Rundt 200 spillutgivere viste frem kommende spill på årets messe, som ble besøkt av over 46.000 personer. Foto: Jarle Hrafn Grindhaug/Pressfire.no

ALLE GODE TING ER TRE

De store overraskelsene uteble, men kvalitetstitlene stod på rekke og rad på årets E3.

Tradisjonelt pleier spillutgivereå annonsere flere nye spill på E3, men de siste årene har kampen om oppmerksomheten blitt så hard at nye annonseringer gjerne skjer før den årlige messa. Dermed var det få overraskende annonseringer under årets E3-messe.

– E3 er alltid gøy, men i år var det virkelig lite genuine nyheter. Vi så stort sett kun spill vi visste om fra før. For all del, mange av dem er ekstremt lovende, men de store sjokkene uteble. Det handlet mest om oppfølgere og reboots, mener Thomas Marynowski, journalist i IT-avisen.

Til gjengjeld stod storspillene i kø, og i front stod oppfølgerne.

Treernes år

Toneangivende i år var alle treerne som dominerte på messegulvet: Mass Effect 3, Battlefield 3, Call ofDuty: ModernWarfare 3, Saint’sRow 3, Uncharted 3 og Bioshock 3. De etablerte spillseriene fikk mye oppmerksomhet i pressen og stakk også av med flere av prisene da årets messe skulle oppsummeres.

– Med sin fantastiske grafikk, unike univers og historie sjarmerte BioShock: Infinite meg i senk. Forfriskende å se noe så ambisiøst, fra en utvikler som har kompetansen til å gjennomføre det, fortalte Jarle Hrafn Grindhaug fra Pressfire.no.

Bevegelseskontrollerne Kinect og Playstation Move fikk mye plass på Microsofts og Sonys messeområder, og selv om folk kanskje ikke stod i kø for å prøve Kinect-spill, virket det som bevegelseskontrollene hadde funnet sin naturlige plass på årets messe, i motsetning til i fjor der de fleste så på dem som en kuriositet.

Høydepunkter

Det var hard kamp om oppmerksomheten på årets E3. Rundt 200 utgivere viste frem alt fra indie- og mobilspill til mer tradisjonelle konsoll- og PC-spill, og flere journalister påpekte at det generelle kvalitetsnivået på spillene var høyere enn på lenge. Tidligere har det som regel har vært en håndfull klare spillvinnere i kjølvannet av E3, men i år var det vanskelig for mange å velge sine favoritter.

– Av spillene jeg fikk se nærmere på var nok Battlefield 3 og Saints Row: The Third blant de mest minneverdige. Battlefield 3 ser ut til å bli så bra som de første trailerne og demonstrasjonene varslet, og multiplayerdelen - som vi fikk teste - imponerte til tross for at jeg hadde store forventninger før den aller første testen. Det tredje Saints Row ser hysterisk ut! Akkurat så løssluppent og underbuksefiksert som forventet, flott grafikk og muligheten til å se spillbyen fra lufta mens du fører et jetfly. Kan bli årets morsomste sandkassespill. Også Forza Motorsport 4 kommer til å legge beslag på mye tid denne senhøsten, mener Pressfire-redaktør Kjetil Svenssen.

– Skyrim var kanskje høydepunktet. Det ser ekstremt flott ut. Titler som BioshockInfinite, Battlefield 3, Forza 4 og Mass Effect 3 er også verdt å trekke fram. Det nye Driver-spillet var også overraskende morsomt, konkluderer Thomas Marynowski i IT-avisen.

Beste spill: Bioshock Infinite (PC, PS3, 360)

Beste originale spill: BioshockInfinite (PC, PS3, 360)

Beste konsollspill: The Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, 360)

Beste håndholdte spill: Sound Shapes (Vita)

Beste PC-spill: Bioshock Infinite (PC, PS3, 360)

Beste hardware: Playstation Vita

Besteactionspill: Battlefield 3 (PC, PS3, 360)

Besteactioneventyr: Bioshock Infinite (PC, PS3, 360)

Beste rollespill: The Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, 360)

Beste racingspill: Forza Motorsport 4 (360)

Beste slåssespill: Street Fighter X Tekken (PS3, 360, Vita)

Beste sportsspill: FIFA 12 (PC, PS3, 360)

Beste strategispill: From Dust (PS, PS3, 360)

Beste sosiale spill: Sound Shapes (Vita)

Beste bevegelsesstyrte spill: The LegendofZelda: SkywardSword (Wii)

Beste flerspiller: Battlefield 3 (PC, PS3, 360)

Beste nedlastbare: Bastion (PC, 360)

Game CriticsAwards kåres av 35 uavhengige spillmedier i USA.

For å sikre seg køplass på de mest ettertraktede visningene var det stort press for å slippe inn hver morgen på E3-messa. Foto: Kjetil Svenssen/Pressfire.no
Beste actionspill og beste flerspiller: Battlefield 3 (PC, PS3, 360)
Beste racingspill: Forza Motorsport 4 (360).
Skyrim var høydepunktet på E3, ifølge Thomas Marynowski i IT-avisen.
Beste håndholdte spill: Sound Shapes (Vita).
Beste spill, beste originale spill, beste PC-spill og beste actioneventyr: BioshockInfinite (PC, PS3, 360).
Saint’s Row 3 var et av de mange treer-spillene på E3.
Til toppen