DET NYE PIONEER-KARTET

Pioneer-porteføljen i vår bransje er siden mars 2015 delt mellom tre ulike selskap, men ettermarkedet håndteres på ett sted.

Publisert Sist oppdatert

Fra mars 2015 har Pioneer-kartet sett annerledes ut i Norden. På IFA møter vi Johan Niininen, som er nordisk produktsjef for hjemmeelektronikk og hodetelefoner i Pioneer & Onkyo Europe GmbH.

– I porteføljen vår er hjemmekinoforsterkere, Blu-ray-spillere, hodetelefoner, tokanalsprodukter, nettverksspillere, platespillere og høyttalere, sier Niininen.

I dette selskapet er det fem ansatte i Norden, med Espen Nylenden som selskapets salgssjef i Norge.

Vårt største problem er at vi har for få modeller med dab, selv om vi er den leverandøren med absolutt størst bredde her

Bilstereo og navigasjon med samme varemerke håndteres av Pioneer Europe, her er Espen Engh og Jan Ellingsen ansatt i Norge. DJ-delen av Pioneer ble i mars solgt til investeringsselskapet KKR, og salget i Norge styres fra England.

– I hvilken grad samarbeider Pioneer & Onkyo Europe med Pioneer Europe?

– De tre selskapene som representerer Pioneer er helt adskilt, men det hender vi ringer hverandre for å avstemme ting hvis vi har felles kunder. Markedsførings- og salgsmessig driver vi separat, sier Niininen.

Skepsis i starten

Riktignok er varemerket Pioneer er delt mellom flere firma, men nettstedet pioneer.no viser at man forsøker å gjøre ting enklere for forbrukerne. Her består forsiden av lenker videre til bilunderholdning, audio og video, DJ-utstyr og sykkel, og når man klikker på disse kommer man videre til nettstedene til de ulike selskapene.

– Hvordan har markedet møtt de nye Pioneer-selskapene?

– I begynnelsen var enkelte litt skeptiske, siden det har vært mye nytt. For vår del er det nå Onkyo som står bak selskapet, og det har vært mange spørsmål rundt dette – for eksempel hvilke varemerker vi skulle representere. Selv om vi heter Pioneer & Onkyo Europe har vi per i dag kun Pioneer i porteføljen, sier Niininen.

Mens vi intervjuer ham kommer Espen Engh og Jan Ellingsen, direkte fra Norge i bil.

– Vi er bare to ansatte i Norge i dag. Jeg er fortsatt country manager, mens Jan har ansvaret for service i tillegg til å drive med salg, sier Engh.

Ellingsen tar hånd om ettermarkedet for alle de tre Pioneer-selskapene.

– Dette skal gjøre det enklere for kundene, at de kan henvende seg ett sted for å få hjelp med service og kundestøtte. Jeg er ansatt i Pioneer Europe, som selger tjenestene mine videre til de to andre selskapene, sier Ellingsen.

Mye kontakt

Engh forteller at de fortsatt får henvendelser om hjemmeunderholdning.

– Disse sender vi videre til Espen Nylenden, men vi har så mye kontakt at ting fungerer omtrent som tidligere, sier Engh.

– Etter at Pioneer er delt mellom tre selskap; foregår produksjonen som tidligere, eller er også denne splittet?

– Den foregår som tidligere ved ulike fabrikker, men selskapene vil nok samarbeide for eksempel om kjøp av ulike lisenser. Her på IFA er selskapene samlet på samme stand. Den eneste forskjellen er at vi i år ligger vegg i vegg med Onkyo, som eier Pioneer & Onkyo Europe, sier Niininen.

– Hvordan går det med Pioneers salg av hjemmeelektronikk i Norge?

– Det går riktig bra. Vi er mer eller mindre på samme nivå som før splittingen av Pioneer. Som et nytt selskap måtte vi få de ulike avtalene på plass igjen, med kunder som Elkjøp og Expert. Dette er ikke gjort på én dag, men nå begynner ting å komme på plass, sier Niininen.

Ikke dab-adaptere

– På bil går det så det griner?

– Det går overraskende bra. Vårt største problem er at vi har for få modeller med dab, selv om vi er den leverandøren med absolutt størst bredde her, sier Engh.

– På hvilken måte har dere merket vedtaket om at FM-nettet skal slukkes?

– Folk kjøper mer dab. Det er en økning i salget, men den er ikke så dramatisk som vi forventet. Mens mye av markedet vårt har gått nedover, selger vi fortsatt stabilt med hovedenheter og gjerne de dyrere modellene. Vi venter fortsatt på den store dab-økningen, og vi tror den vil komme, sier Engh.

– Hvordan er det å få Pioneer med på å lage dab-enheter og –adaptere?

– Vår offisielle holdning er at vi ikke ønsker å være med på adapterbiten. Det er fordi alle adaptere som er på markedet i dag har dårlige grensesnitt og er kompliserte for brukeren, sier Engh.

Powered by Labrador CMS