LG viste på IFA 2010 en 31-tommers OLED-TV. Denne vil være i butikkene i tredje kvartal 2011 til cirka 45.000 kroner, men året etter tror LG det kommer OLED-TVer på 47 tommer til 30.000-35.000 kroner. Foto: Stian Sønsteng

47 TOMMERS OLED I 2012

– Om et par års tid kommer premium-TVer til å ha OLED-skjerm, spesielt i størrelsene fra 47 tommer og oppover.

Det sier produktspesialist Kaveh Kiani i LG Electronics Nordic AB. Mens de fleste store TV-produsentene på tidligere IFA- og CES-messer har vist prototyper på TVer med OLED-skjerm (organic light-emitting diode), var LG etter det vi kunne se alene om dette på IFA 2010. Størrelsen på disse skjermene har sakte men sikkert krøpet oppover fra ti tommer, og LG viste nå en 31-tommer som vil være i butikkene i tredje kvartal 2011, til cirka 45.000 kroner.

Kiani innrømmer at markedet for så dyre TVer er lite, men tror vi om kort tid vil se 42- og 47-tommere til en langt rimeligere pris.

– Med rimelig mener jeg 30.000-35.000 kroner for en 47-tommer. Da snakker vi om TV-apparater med en dybde på 2,9 millimeter, og det er teoretisk mulig å redusere tykkelsen ytterligere, sier Kiani til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Men dere er alene om å vise OLED på årets IFA?

– Ja, og det er vanskelig å svare på hvorfor siden OLED er ikke så langt unna. Vi har allerede en stor fabrikk i Kina som produserer OLED, og det kreves ikke så mye å gå over fra LCD til OLED. Etter hvert som etterspørselen går opp kommer prisen til å gå ned, så om halvannet til to år kommer OLED til å ligge på et langt rimeligere prisnivå, sier Kiani.

Både LG og Samsung bygger OLED-fabrikker i Kina, og Kiani er ikke i tvil om at skjermer med organiske lysdioder er fremtidens TV-teknologi.

– Dette mye takket være 3D, som OLED er den perfekte plattformen for. Vi kommer ikke lenger til å snakke responstid og frekvens, siden bildet vises umiddelbart, sier Kiani.

Nano-TV på nyåret

I påvente av OLED har LG videreutviklet LCD, med det de kaller verdens første Nano-TV. LEX8 er 8,8 millimeter dyp og 3D-klar, og kommer i butikkene første kvartal 2011.

– Vi bruker en film vi klistrer på våre bakmonterte LED-lamper. Takket være denne teknologien kan vi forbedre bildet gjennom at filmen fordeler lyset jevnt, dermed forsvinner problemet med at man i sorte partier kan man se hvite felter (bleeding) og at det i hvite områder oppstår en sort aura rundt motivet (clouding), sier Kiani.

Nano-TVen til LG har 2.300 bakmonterte LED-lamper på en 55-tommer, det doble av dagens modeller. Antall soner (local dimming) er økt fra 240 til 288, noe som i følge Kiani skal forbedre kontrast og redusere strømforbruk. TVen kommer i butikkene i Tyskland og Frankrike i oktober, i Norden på nyåret. 55-tommeren vil koste 5.500 euro mens 47-tommeren vil koste 4.700 euro.

– Dette er verdens tynneste TV med direkte-LED. Elektronikken sitter i foten, men denne kan tas av og henges på veggen ved siden av skjermen. Selvsagt er TVen 3D-klar, slik rundt 70 prosent av porteføljen vår vil være fra årsskiftet, både i LCD og plasma. Vi vil ha TVer der man bruker både aktive og passive briller, da vi ser dette som komplimenterende teknologier der de aktive vil bli foretrukket av de filminteresserte – mens de passive velges av familier der man ikke trenger bekymre seg over at brillene skal bli ødelagt, sier Kiani.

I 2011 vil LG ha fire Nano-serier i Norden, fra 42 til 60 tommer. Det vil også komme Nano-modeller i mellomsegmentet.

LG Display har patentert teknologien, og Kiani sier de i 2011 ikke vil selge Nano-paneler til andre TV-produsenter.

– Hvordan har LG lykkes på TV-siden i Norden?

– Vi har en stabil markedsandel rundt 20 prosent, så vi er en klar nummer to – også i Norge. Vi ser det som en forutsetning at TVene våre er godkjent av Canal Digital og RiksTV før vi lanserer dem på det norske markedet, sier Kiani.

Kaveh Kiani i LG viste på IFA en 31-tommers OLED-TV. I hånden holder han passive 3D-briller.
LGs Nano-TV LEX8 er 8,8 millimeter dyp og kommer i butikkene i første kvartal 2011.
Kristoffer Ejebro viser LGs monitor med IPS-teknologi.
Til toppen