der du via SmartThings-appen på mobilen tar et bilde, overfører det til TVen og legger til ulike filtre, sier Rørnes.

Apple TV-appen og AirPlay 2 er tilgjengelig i alle Samsungs 2018- og 2019-modeller. Foto: Stian Sønsteng.

Alle Samsungs TVer fra 2018 og 2019 støtter Apple TV-appen.

– Dette gir tilgang til hele iTunes-biblioteket du har fra gammelt av, og når Apple TV+ kommer vil også dette støttes, sier Rørnes.

På IFA i fjor lanserte Samsung Q900, som var den første 8K-TVen som kom for salg. Nå er denne oppgradert til Q950, som i Norge er tilgjengelig i 55, 65, 75, 82 og 98 tommer.

Mer naturlig med 8K

Hos Samsung er 8K allerede her. Foto: Stian Sønsteng.

– Siste tilskudd er 55-tommeren, som koster 40.000 kroner. Vi har hatt etterspørsel etter denne, siden det finnes kunder som ønsker det beste de kan få, men kanskje ikke har plass en større TV, sier Rørnes.

– Er markedet klart for 8K?

– Absolutt. Fortsatt finnes det lite 8K-innhold tilgjengelig, men med en oppløsning på 33 millioner punkter klarer vi å levere den beste skjermen vi noensinne har laget. Med denne oppløsningen klarer man ikke se bildepunktene, øyet opplever bildet som mer naturlig, og uansett hvilket innhold du viser blir opplevelsen bedre. Alle våre qled-modeller i 4K- og 8K har fått en mye kraftigere Quantum-prosessor, som har gjort det mulig å skalere opp bildene på en ny og intelligent måte, med mindre støy og pikselering, og et langt bedre bilde som resultat. Ikke minst er dette viktig på 8K, siden det er så mange bildepunkter som skal fylles.

– Du nevnte lite 8K-innhold; er dette en stor utfordring for et selskap som satser så mye på denne teknologien?

– Hvis man ser bort fra fordelene den høye oppløsningen gir for bildekvaliteten på alt innhold, vet vi at dette kommer. Blant annet vil strømmetjenester som Chili og The Explorers fra 2020 vil tilby 8K-innhold.

Samsungs 8K-TV Q950 er i Norge tilgjengelig i 55, 65, 75, 82 og 98 tommer. Den minste koster 40.000 kroner. Foto: Stian Sønsteng.

Helt nytt panel

Med tanke på at dette er et tradisjonelt LCD-panel, er dette den største forbedringen som har vært på mange år

Rørnes sier Samsung også har tatt et langt steg sammenlignet med fjorårets TV-paneler.

– Vi har gjort om hele panelet, med et langt bedre antirefleksjonsfilter og en ny struktur som slipper gjennom mer farger og lys, også til siden. Med tanke på at dette er et tradisjonelt LCD-panel, er dette den største forbedringen som har vært på mange år. Nå kan du sitte helt på siden uten å få tap i farger og kontrast, noe som har vært en utfordring, sier Rørnes.

De nye panelene er å finne på 4K i Q80-, Q85- og Q90-serien, samt Q950 på 8K.

– Hvor ligger salgsvolumet deres?

– Mellom- og toppsegmentet fungerer veldig bra. Kundene er bevisste på kvalitet, og kjøper bedre skjermer enn tidligere.

The Wall med mikro-led-fliser i 146 og 219 tommer. Skillet mellom flisene skal ikke lenger være synlig, og rutene på bildet til venstre ligger i bildet – ikke selve skjermen. Foto: Stian Sønsteng.

The Wall ble for første gang vist på CES-messen i januar 2018. På IFA ble en ny generasjon vist.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2019, som ble distribuert 9. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Hvem kjøper dette?

– Kundene som har mindre begrensninger i lommeboka, og godt med plass. De som ønsker en bedre integrert løsning i hjemmekinoen enn det en projektor kan tilby. The Wall er bygd opp av kvadratiske fliser på cirka 10 centimeter med mikro-led; dioder med rødt, grønt og blått, så her er det ikke noe filter som blokkerer for lyset. Nå glir flisene helt i hverandre slik at du ikke kan se skillene mellom dem. Du kan dermed bygge opp en skjerm så stor du ønsker, lysstyrken og kontrasten er fantastisk. Dette er et veldig spennende produkt som kan fylle en hel vegg. Her på IFA viser vi en 146 tommer i 4K-oppløsning, og vi har en 219-tommer på 6,5K. Her går det på hvor stor du bygger veggen, siden antall punkter er likt på flisene.

Powered by Labrador CMS