Administrerende direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen sier det trolig er mulig å sette inn et mikroplastfilter i vaskemaskiner og tørketromler. Foto: Stian Sønsteng
Administrerende direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen sier det trolig er mulig å sette inn et mikroplastfilter i vaskemaskiner og tørketromler. Foto: Stian Sønsteng

KAN INNFRI ØNSKE OM MIKROPLASTFILTER

Høyre vil ha mikroplastfilter i vaskemaskiner. – Det er trolig teknisk mulig, men vil gå på bekostning av tids- og strømforbruk, sier Jan Røsholm.

Publisert

Han er administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, og kommenterer i flere norske aviser i dag et utspill fra Høyre.

– Vi må vurdere en lang rekke tiltak som begrenser utslipp av mikroplast i havet. En av kildene til slik forurensning er vaskemaskiner og tørketromler, sier Høyres Stefan Heggelund til NTB.

Han leder et utvalg som under landsmøtet i Høyre senere i vår skal legge frem en resolusjon for grønn omstilling.

– Å utrede krav om mikroplastfilter i vaskemaskiner og tørketromler er et av forslagene. Målsettingen er å få et slikt påbud på plass i 2021, skriver NTB.

Stiftelsen Elektronikkbransjen, som blant annet representerer hvitevareleverandørene, er med i den europeiske hvitevareorganisasjonen Applia, som er det nye navnet på Ceced. Røsholm er nettopp tilbake fra et møte i Applia, og sier til NTB at plastproblematikken sto på dagsordenen.

Siden dette både vil ta lenger tid og øke strømforbruket blir det litt som å velge mellom to onder

– Plast i havet er et stort miljøproblem, som påvirker alle bransjer, ikke bare hvitevarebransjen. Men, alle må bidra, sier Røsholm til NTB.

Han mener det er viktig å sørge for at eventuelle nye norske regler harmoniseres med EU.

Fleeceklær en synder

Høyres Heggelund viser i NTB-artikkelen at 8 millioner tonn plast hvert år havner i havet.

– Dersom utviklingen fortsetter i dagens tempo vil det være mer plast enn fisk i havet i 2050, poengterer han og viser til at en fleecejakke kan slippe ut så mye som 250.000 mikroskopiske plastpartikler per vask.

– Et mikroplastfilter vil kunne begrense eller forhindre dette utslippet, sier Heggelund til NTB.

– Det er trolig teknisk mulig å innfri et eventuelt krav om et mikroplastfilter i vaskemaskinene, men siden partiklene er veldig små vil det kreve svært finmaskede filtre. For å presse vannet gjennom må tømmepumpene gjøres kraftigere, og siden dette både vil ta lenger tid og øke strømforbruket blir det litt som å velge mellom to onder. Kanskje bør man heller forby fleecegensere, som står for mye av plastutslippet fra vaskemaskiner, sier Røsholm til fagbladet Elektronikkbransjen.

Om prisene på vaskemaskiner også vil bli høyere som følge av et eventuelt krav om mikroplastfilter, er Røsholm mer usikker på.

– Vi har ikke sett at nye teknologier og myndighetskrav tidligere har medført høyere pris på hele produktkategorien, sier Røsholm til NTB.

Ifølge tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen ble det i 2017 solgt 217.000 vaskemaskiner og 94.000 tørketromler i Norge. Stiftelsen Elektronikkbransjen er utgiver av fagbladet Elektronikkbransjen og www.elektronikkbransjen.no.

Powered by Labrador CMS