Cameron Lawson er profesjonell fotograf og har blant annet prøvd Sonys speilreflekskamera A100 under mange ulike forhold som natur- og dyrefotograf. Han legger vekt på bildestabilisatorens betydning for skarpe bilder.

Anbefaler digitalkamera med stabilisator i huset

– Den største fordelen med Sonys speilreflekskamera A100 er etter min mening at bildestabilisatoren er plassert i selve kamerahuset i stedet for i hvert objektiv.

Det sier Cameron Lawson, profesjonell amerikansk fotograf som blant annet har arbeidet mye for National Geographic. Lawson har fått anledning til å prøve A100-kameraet under meget ulike forhold i felten i yrket sitt som natur- og dyrefotograf.

– Slik jeg arbeider, bruker jeg mange ulike objektiver for hver jobb og skifter linser ganske ofte. Da er det en stor fordel at bildestabilisatoren er i kamerahuset, og at jeg slipper å tenke på innstillingene hver gang jeg skifter optikk, sier han.

Han legger vekt på at han ofte må skifte optikk meget raskt for å kunne utføre arbeidet sitt. Da kan det hende han ikke rekker å stille inn bildestabilisatoren hvis den er i objektivet.

– I presentasjonen din har du snakket om rensing av CCD-brikken. Kan du utdype dette?

– Det blir litt av det samme som med bildestabilisatoren. For å få perfekt kontrast og skarphet hele tiden, er det viktig at bildebrikken er ren. A100 har en automatisk rensefunksjon som hele tiden holder brikken ren. Det er en fordel på alle måter, også når lysforholdene varierer kraftig innen samme motiv. Hvis jeg bruker et annet kamera uten automatisk rensing, vil jeg fort savne denne funksjonen.

Også for amatørene

– Hva tror du om at speilreflekskameraer ikke lenger bare blir brukt av profesjonelle, men også av viderekommende amatører?

– Jeg tror bildestabilisatoren betyr veldig mye når vanlige amatørfotografer begynner å bruke speilrefleks. De ser raskt den store fordelen dette gir. Jeg har alltid med meg kompaktkameraer, men bruker speilrefleks så sant det er mulig, selv om kamera er tyngre enn kompaktmodellene. Kompaktkameraer er mer egnet hvis du skal ha det med deg i en lomme til for eksempel familieselskap.

– Tror du speilreflekskameraene etter hvert blir så billige at folk også kjøper dem på grunn av pris?

– Det avhenger av hvor billige de blir. Litt avhenger også av om folk ønsker bildestabilisator – som gjør kameraene noe dyrere. Jeg mener imidlertid de er verdt det fordi det gir alle brukere, ikke minst amatører, muligheten for å ta skarpere bilder, sier Lawson.

Sonys speilreflekskamera A100 har bildestabilisator bygd inn i kamerahuset. Det skaper en rimeligere totalløsning hvis man trenger mange objektiv i forhold til at stabilisatorene er bygd inn i hvert objektiv.
Til toppen