Siemens oppvaskmaskiner av typen Ecostar har et vannforbruk på bare syv liter med normalprogram. Modell SN45M582 i stål koster 9.000 kroner mens tilsvarende modell i hvitt koster 8.000,-.

70 PROSENT MINDRE STRØM

I løpet av de siste 15 årene er strømforbruket på hvitevarene fra Bosch og Siemens blitt gjennomsnittlig 70 prosent lavere.

Energi, ressurser og miljø er fortsatt hovedfokus hos de fleste produsentene av elektriske husholdningsapparater. Hos Bosch og Siemens er hovedfokuset nå lagt på innsparing av vannforbruket.

– Vi føler at det ikke er så mye mer å hente på strømforbruket i apparatene våre. Nå konsentrerer vi oss kraftig om forbruket av rent vann.

Det sier salgsdirektør Bente Heiersjø hos BSH Husholdningsapparater AS. I følge henne vil dette gjelde vaskemaskiner, men enda mer oppvaskmaskiner. Den nye Ecostar maskinen fra Siemens har et normalprogram med vannforbruk på bare syv liter.

Automatisk dosering

De nye vaskemaskinene fra Bosch og Siemens har fellesbetegnelse i-Dos, som står for intelligent dosering. Dette er et automatisk doseringssystem for vaskemaskiner, og doseringslageret vil rekke til mellom 15 og 20 gangers bruk. Vaskemiddellageret er bygget inn i maskinene, og den doserer nøyaktig mengde vaskemiddel etter type tøy, vaskeprogram og tøyvekt.

Varmepumpeteknologien for tørketromler, som Bosch og Siemens har presentert tidligere er videreutviklet. De nye maskinene har energiklasse A – 50 prosent, forteller Heiersjø. Tørketrommelen er ikke lenger verstingen.

– Men fortsatt er sentrifugen den mest energivennlige måten å tørke tøyet på. Derfor bør alle som kjøper vaskemaskin ha en sentrifugehastighet på minst 1400 omdreininger som det maksimale, sier hun.

Induksjon øker

Heiersjø forteller at når det gjelder koketopper tar induksjon stadig større deler av markedet. Nyutviklingen hos Bosch Siemens heter Flex Induction. Den består av en sone med fire elementer som kan brukes sammen eller hver for seg. Dermed kan varmeflaten tilpasses stort sett alle størrelser på kjeler og panner. Koketoppen føler selv hvor stor kjelen eller pannen er. Fordelen er blant annet riktig tilpasning og redusert strømforbruk fordi minst mulig varme går tapt til omgivelsene.

BSH har fortsatt stort salg av frittstående komfyrer og merker liten forandring i dette markedet i forhold til innbyggingsovner.

– Den nye internasjonale målemetoden vil bety at de nye frittstående komfyrene vil få energiklasse A- 20 prosent, og vi kommer snart med en komfyr-serie i klasse A- 30 prosent. Dette gjelder for stekeovnen. For de frittstående komfyrene er det nesten bare keramisk topp som gjelder, sier Heiersjø.

Når det gjelder farger er hvitt en klar trend også hos Bosch og Siemens. Dette begynte i følge Heiersjø for halvannet år siden, og trenden forsterker seg i år. Spesielt for Norge er at en andel av disse produktene også blir solgt i sort farge.

Lavere forbruk på støv

De nye støvsugerne fra Bosch og Siemens har en konstruksjon, som i følge Heiersjø, har en sugeevne tilsvarende motorstyrke 2400 watt, mens maskinen bare bruker 1000 watt. På de øvrige småelektriske produktene står design i fokus. Det kommer en ny frokostserie med kaffetrakter, brødrister og vannkoker som heter Styleline. Designpreget på disse produktene kaller hun for høyteknologi. Når det gjelder farger, er det i hovedsak hvitt og sort men også noe i grått.

– Her er doseringsbeholderen til det automatiske systemet i de nye vaskemaskinene våre. De rommer vaskemiddel for mellom 15 og 20 gangers bruk, sier salgsdirektør Bente Heiersjø hos BSH Husholdningsapparater AS. Vaskemaskinen heter WM16S870DN. Foto: Erik Andersen.
Produktene i frokostserien Styleline består av vannkoker, brødrister og kaffetrakter.
Til toppen