Jonas Molander i KM Electronics har store forventinger til Zerowatt-produktene fra Ansmann. Foto: Stian Sønsteng.

ANSMANN STRUPER STRØMMEN

– Bransjen bør ta opp hansken og tilby miljøvennlig teknologi som er lett tilgjengelig og enkel i bruk.

Det sier daglig leder Jonas Molander i KM Electronics. Han mener butikkselgerne har tre gode argumenter når de skal selge de nye Zerowatt-produktene fra Ansmann.

– Kundene sparer penger ved at strømregningen blir mindre. Vi vet at 10-20 prosent av strømregningen relaterer seg til hvilemodus. Miljøgevinsten er åpenbar; for hver kilowatt som brukes går det med 0,6 kilo klimagasser. Sikkerhetsaspektet er det siste, da enkelte av disse produktene kutter strømmen til for eksempel kaffetraktere og strykejern, sier Molander.

I første omgang lanserer han tre modeller til bruk på elektrisk og elektronisk utstyr i hjemmet, i tillegg til to modeller for mobiltelefoner. Modellene koster fra 200 til 330 kroner.

– Zerowatt-teknologien er utviklet av Ansmann og er unik. Det finnes såkalte Stand-by killers som struper av en del eller mye av forbruket – men ingen andre kutter forbruket helt. Ansmann har patentert denne teknologien, sier Molander.

I forbindelse med lanseringen av Zerowatt-produktene har KM Electronics trykt opp brosjyremateriell, der de presenterer et regnestykke som viser at man kan spare 1.400 kroner i året ved å kutte strømmen på en PS3 som blir satt i pause – i stedet for at den slås av.

Induksjonslader

På Photokina viste Ansmann en prototyp på en induksjonslader for Iphone, som kommer i handelen i desember. Telefonen utstyres med et skall som lader batteriet når telefonen legges på en plate. Produktet er utstyrt med Ansmanns Zerowatt-teknologi, som struper strømmen etter lading.

– Vi vil også komme med tilsvarende ladere for andre mobiltelefoner, og fokuserer på modellene der vi venter størst salg. Det er ingen tvil om at dette er fremtidens ladeteknologi, men jeg tror ikke dette er et produkt for massene til å begynne med, sier Molander.

Han har hatt Ansmann i sortimentet et par års tid, og forteller at den tyske produsenten blir stadig viktigere for KM Electronics.

– De kommer stadig med nye og riktige produkter vi ser blir godt mottatt, sier Molander.

Storselgeren er universalladeren Digicharger Vario, som det er solgt drøyt 38.000 enheter av i Norge. I tillegg kommer batterier og lysprodukter.

KM Electronics vil i år omsette for 11-12 millioner kroner. I fjor var tallet 14 millioner kroner.

– Grunnen er at vi har kuttet ut et agentur som ga oss mye arbeid men liten avkastning. Omsetningen går ned, men tallet på bunnlinja blir bedre. Vi er i ferd med å doble bemanningen fra dagens fire ansatte, da vi satser på å ha et salgsapparat på veien, sier Molander.

Zerowatt-lader med mikro-USB. I tillegg finnes en tilsvarende enhet for Apple-produkter, til samme pris. Når mobiltelefonen er ladet, strupes strømmen.
AES1 er en enkel timer som struper strømmen til produktet når intervallet er over. Intervallene kan stilles fra 15 minutter til åtte timer, spesielt egnet til kaffetraktere, varmeovner og strykejern.
AES2 er egnet til TV-hjørnet i stua eller gutterommet. Den struper strømmen når den registrerer at produktene står i hvilemodus. En sensor registrerer aktivitet fra fjernkontroller, hvis den ikke har fått en ny kommando på en time varsler den at den snart slår seg av. Da kan man eventuelt stoppe dette ved ett enkelt tastetrykk på fjernkontrollen, for eksempel volumknappen.
AES3 er beregnet på kontormiljø. Den lærer seg forbruket i hvilemodus, og skal strupe strømmen til 0,0 watt i forbruk. Den har en egen bryter med forlengerkabel, slik at man enkelt skal få tilgang til å slå på strømmen igjen.
Steffen Essig i Ansmann viste på Photokina selskapets induksjonslader for mobiltelefoner. Først ut kommer modellen for Iphone.
KM Electronics leverer egne butikkstands for Zerowatt-produktene.
Powerline 5 er utstyrt med Zerowatt-teknologien og kan lade batteritypene AA/AAA/C/D og 9Volt.
Til toppen