FLERE PÅ HVITEVAREDAGENE

126 deltakere er ny rekord på Hvitevaredagene. Foto: Jan Røsholm

Hvitevaredagene er et årlig arrangement for servicebransjen. I år var det deltakerrekord.

Publisert Sist oppdatert

Hvitevaredagene avholdes den andre helgen i november hvert år. Årets arrangement på X Meetingpoint utenfor Oslo samlet i år 126 personer fra serviceverksteder over hele Norge, samt representanter fra de største leverandørene. Dag to avholdes et lovpålagt sikkerhets- og førstehjelpskurs for teknikere.

Regresskrav øker

Servicesjef Jan Vidar Olsen i Electrolux (f. v.), advokat Kyrre Kielland fra Advokatfirmaet Ræder og advokat Ole Grønvold Eriksen fra Help Forsikring snakket om regress. Foto: Jan Røsholm

Regresskrav fra forsikringsbransjen er økende i hvitevarebransjen. Regress betyr at forsikringsselskapene krever tilbakebetalt utbetalinger de har hatt for skader, dersom de mener at dette kan belastes kjede eller leverandør. Et eksempel kan være en vannlekkasje fra vaskemaskin som skader et gulv. Forsikringsselskapet vil ofte sendte totalregningen til selger eller leverandør, og vi har sett regninger i hundretusenkroner-klassen. I år var regress hovedtema på Hvitevaredagene. Bransjens faste advokat, Kyrre Kielland fra Advokatfirmaet Ræder, holdt et innlegg om jussen bak, og hva teknikere må være oppmerksomme på ved utarbeidelse av arbeidsrapport. Jan Vidar Olsen fra Electrolux belyste problematikken fra leverandørens side, mens advokat Ole Grønvold Eriksen fra Help Forsikring tok forbrukerens side.

Pål Haugen fra OmBrukt presenterte den nye reparasjonsgarantien på to år. Foto: Jan Røsholm

Ny reparasjonsgaranti

Bransjens eget selskap for ombruk av produkter, OmBrukt AS, benyttet Hvitevaredagene til å presentere den nye toårs reparasjonsgarantien. Dette er en nyhet som gir garanti på produkter mellom fem og åtte år, når reklamasjonstiden er gått ut. Garantien sikrer forbrukeren at den eventuelt neste reparasjonen dekkes kun av en egenandel. Dette vil øke andelen betalbare oppdrag for verkstedene. Norsirks kommunikasjonssjef Guro Kjørsvik Husby var invitert til å holde innlegg om tilgang på mineraler til bruk i elektronikkproduksjon. Stikkord var at EE-avfall er en sikker kilde for å gjenbruke sjeldne jordmetaller, fremfor å ta ut jomfruelig metall fra gruver.

Messe og kurs

Opplæring i hjerte-lungeredning og bruk av hjertestarter er sentralt i FSE-kurset. Foto: Jan Røsholm

Daglig leder i Pelle AS, Maria Kjærlid, holdt et innlegg om verkstedenes hverdag, et innlegg som skapte engasjement i salen. Stikkord er økte krav til rapportering fra leverandørene. Hvitevaredagene har to faste programposter; på det lovpålagte sikkerhets- og førstehjelpskurs fikk alle øve på hjerte-lungeredning samt bruk av hjertestarter, på leverandørutstillingen deltok Grundig, Orkla, BSH, Whirlpool, Electrolux, Samsung og OmBrukt.

Neste års Hvitevaredager finner sted fredag 10. og lørdag 11. november 2023.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2022, som ble distribuert uke 47. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS