Alene på toppen sier Pioneer om sin åttende generasjon

– Vi har beveget oss opp til et nivå som ingen kan sammenligne seg med, sa europeisk teknologidirektør Philippe Coppens da Pioneer viste sin åttende plasmagenerasjon.

– Vi har en sterk posisjon innen flat-TV i dag, og generasjonen som nå selges er kjent for å ligge i høyeste klasse. Men den nye serien viser at utviklingen av plasma på langt nær er slutt. Sammenlignet med de andre teknologiene som brukes i flat-TV, har vi nå beveget oss opp til et nivå som ingen kan sammenligne seg med, sier Coppens til fagbladet Elektronikkbransjen da Pioneer på CES viste sin åttende plasmagenerasjon.

Coppens har vært i Pioneer siden 1994, og karakteriserer dette som et av de største fremskrittene han har vært med på sammenlignet med tidligere generasjonsskifter.

– Ikke bare er panelet helt nytt. Elektronikken og filtersystemene som er brukt er helt nye. Hele oppbyggingen av apparatene er ny. Den nye serien er resultat av en produktutvikling som har pågått i en årrekke, sier Coppens.

– Så dere gikk tilbake til start når dere begynte å utvikle de nye apparatene?

– Det er ka nskje ikke riktig å si at vi begynte helt på nytt, men vi har utviklet et nytt panel, nye elektroniske kretser, nye prosessorer og et nytt frontfilter.

– Hva er den viktigste nyheten?

– Det mest slående er den ekstreme forbedringen i kontrastnivået, spesielt i sortnivået i bildet. Og ikke minst detaljene i mørke partier, også ved raske bevegelser.

Separat boks tilbake

– Designet og brukeregenskapene er ikke klare ennå, men kan du si noe om i hvilken retning dere går?

– Siden designet vårt er godt mottatt i markedet, vil vi trolig ikke gjøre noen revolusjonerende endringer. Det vil fortsatt være minimalistisk. Når det gjelder brukeregenskaper, vil det være store endringer når det gjelder tilkoplingsmuligheter. Vi har fått mange henvendelser fra forbrukerne etter at vi gikk bort fra en separat mottakerboks og integrerte denne i skjermen. Vi vil fortsatt levere en alt-i-ett-TV, men i tillegg lanserer vi en mottakerboks for dem som ønsker muligheten til å ha kun én kabel opp til skjermen.

Coppens vil ikke avsløre hvilke modeller som lanseres når, men viser til at Pioneer vanligvis lanserer nye produkter i august-september - samtidig med IFA-messen.

– Hvilke strategier har Pioneer når det gjelder oppløsnin gen på skjermene?

– Selve oppløsningen er ikke det viktigste. For selve bildekvaliteten er det intensiteten i fargesignalene og en riktig gjengivelse av fargene som er viktig. Deretter kommer oppløsningen. Husk også at det ikke er stillbilder man ser på en TV. Det kreves stor prosessorkraft for å vise bevelige bilder i høy oppløsning med god kvalitet. Vi har her på CES vist at det er forskjell på teknologiene, og hvordan plasma og LCD behandler bevegelser i bildet. Vi tror våre XGA-paneler er de beste til å gjengi majoriteten av signaler de fleste ser på TV; oppskalerte standarddefinisjonssignaler eller nedskalerte 1080-signaler.

Har også full-HD

– I et marked som er så fokuserte på full-HD, hvordan er det å markedsføre disse panelene?

– Vi markedsfører høyoppløste paneler, som er alt over 720 linjer. Hvis du skal sammenligne TV-bilder, må man ta hensyn til intensiteten, dynamikken, fargegjengivelsen og hvordan støy behandles. Også vi har full-HD, men hvis man ber forbrukeren sammenligne et full-HD-bilde med et XGA-bilde er det ikke sikkert de ser forskjell – med mindre man har en godt HD-signal inn og kanskje ikke for mye bevegelse i bildet, sier Coppens.

– Når det gjelder volummodellene har dere gått ned i pris for hver generasjon. Hva vil skje denne gang?

– Vanligvis går prisene aldri opp, men vi har ikke fokusert på pris denne gang. Målet har vært å levere det beste bildet, sier Coppens.

Til høsten kommer de med TVer i størrelsene 42, 50 og 60 tommer. Pioneer har ennå ikke bestemt hvilken oppløsning som skal brukes i hvilke størrelser.

– Siden vi allerede har 50 tommer i full-HD og har demonstrert 60 tommer med den samme oppløsningen, kan man gjette hva som kommer. Men XGA-panelene kommer fortsatt til å være svært viktige for oss.